«Πανηγυρίζουν» στο Μαξίμου για τα νέα «μαχαίρια» σε μισθούς και συντάξεις

10-05-2016, 11:01
«Πανηγυρίζουν» στο Μαξίμου για τα νέα «μαχαίρια» σε μισθούς και συντάξεις

«Πανηγυρίζει» από χθες το βράδυ το Μέγαρο Μαξίμου για την έκβαση του Eurogroup, με τον πρωθυπουργό να διασκεδάζει τις εντυπώσεις μόλις μία μέρα μετά την ψήφιση του «καυτού» ασφαλιστικού, παρουσιάζοντας τα ασύλληπτα μέτρα, που θα φέρει προς έγκριση στη Βουλή μετά το συμβούλιο των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης στις 24 Μαϊου, ως τη μεγάλη του νίκη.

Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να τηλεφώνησε στους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, τονίζοντάς τους πως η αξιολόγηση θα κλείσει άμεσα και μάλιστα χωρίς την υποχώρηση της κυβέρνησης στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών, επικαλούμενος το «πράσινο φως» των εταίρων στην πρόταση της Αθήνας για τον «κόφτη», στην περίπτωση που οι δημοσιονομικοί στόχοι δεν επιτευχθούν το 2018.

Ο πρωθυπουργός κι οι υπουργοί του συγκαλύπτουν τα μέτρα-κόλαφος, που υπογράφουν και τα οποία συνιστούν ένα τέτατρο μνημόνιο, ενώ ο «αυτόματος μηχανισμός περικοπής δαπανών», για τον οποίο μιλάει με ικανοποίηση το Μαξίμου, σηματοδοτεί την αρχή και ενός πέμπτου ενδεχομένως μνημονίου, τη στιγμή που η Ελλάδα διανύει ήδη τον έκτο χρόνο λιτότητας.

Σε κλίμα νίκης και υπέρμετρης αισιοδοξίας άλλωστε αναμένεται να συνεδριάσει στη μία το μεσημέρι και το Υπουργικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του κ. Τσίπρα, ο οποίος στοχεύοντας ακόμα μία φορά στη διατήρηση της κυβερνητικής και εσωκομματικής συνοχής, θα κάνει λόγο για «Κασσάνδρες που διαψεύστηκαν», δείχνοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που αργά χθες το βράδυ είπε με δήλωσή του πως ο «κόφτης» προβλέπει «χέρι» στους μισθούς και στις συντάξεις, μέτρο, που περιλαμβάνεται έτσι κι αλλιώς στην «προληπτική λίστα» των δανειστών.

«Η αξιολόγηση κλείνει χωρίς πρόσθετα μέτρα και καθορίζεται συγκεκριμένη διαδικασία για την ελάφρυνση του χρέους. Το Eurogroup συμφώνησε στην ελληνική πρόταση για τη δημιουργία του προληπτικού μηχανισμού, που θα ενεργοποιείται μόνο στην περίπτωση με επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων του προγράμματος. Δεν υπήρξε καμία απαίτηση για τη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων από την Ελλάδα. Τις επόμενες ημέρες η ελληνική πλευρά σε συνεργασία με τους θεσμούς θα ολοκληρώσουν το σύνολο των τεχνικών λεπτομερειών που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του staff level agreement. Στη συνέχεια θα το παραδώσουν στους υπουργούς οικονομικών του Eurogroup», γράφει το Μαξίμου σε non paper, που εξέδωσε χθες το βράδυ, παρουσιάζοντας πως η δήθεν σκληρή διαπραγμάτευση απέδωσε καρπούς και μάλιστα με τους εταίρους να βάζουν τελικά νερό στο κρασί τους, τη στιγμή που ο κ. Τσίπρας είπε «ναι» σε όλα.

Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί πως ο πρωθυπουργός εμφανίζεται βέβαιος πως οι δημοσιονομικοί στόχοι θα επιτευχθούν το 2018 και θα σημειωθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, τη στιγμή που οι φόροι, που απαιτούν οι εταίροι και εκείνος υπογράφει, αποτελούν «ταφόπλακα» για την εγχώρια αγορά. Χώρια του ότι μοιράζει «φρούδες ελπίδες» περί φορολογικών ελαφρύνσεων, εάν «αβγατίσουν» τα έσοδα, τη στιγμή που τα χρέη του Δημοσίου έχουν «εκτιναχθεί».

Από την πλευρά του δε το ΔΝΤ έχει επισημάνει πολλές φορές πως τα νούμερα δεν θα βγουν, γι’ αυτό και οι στόχοι επιβάλλεται να μειωθούν, για να υπάρξει και μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους.

Ο κ. Τσίπρας στο σημερινό Υπουργικό θα παρουσιάσει, ως πολιτική νίκη τη συμφωνία-«πακέτο», συμπεριλαμβανομένου και του χρέους, τονίζοντας πως η Αριστερά πέτυχε αυτό, που καμία εκάστοτε κυβέρνηση δεν κατόρθωσε να κάνει… Να «ανοίξει» τη συζήτηση για το χρέος, τη στιγμή που η ΝΔ μιλούσε για βιωσιμότητα.

Πάντως, ο κ. Μητσοτάκης μετά το τηλεφώνημα του πρωθυπουργού εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία μίλησε για το σενάριο λήψης και νέων μέτρων. «Απόψε, η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το τέταρτο Μνημόνιο με νέα, επώδυνα και σκληρά μέτρα με τα οποία επιβαρύνει τον ελληνικό λαό εξαιτίας της παταγώδους αποτυχίας της. Όλους τους Έλληνες μας περιμένει, εκτός των άλλων, η αύξηση των έμμεσων φόρων με αλυσιδωτές επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο, οι μειώσεις στους μισθούς του Δημοσίου και η  άμεση πώληση εξυπηρετούμενων και μη εξυπηρετούμενων δανείων, με προσωρινή εξαίρεση τα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας», αναφέρει η ΝΔ.

«Ταυτόχρονα, θεσπίζεται πρόσθετος προληπτικός μηχανισμός περικοπής μισθών και συντάξεων, εφόσον δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι. Επίσης, η ρύθμιση του χρέους παραπέμπεται για το τέλος του προγράμματος, δηλαδή το 2018, ενώ κατηγορηματικά αποκλείεται κάθε σκέψη για κούρεμα του χρέους, υπογραμμίζει η Νέα Δημοκρατία και επισημαίνει ότι «είναι τόσο σκληρά και ταυτόχρονα αναποτελεσματικά αυτά τα μέτρα, που όποιο ψέμα και αν χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση δεν την πιστεύει πλέον κανείς».

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<