Εντατικοί έλεγχοι στην αγορά εν όψει των εορτών του Πάσχα

26-04-2016, 18:08
Εντατικοί έλεγχοι στην αγορά εν όψει των εορτών του Πάσχα

Εντατικοποιούνται περαιτέρω, μια ανάσα πριν το Πάσχα, οι έλεγχοι σε όλο το φάσμα της αγοράς, στοχεύοντας κυρίως στην αποτροπή φαινομένων «ελληνοποιήσεων» προϊόντων.

 

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, αφού διευκρινίζει ότι ο ελεγκτικός μηχανισμός λειτουργεί αποτελεσματικά, αναφέρει ότι εντοπίστηκαν αρκετές παρατυπίες, μεμονωμένες περιπτώσεις «ελληνοποιήσεων» και με το πέρας της περιόδου θα δημοσιοποιηθούν αναλυτικά τα ευρήματα των ελέγχων.Η πλήρης δήλωση του κ. Αποστόλου έχει ως εξής:

«Είχαμε αποφασίσει από τις αρχές του μήνα να συγκροτήσουμε μια επιτροπή αποτελούμενη από το Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης, το Γενικό Γραμματέα Εμπορίου, τον οικονομικό διευθυντή της Αστυνομίας και άλλους φορείς, που θα είχε ως βασικό στόχο, ενόψει των εορτών, να παρακολουθήσει και να ελέγξει τις πύλες εισόδου της χώρας. Και θα έλεγα σε μια προσπάθεια, όχι μόνο να δει τα ζητήματα υγείας και προστασίας του καταναλωτή, αλλά και το μεγάλο ζήτημα της ιχνηλασιμότητας. Δηλαδή, τις «ελληνοποιήσεις» που γίνονται σε πολλά αγροτικά προϊόντα».

«Κινηθήκαμε σε τρία επίπεδα. Το πρώτο, αφορούσε τις υπηρεσίες και τις προγραμματισμένες τους δραστηριότητες, το δεύτερο, είχε σχέση με στοχευμένα προϊόντα, που καταναλώνονται ιδιαίτερα την περίοδο αυτή του Πάσχα και το τρίτο, αφορούσε μεγάλες περιπτώσεις στοχευμένες, τις οποίες έπρεπε να τις δούμε. Κατά πόσο οι πληροφορίες και οι υπόνοιες που είχαμε ειδικά σε ότι αφορά στο κομμάτι της ιχνηλασιμότητας ήταν πραγματικότητα».

«Έγιναν πάρα πολλοί έλεγχοι, κυρίως στις πύλες εισόδου. Διαπιστώθηκαν πολλές παρανομίες και παρατυπίες σε σφαγεία αυτή την περίοδο. Είχαμε για παράδειγμα δυο χαρακτηριστικές περιπτώσεις σφαγείων στη Θεσσαλονίκη και στο Αγρίνιο, όπου βρέθηκαν εκατοντάδες αρνιά, τα οποία δεν είχαν τις απαραίτητες σημάνσεις και τις άδειες από την κτηνιατρική υπηρεσία. Άρα, είχαν πρόβλημα ιχνηλασιμότητας».

«Σε ένα χώρο στη Βέροια, βρέθηκαν γύρω στα 3.900 αρνιά, για τα οποία αναζητείται η ιχνιλασιμότητα. Δε λέω ότι έχουμε πρόβλημα «ελληνοποίησης», αλλά όμως από την ώρα που δε συνοδεύονται από τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία υπάρχει πρόβλημα. Όπως, επίσης, έγιναν έλεγχοι σε πολλά προϊόντα. Στις πατάτες για παράδειγμα. Σε περιοχές όπως Βοιωτία, Ηλεία, Αττική, βρέθηκαν πολλές παρανομίες και παραπέμφθηκαν αρμοδίως».

«Θα έλεγα ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία, η οποία έχει από πλευράς ελέγχων περισσότερες από χίλιες περιπτώσεις, η εικόνα που έχουμε είναι ότι δεν είναι τόσο μεγάλη η παρανομία, σαν κι αυτή που δημιουργείται ιδιαίτερα ενόψει εορτών. Όμως ζητήματα «ελληνοποιήσεων» και βεβαίως υγείας, μεμονωμένες περιπτώσεις εντοπίσαμε».

«Θέλουμε μέσα από αυτήν τη διαδικασία να δοθεί στον Έλληνα καταναλωτή η πληροφόρηση ότι οι υπηρεσίες, το υπουργείο μας, αλλά και γενικότερα φορείς που έχουν ως αντικείμενο τους συγκεκριμένους ελέγχους, λειτούργησαν και λειτουργούν. Εμείς όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία θα πληροφορήσουμε για κάθε περιστατικό και τα αποτελέσματα».

Θέματα της ίδιας ενότητας
09.21.2018 15:57

Ένωση Εκκοκιστών: Τα ποσοστά υγρασίας στο βαμβάκι έχουν άμεση συνάρτηση με τις τιμές
Ενόψει της περιόδου συγκομιδής της νέας καλλιεργητικής χρονιάς.

09.21.2018 15:45

Αιτήματα προκαταβολών για ΟΕΦ ως τις 28 Σεπτεμβρίου
Την παράταση της προθεσμίας για την υποβολή αιτήσεων προκαταβολής των προγραμμάτων των Οργανώσεων Ελαιοκομικών Φορέων ανακοίνωσε το...

09.21.2018 15:03

Πληρωμή 2 εκατ. ευρώ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων είναι 239 παραγωγοί.

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<