Διαπραγμάτευση: Όλα τα σενάρια για μέτρα "παίζουν"

19-04-2016, 10:13
Διαπραγμάτευση: Όλα τα σενάρια για μέτρα

Ξεκινούν σήμερα, Τρίτη από εκεί που είχαν σταματήσει, καθώς το κουαρτέτο των δανειστών αναχώρησε για την Ουάσινγκτον, τα Hilton Group και μάλιστα με καμία προοπτική να επιτευχθεί συμφωνία έως το Eurogroup της ερχόμενης Παρασκευής, όπως επιμένει να «διατυμπανίζει» η κυβέρνηση. Η Κομισιόν εξάλλου δια μέσω του Μαργαρίτη Σχοινά το ξεκαθάρισε: στο συμβούλιο των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης θα γίνει απλά μία αποτίμηση της πορείας των μέχρι τώρα διαπραγματεύσεων.

Και τί λέει η αποτίμηση; Τίποτα το νεότερο, καμία ουσιαστική πρόοδος, καμία δέσμευση για το χρέος και όλα τα σενάρια στο «τραπέζι». Το «γαϊτανάκι» γύρω από το γνωστό «πακέτο» των 5,8 δισ. ευρώ και τα επιπλέον μέτρα ύψους έως 3,6 δισ. ευρώ συνεχίζεται, με τους εταίρους από τη μία να φέρονται να μιλούν για συνολική συμφωνία συμπεριλαμβανομένων των περαιτέρω μέτρων και την κυβέρνηση από την άλλη να λέει πως τα επιπρόσθετα θα τα λάβει αργότερα ή και καθόλου, διότι μπορεί και να μην χρειαστούν.

Συνεπώς, όλα τα ενδεχόμενα είναι «ανοιχτά». Κι αυτό διότι το Μαξίμου ανακοίνωσε σε non paper την περασμένη Κυριακή πως συζητά με τους θεσμούς για τη λήψη κι άλλων μέτρων, εάν και εφόσον υπάρξει αστερίσκος, δηλαδή εγγύηση στην επικείμενη συμφωνία για το χρέος. Αυτό, ενώ δύο μέρες νωρίτερα ο πρωθυπουργός τόνιζε, ανεμίζοντας «κόκκινες γραμμές» πως η αξιολόγηση θα κλείσει μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή και χωρίς τη λήψη και άλλου «πακέτου», επιτιθέμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη συζήτηση για την εξεταστική επί των δανείων των κομμάτων στη Βουλή. Άρα, όλα δείχνουν πως τη δέσμη των 3-3,6 δισ. ευρώ, η οποία ανεβάζει το «λογαριασμό» κοντά στα 9 δισ. ευρώ, δεν τη γλιτώνουμε είτε ληφθεί τώρα είτε αργότερα.

Υπάρχει και ο βασικός βέβαια παράγοντας του ΔΝΤ, ο ρόλος του οποίου στο μνημόνιο δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί, αφού οι αποστάσεις Ευρωπαίων και εκπροσώπων του Ταμείου ως προς το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% είναι ακόμα μεγάλες. Η κυρία Λαγκάρντ επιμένει πως τα νούμερα δεν βγαίνουν και πως πρέπει να μειωθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, ώστε να υπάρξει και ελάφρυνση του χρέους, εισήγηση, που δεν δέχεται το Βερολίνο, το οποίο όμως θέλει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Η κυβέρνηση από την πλευρά της απαντά στους θεσμούς πως μόνον εφόσον πρώτα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και αφού ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος, τότε και μόνο τότε, θα μπορούσε να ενσωματωθεί σε αυτή και οποιαδήποτε συζήτηση για τυχόν αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους.

Πάντως, η επικοινωνιακή τακτική του πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του εντείνεται όσο ο χρόνος μετρά αντίστροφα, καθώς μέσα σε μόλις σε λίγες μέρες Αθήνα και εταίροι καλούνται να τετραγωνίσουν τον κύκλο.

Ο χρόνος πιέζει αφόρητα και η κυβέρνηση φοβάται πως θα βρεθεί αντιμέτωπη με μία «θύελλα» εσωκομματικών και κοινωνικών αντιδράσεων, δεδομένων και των επιπλέον ασύλληπτων μέτρων. Τα μέτρα αυτά ζητούνται από τους θεσμούς, ως εγγύηση για την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Οι σχετικές συζητήσεις, τις οποίες επιβεβαίωσε μάλιστα το βράδυ της περασμένης Κυριακής το Μέγαρο Μαξίμου, έγιναν στο περιθώριο της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον, με τη «θηλιά» να σφίγγει περαιτέρω για τη χώρα.

Στο «πακέτο» συμπεριλαμβάνονται αυξήσεις σε ΔΕΗ και νερό, απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, καθώς και περικοπές σε μισθούς και συντάξεις του Δημοσίου.

Ειδικότερα, ζητείται:

-αύξηση ΦΠΑ σε ρεύμα και νερό από το 13% στο 24%
-περικοπές κύριων συντάξεων
-απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων
-περικοπές των μισθών στο Δημόσιο, με έμφαση στα εισαγωγικά κλιμάκια και στους υπαλλήλους χαμηλών προσόντων
-«πάγωμα» των προσλήψεων
-κατάργηση και του υπερμειωμένου ΦΠΑ 6% που ισχύει σε φάρμακα, βιβλία, θέατρα.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<