Eurogroup: Μόνο με μέτρα-ενέχυρο θα κλείσει η αξιολόγηση

22-04-2016, 14:26
Eurogroup: Μόνο με μέτρα-ενέχυρο θα κλείσει η αξιολόγηση

Σφίγγουν το ζωνάρι στην Αθήνα οι Ευρωπαίοι, με τον πρόεδρο του Eurogroup να ξεκαθαρίζει στην ελληνική κυβέρνηση ότι μόνο αν υπάρχει το πακέτο μεταρρυθμίσεων, το έκτακτο πακέτο και ο μηχανισμός ενεργοποίησης, θα γίνει νέο συμβούλιο των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης τη Μεγάλη Πέμπτη και θα «ανοίξει» η συζήτηση για το χρέος.

 

Που σημαίνει πως οι δανειστές επιμένουν να ζητούν να συμπεριληφθεί στην επικείμενη συμφωνία αστερίσκος για τη λήψη της δέσμης των 3,6 δισ. ευρώ, ως ενέχυρο για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων το 2018.

«Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα χρειαστεί ένα πακέτο έκτακτων μέτρων για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος, καθώς και έναν αξιόπιστο μηχανισμό για την εφαρμογή τους», δήλωσε ο κ. Ντάϊσελμπλουμ μετά το πέρας του Eurogroup στο Άμστερνταμ.

«Το πακέτο θα πρέπει να περιλαμβάνει έκτακτα μέτρα, τα οποία θα εφαρμοστούν μόνο εάν χρειαστεί», τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι «αυτός ο έκτακτος μηχανισμός θα πρέπει να νομοθετηθεί και θα πρέπει να είναι αποτελεσματικός».

Πάντως, ο ίδιος απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός ονομαστικού κουρέματος του ελληνικού χρέους, λέγοντας ότι οι Ευρωπαίοι δανειστές θα κοιτάξουν τις πιθανότητες reprofiling του χρέους μέσω της επιμήκυνσης και επέκτασης της περιόδου «ωρίμανσης».

Την ίδια ώρα, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, η οποία προσερχόμενη  στο συμβούλιο νωρίτερα την Παρασκευή άφησε αιχμές για την ακρίβεια των στοιχείων της Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα, δήλωσε όλο νόημα πως «τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί, αν δεν συμφωνηθούν όλα», καθώς το θέμα του χρέους δεν θα λυθεί άμεσα.

«Είμαι σίγουρη ότι όλοι μπορούμε να εργαστούμε μαζί και θα ζητήσω από την ομάδα μου να επιστρέψει άμεσα στην Αθήνα. Το πρόγραμμα πρέπει να πατάει τόσο στις μεταρρυθμίσεις όσο και στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους», είπε η ίδια χαρακτηριστικά.


Πάντως, η κυρία Λαγκάρντ δήλωσε ολύ χαρούμενη για την ισχυρή στήριξη στο θέμα των έκτακτων μέτρων. «Αυτά τα μέτρα θα καλύψουν τις απαιτήσεις, που έχει το Ταμείο. Πρέπει να νομοθετηθούν, να είναι αξιόπιστα και να υπάρξει ο μηχανισμός, με βάση τον οποίο θα ενεργοποιηθούν», υπογράμμισε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ αναφέρθηκε στα στοιχεία της Eurostat, τα οποία, όπως ο ίδιος τόνισε, επιβεβαίωσαν ότι η χώρα πήγε καλύτερα από τις προβλέψεις.


«Έγινε καλή πρόοδος και υπήρξε καλή συνεργασία θεσμών-κυβέρνησης. Τα έκτακτα μέτρα είναι μια ασφάλεια για την περίπτωση, που κάτι συμβεί», συμπλήρωσε ο επικεφαλής του Μηχανισμού.

«Καθώς είμαστε ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας, έχουμε μεγάλο συμφέρον να βρούμε τις καλύτερες λύσεις για το θέμα του χρέους, για το οποίο πάντως δεν μπορεί να γίνει «κούρεμα», σημείωσε ο Ρέγκλινγκ, επισημαίνοντας ότι έχουν περάσει τέσσερις μήνες, που δεν έχουν υπάρξει πληρωμές, ενώ στο ενδιάμεσο η χώρα πλήρωσε για το χρέος.

Θέματα της ίδιας ενότητας
03.22.2021 13:06

«Τρέχει» η ανανέωση των παγίων του ΑΔΜΗΕ
Την επίσπευση του προγράμματος ανανέωσης στοιχείων του Συστήματος Μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας ανήγγειλε ο πρόεδρος και διευθύνων...

03.22.2021 12:56

Συνάντηση Σακελλαροπούλου με τον δήμαρχο Καλαμάτας
Με τον δήμαρχο Καλαμάτας Αθανάσιο Βασιλόπουλο, συναντήθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

03.22.2021 12:52

Η ΔΕΗ ανοίγει το βιβλίο προσφορών για ακόμη 75 εκατ.
Για επιπλέον 75 εκατ. ευρώ ανοίγει εκ νέου το βιβλίο προσφορών η ΔΕΗ, προκειμένου να ικανοποιηθεί η ζήτηση που εκδηλώθηκε προς τους...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<