Όλα τα σενάρια «παίζουν» στο Eurogroup

09-05-2016, 10:37
Όλα τα σενάρια «παίζουν» στο Eurogroup

Άλλα λέει η κυβέρνηση, άλλα το Βερολίνο και άλλα η Κομισιόν, με αποτέλεσμα στο σημερινό Eurogroup να αναμένεται οτιδήποτε, πέρα από την πολυπόθητη συμφωνία. Για ακόμη μία φορά «σφήνα» μπαίνει η Γερμανία, η οποία αν και επιμένει στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, εντούτοις δεν φαίνεται πρόθυμη να υποχωρήσει ως προς το αίτημα του Ταμείου για μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους.

Στο σημερινό Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος εισέρχεται με ψηφισμένο το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ώστε να μην υπάρξει κανένα «άλλοθι» ακόμα και από τους πιο «σκληροπυρηνικούς». Η έγκριση της Βουλής στο βαρύ ασφαλιστικό δεν φαίνεται να επηρεάζει τους εταίρους σε τόσο μεγάλο βαθμό, όσο θέλει να παρουσιάσει η κυβέρνηση, η οποία έφερε προς ψήφιση τη μεταρρύθμιση μόλις μία μέρα πριν το συμβούλιο των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, προκειμένου να πείσει και τους πιο δυσαρεστημένους βουλευτές να ανάψουν το «πράσινο φως».

Η επικοινωνιακή πολιτική συνεχίζεται με το Μαξίμου μάλιστα να δηλώνει πως ήδη «υπάρχει κατ' αρχήν συμφωνία με τα περιεχόμενα της αξιολόγησης για το Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, τα κόκκινα δάνεια, το ασφαλιστικό, το φορολογικό, τους έμμεσους φόρους, κλπ.», μεταφέροντας ένα κλίμα αισιοδοξίας, τη στιγμή που πλέον είναι δεδομένο πως συμφωνία δεν θα επιτευχθεί σήμερα και πως οι ελπίδες μετατίθενται πια για το συμβούλιο της 24ης Μαρτίου.

Σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις θα διαδραματίσει ο Πολ Τόμσεν, που θα εκπροσωπήσει το ΔΝΤ αντί της Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία είχε δηλώσει εξαρχής πως δεν θα συμμετάσχει στο Eurogroup, γεγονός που από μόνο του σηματοδοτεί πως σήμερα δεν θα υπάρξει συμφωνία. Η κυβέρνηση προσδοκά έστω σε μία θετική δήλωση του τύπου «υπάρχει πρόοδος», προκειμένου να πείσει το εσωκομματικό και κοινωνικό «μέτωπο» ότι οι διαπραγματεύσεις θα καρποφορήσουν και ότι η ψήφιση του ασφαλιστικού ήταν πράγματι αναγκαία.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή όλα τα σενάρια είναι πάνω στο «τραπέζι». Τον τόνο της συνεδρίασης τον έχει δώσει από την περασμένη εβδομάδα ο επικεφαλής του συμβουλίου, Γερούν Ντάϊσελμπλουμ, ο οποίος έκανε λόγο για πολιτική συμφωνία ως προς το χρέος, σηκώνοντας το «γάντι», που πέταξε η κυρία Λαγκάρντ. Η γενική διευθύντρια του Ταμείου μπορεί να απουσιάζει από το σημερινό Eurogroup, έσπευσε όμως νωρίτερα να κατευθύνει τις συζητήσεις στις Βρυξέλλες, καθώς με επιστολή της στους 19 ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης ζήτησε την άμεση ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Οι διαβουλεύσεις κολλάνε στα «προληπτικά» μέτρα, τα οποία ζητούνται, ως ενέχυρο για τους δημοσιονομικούς στόχους, τους οποίους το ΔΝΤ χαρακτηρίζει «ανέφικτους» και ζητεί τη μείωσή τους με αντάλλαγμα τη μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους, την οποία δεν επιθυμεί ο κ. Σόιμπλε. Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ άλλωστε μας προϊδέασε ότι το «θρίλερ» έχει κι άλλα επεισόδια, δηλώνοντας πως πρώτα θα κλείσει η αξιολόγηση και μετά θα συζητηθεί το χρέος, σε εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη από Κομισιόν και ΔΝΤ, που ζητούν συμφωνία-πακέτο.

Τα συμφέροντα είναι αντικρουόμενα. Η κυβέρνηση πήγε για τα πολλά και το μόνο που τελικά έχει μέχρι στιγμής πετύχει είναι να «περάσει» από τη Βουλή το «ασήκωτο» φορολογικό και να βρεθεί οσονούπω με μία κορυφαία ενδοκυβερνητική, εσωκομματική και κοινωνική κρίση.

Από την πλευρά της η Κομισιόν, έχοντας μεσολαβητικό ρόλο, στήνει μία συμβιβαστική πρόταση για την Αθήνα, ως αντιπρόταση στον «κόφτη», εισήγηση την οποία ούτε καν θέλει να ακούει το ΔΝΤ. Ωστόσο, στον «αυτόματο μηχανισμό περικοπής δαπανών» επιμένει η ελληνική πλευρά, με τον κ. Τσακαλώτο να τονίζει προς τους ομολόγους του πως «με καμία κυβέρνηση» δεν μπορούν να ληφθούν μέτρα 'υψους 9 δισ. ευρώ.

Τα «παιχνίδια» είναι πολλά, τη στιγμή που το Βερολίνο δεν δίνει διέξοδο και το ΔΝΤ θέλει συμφωνία συμπεριλαμβανομένου και του χρέους. Σημειώνεται πως η Ευρώπη θέλει να κλείσει σύντομα την αξιολόγηση και μετά να «ανοίξει» το κεφάλαιο χρέος, καθώς πιέζεται ασφυκτικά από το προσφυγικό και το ενδεχόμενο ενός Brexit.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<