Καρασμάνης: Μέχρι 272% η αύξηση ασφαλιστικών εισφορών για τους αγρότες

10-05-2016, 13:54
Καρασμάνης: Μέχρι 272% η αύξηση ασφαλιστικών εισφορών για τους αγρότες

Ένα από τα μεγαλύτερα θύματα του νέου ασφαλιστικού συστήματος είναι οι αγρότες, οι ασφαλιστικές εισφορές των οποίων αυξάνονται μέχρι και 272%, όπως δήλωσε μεταξύ άλλων μετά τη συζήτηση του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή ο βουλευτής Πέλλας της Ν.Δ. Γιώργος Καρασμάνης.

 

Σύμφωνα με τον βουλευτή, οι αγρότες θα πρέπει να περιμένουν …μόλις 16 χρόνια (το 2031) για να πάρουν την εθνική σύνταξη των 384 ευρώ.


 

Αναλυτικά, η πλήρης δήλωση έχει ως εξής:

 

«Ο νέος ασφαλιστικός και φορολογικός νόμος, που εσπευσμένα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ψήφισε στη Βουλή, διευρύνει περαιτέρω το φαύλο κύκλο της ύφεσης και της λιτότητας, εντείνοντας το «σπιράλ του θανάτου» της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.

 

Το μόνο που εξυπηρετεί είναι τους δημοσιονομικούς στόχους του τρίτου Μνημονίου, αφού οι κυβερνητικές αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα σε καμία περίπτωση δεν συμβάλουν στον εκσυγχρονισμό και τη βιωσιμότητα του, ούτε φυσικά το καθιστούν πιο δίκαιο και ανταποδοτικό. Οδηγούν σε περικοπές συντάξεων για πάνω από 1 εκατ. συμπολίτες μας, δεν προστατεύουν τις συντάξεις ούτε των σημερινών, ούτε των μελλοντικών συνταξιούχων, μη δίνοντας κανένα έναυσμα στη νέα γενιά για δημιουργική εργασία και προκοπή.

 

Το νέο ασφαλιστικό σύστημα δεν αποτελεί – όπως θα έπρεπε – τμήμα μιας γενικότερης αναπτυξιακής στρατηγικής, που θα στόχευε στην αύξηση της απασχόλησης, στον περιορισμό της ανεργίας και τη μείωση της εισφοροδιαφυγής. Απλά αναδιανέμει τη φτώχια, μειώνει το διαθέσιμο εισόδημα εργαζομένων και συνταξιούχων, εντείνοντας την ύφεση και την ανεργία, επιτείνοντας τα σημερινά αδιέξοδα, καθιστώντας το θνησιγενές.

 

Ένα από τα μεγαλύτερα θύματα του νέου ασφαλιστικού συστήματος είναι οι αγρότες, οι ασφαλιστικές εισφορές των οποίων αυξάνονται μέχρι και 272%, ενώ θα πρέπει να περιμένουν …μόλις 16 χρόνια (το 2031) για να πάρουν την εθνική σύνταξη των 384 ευρώ !

 

Την ίδια στιγμή με το νέο φορολογικό σύστημα το αγροτικό εισόδημα φορολογείται με υψηλότερους συντελεστές. Τους επιβάλλεται αυξημένη κατά 120% εισφορά αλληλεγγύης και «πέφτει λεπίδι» στις κοινοτικές αγροτικές επιδοτήσεις, αφού με εξαίρεση την «πράσινη» και τις συνδεδεμένες με την παραγωγή συγκεκριμένων προϊόντων ενισχύσεις, (που στην καλύτερη των περιπτώσεων αποτελούν το 35% των συνολικών κοινοτικών επιδοτήσεων), όλες οι υπόλοιπες ενισχύσεις και ιδίως η βασική κοινοτική ενίσχυση χαρακτηρίζονται πλέον ως καθαρό εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα και φορολογούνται από το πρώτο κιόλας ευρώ. Και μάλιστα, όταν η ίδια η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) προβλέπει ότι οι κοινοτικές ενισχύσεις των αγροτών δεν αποτελούν φορολογητέο εισόδημα, αλλά αποτελούν αντισταθμιστικές πληρωμές, προκειμένου οι ευρωπαίοι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε φθηνά και υγιεινά τρόφιμα.

 

Πέραν των αγροτών, το σύνολο σχεδόν της ελληνικής κοινωνίας πλήττεται από τα νέα φορολογικά μέτρα, τόσο για τα φυσικά πρόσωπα (μείωση αφορολογήτου, νέοι φορολογικοί συντελεστές, αύξηση εισφοράς αλληλεγγύης κ.α.), όσο και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπου ο φορολογικός συντελεστής για τα πρώτα 50.000 ευρώ αυξάνεται στο 29%.

 

Και αυτό μόνο ως προς το σκέλος της άμεσης φορολογίας. Γιατί έρχεται «τουνάμι» φόρων στην έμμεση φορολογία με αυξήσεις σε ΦΠΑ, βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, υγραέριο, τσιγάρα, ποτά, μαζική εστίαση, καφέ, διαδίκτυο, συνδρομητική τηλεόραση, διακοπές, κόμιστρα, τέλη ταξινόμησης αυτοκινήτων, ΕΝΦΙΑ κ.α.

 

Σήμερα πια το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ «η ελπίδα έρχεται» έχει αντικατασταθεί με το ολοένα και νέοι φόροι, αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές, περισσότερες επιβαρύνσεις και περικοπές και νέα μέτρα έρχονται. Υπό αυτές τις συνθήκες η Ελλάδα και οι πολίτες της δεν έχουν άλλα περιθώρια να πληρώνουν την ανικανότητα μιας κυβέρνησης, που την οδηγεί να πράττει τα ακριβώς αντίθετα και χειρότερα από εκείνα που υποσχόταν και εκείνα που κατήγγειλε όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Ο νέος κύκλος της ύφεσης και της λιτότητας που άνοιξε, ενδεχομένως να οδηγήσει σε τραγικά αδιέξοδα. Πριν λοιπόν είναι αργά, απαιτείται μια άλλη, εθνική πολιτική που θα δώσει στην πατρίδα μας και στους πολίτες της μια νέα προοπτική».

Θέματα της ίδιας ενότητας
11.26.2021 15:40

ΟΠΕΚΕΠΕ: Έως το πρώτο 10ήμερο του Δεκεμβρίου οι ενστάσεις για την εξισωτική αποζημίωση
Έως τις 10 Δεκεμβρίου θα γίνονται δεκτές οι προσφυγές για την εξισωτική αποζημίωση, σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε ο Οργανισμός...

11.26.2021 15:36

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις
Με νομοτεχνικές βελτιώσεις στις οποίες προχώρησε η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ολοκληρώθηκε στην...

11.26.2021 15:30

Ικανοποίηση ΣΕΚ για προστασία της Φέτας ΠΟΠ από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ
Την ικανοποίηση του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας για την απόφαση του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ να προχωρήσει στην ανάκληση και αφαίρεση της...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<