Προς επέκταση των εμβολιασμών για την οζώδη δερματίτιδα των βοοειδών

05-05-2016, 15:35
Προς επέκταση των εμβολιασμών για την οζώδη δερματίτιδα των βοοειδών

Την επέκταση των εμβολιασμών για την οζώδη δερματίτιδα των βοοειδών δρομολογεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης της μετάδοσης της νόσου.

 

Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας, Γιάννης Ταχματζίδης, οι εμβολιασμοί ολοκληρώνονται στις περιφερειακές ενότητες Χαλκιδικής, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς και Σερρών και το επόμενο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσουν στην Ημαθία, την Πέλλα και την Πιερία.

 

"Βρισκόμαστε σε καλό σημείο σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς. Τα εμβόλια επαρκούν καθώς εφοδιαζόμαστε συνεχώς με αυτά, συνεπώς δεν αναμένεται να προκύψει πρόβλημα στη συνέχιση της διαδικασίας" τονίζει χαρακτηριστικά. Παράλληλα υπογραμμίζει ότι όλες οι σταβλικές εγκαταστάσεις βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση μετά τα κρούσματα οζώδους δερματίτιδας στο νομό Σερρών, όπου το ζωικό κεφάλαιο είναι μεγάλο.

 

Καθώς, εξάλλου, εφαρμόζεται σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την οζώδη δερματίτιδα των βοοειδών, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Αντιπεριφέρειας Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι η συμβολή των κτηνοτρόφων, εμπόρων και μεταφορέων είναι επιβεβλημένη για την αποτροπή της επέκτασης του νοσήματος στις υπόλοιπες περιοχές. Σε αυτό το μήκος κύματος, τα μέτρα βιοασφάλειας στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις θα πρέπει να ενισχυθούν, ενώ η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων με τις Κτηνιατρικές Αρχές αποτελεί ασφαλιστική δικλείδα για την πρόληψη της επέκτασης του νοσήματος. Η κατάσταση που διαμορφώνεται εξετάζεται σε συσκέψεις των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας όχι μόνο για την πρόληψη της οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών, αλλά και για την προστασία της κτηνοτροφίας από την πανώλη, την ευλογιά και τον αφθώδη πυρετό.

 

Σύμφωνα με ενημέρωση που είχε η αρμόδια αντιπεριφέρεια, στη γειτονική Τουρκία πέρα από την οζώδη δερματίτιδα βρίσκονται σε εξέλιξη επιζωοτίες νοσημάτων που έχουν σοβαρότατες συνέπειες στην κτηνοτροφία όπως η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών, η ευλογιά των αιγών και των προβάτων η οποία έπληξε την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το 2013 και το 2014 και ο αφθώδης πυρετός. Για το λόγο αυτό συνιστάται στους κτηνοτρόφους να εφαρμόζουν μέτρα όπως η περίφραξη των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, η χρήση απολυμαντικής τάφρου στην είσοδο-έξοδο των μονάδων τους, ο τακτικός καθαρισμός και η απολύμανση των εκμεταλλεύσεων, η τακτική απεντόμωση, η μυοκτονία και η καταπολέμηση εξωπαρασίτων, η χρήση εντομοαπωθητικών στα ζώα, ο περιορισμός της εισόδου οχημάτων και άλλων μηχανημάτων και ο περιορισμός των ανθρώπων που έρχονται σε επαφή με τα ζώα.

Θέματα της ίδιας ενότητας
11.13.2019 11:45

ΥπΑΑΤ: Επιπλέον 3 εκατ. στη βιολογική γεωργία
Εγκρίθηκε και υπεγράφη από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη η απόφαση για έγκριση πίστωσης 3 εκατομμυρίων ευρώ,...

11.11.2019 13:13

ΕΤΕπ: 200 εκατ. στους αγρότες για εκσυγχρονισμό της παραγωγής τους
Πακέτο χρηματοδότησης με κατεύθυνση τον αγροτικό τομέα, το οποίο θα ξεκινά από τα 170 εκατ. ευρώ με προοπτική να ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ,...

11.11.2019 13:10

«Ανοίγει» η κινεζική αγορά για ελληνικά αγροδιατροφικά προϊόντα
Δεκαέξι συμφωνίες που προσελκύουν κεφάλαια από την Κίνα, δρομολογούν έναν νέο κύκλο έργων αναβάθμισης του λιμανιού του Πειραιά από την...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<