Διαπραγμάτευση: Ποντάρει στην Eurostat η Αθήνα

20-04-2016, 11:10
Διαπραγμάτευση: Ποντάρει στην Eurostat η Αθήνα

Η κυβέρνηση έχει πάρει τα μηνύματα των Ευρωπαίων, μεταφέροντας το χρονοδιάγραμμα της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και της επίτευξης συμφωνίας από τις 22 Απριλίου στο… Μάϊο. Χωρίς όμως να θέτει συγκεκριμένη ημερομηνία, αφού και η Κομισιόν δεν μιλά με ακρίβεια.

Την ίδια ώρα, οι ενδοκυβερνητικές μεταπτώσεις, ξεκινώντας από τα σενάρια παραιτήσεως του κ. Τσακαλώτου, περνώντας στις δηλώσεις του κ. Δραγασάκη περί «πολιτικού προβλήματος» και ολοκληρώνοντας με την ακλόνητη στάση της κυρίας Γεροβασίλη όσον αφορά στο ενδεχόμενο των πρόωρων εκογών, εγείρουν ερωτηματικά, ενισχύουν την αβεβαιότητα για το μέλλον της χώρας και δίνουν προς τα έξω την εντύπωση μίας κυβερνητικής κρίσης, την οποία το Μαξίμου προσπαθεί μανιωδώς να κρύψει κάτω από το χαλί, όσο μάλιστα οι διαβουλεύσεις με τους θεσμούς είναι στον «αέρα».

Οι πληροφορίες, που από χθες βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αφορούν στο ασφαλιστικό-φορολογικό, κάνουν λόγο για ρυθμίσεις-«φωτιά», από τις οποίες θα «στεγνώσουν» οικονομικά οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, ενώ τα μπλοκάκια την… πληρώνουν ακριβά. Τα σενάρια για τα μέτρα είναι όλα πάνω στο «τραπέζι» της διαπραγμάτευσης, στην οποία σήμερα μπαίνει και η κυρία Βελκουλέσκου του ΔΝΤ. Στο σημερινό ραντεβού της Αθήνας με το κουαρτέτο, το Οικονομικό επιτελείο εισέρχεται με διαπραγματευτικό «χαρτί» τα καλύτερα των αναμενομένων στοιχεία της Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Το ίδιο μάλιστα «όπλο» χρησιμοποίησε και ο πρωθυπουργός στο τηλεφώνημά του προς την κυρία Μέρκελ, από την οποία βέβαια δεν πήρε καμία αξιολόγηση απάντηση. Ο κ. Τσίπρας μετέφερε στη Γερμανίδα καγκελάριο την ελληνική θέση ότι οι θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, θα πρέπει αυτονόητα να συνυπολογιστούν στο τελικό αποτέλεσμα της αξιολόγησης. «Όλα θα τα δούμε και όλα θα τα αξιολογήσουμε», φέρεται να είπε η κυρία Μέρκελ από την πλευρά της.

Η κυβέρνηση αναμένει την ανακοίνωση της Eurostat αύριο, ως «μάνα εξ’ ουρανού». Ειδικότερα, τα στοιχεία της Eurostat σημειώνουν πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 0,4% του ΑΕΠ έναντι εκτίμησης του προϋπολογισμού για πρωτογενές έλλειμμα 0,2% του ΑΕΠ και εκτίμησης του ΔΝΤ για πρωτογενές έλλειμμα 0,6% του ΑΕΠ. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία θα ανακοινώσει και αναθεώρηση των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων για το 2013 και το 2014, αλλά και αύξηση του δημόσιου χρέους κατά 3,5 δισ. ευρώ. Οι ανακοινώσεις επισημαίνεται θα γίνουν μία μέρα πριν τη διεξαγωγή του Eurogroup στο Άμστερνταμ.

Το Μαξίμου θα επικαλεστεί τα στοιχεία αυτά, ως απάντηση στα μέτρα-ενέχυρο που ζητούν οι δανειστές, ως εγγύηση για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2018. Με τη δέσμη των 3,6 δισ. ευρώ να προστίθεται στο «πακέτο» των 5,8 δισ. ευρώ, μιλάμε για μέτρα ύψους 9 δισ. ευρώ, τα οποία είναι αδιανόητο, πώς θα «περάσουν» από τη Βουλή, χωρίς να σηκωθούν ενδοκυβερνητικές, εσωκομματικές και κοινωνικές «θύελλες».

Αυτό εξάλλου το γνωρίζει καλά ο κ. Τσίπρας, ο οποίος συνεχίζοντας την επικοινωνιακή του τακτική, θέλει να κλείσει την αξιολόγηση με τη λήψη των μέτρων των 5,8 δισ. ευρώ και στη συνέχεια να λάβει και τα άλλα των 3,6 δισ. ευρώ, προκειμένου να «κλειδώσει» και η ελάφρυνση του χρέους. Έτσι, από εκεί που η κυβέρνηση επέμενε σε συνολική συμφωνία με «μπόνους» το χρέος, τώρα θέλει πρώτα την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και μετά την έναρξη των συζητήσεων για το χρέος της χώρας μας.

Σημειώνεται ότι στη δέσμη των 3,6 δισ. ευρώ ζητούνται:

-αύξηση ΦΠΑ σε ρεύμα και νερό από το 13% στο 24%
-περικοπές κύριων συντάξεων
-απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων
-περικοπές των μισθών στο Δημόσιο, με έμφαση στα εισαγωγικά κλιμάκια και στους υπαλλήλους χαμηλών προσόντων
-«πάγωμα» των προσλήψεων
-κατάργηση και του υπερμειωμένου ΦΠΑ 6% που ισχύει σε φάρμακα, βιβλία, θέατρα.

Υπάρχει και ο βασικός βέβαια παράγοντας του ΔΝΤ, ο ρόλος του οποίου στο μνημόνιο δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί, αφού οι αποστάσεις Ευρωπαίων και εκπροσώπων του Ταμείου ως προς το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% είναι ακόμα μεγάλες. Η κυρία Λαγκάρντ επιμένει πως τα νούμερα δεν βγαίνουν και πως πρέπει να μειωθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, ώστε να υπάρξει και ελάφρυνση του χρέους, εισήγηση, που δεν δέχεται το Βερολίνο, το οποίο όμως θέλει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

«Η κυβέρνηση δεν έχει δεχτεί τα πρόσθετα «προληπτικά μέτρα» των 3 δισ. ευρώ», επισήμανε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, ερωτηθείς μετά από την ολοκλήρωση των χθεσινών συναντήσεων με τους εκπροσώπους των θεσμών, για τη μορφή που θα έχουν τα συγκεκριμένα μέτρα.

Σημειώνεται, ότι η τελευταία κατά σειρά συνάντηση  την Τρίτη αφορούσε στο νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, συζητήθηκαν διαδικαστικά θέματα.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<