Ημερίδα για τον αγροτοδιατροφικό τομέα

15-04-2016, 13:37
Ημερίδα για τον αγροτοδιατροφικό τομέα

Οι νέες προκλήσεις που απορρέουν από τη χάραξη της εθνικής στρατηγικής στον αγροτοδιατροφικό τομέα βρέθηκαν στο επίκεντρο σημερινής ημερίδας που διοργάνωσε το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στην παρέμβαση του ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπος Κασίμης, επισήμανε ότι είναι, ίσως, η τελευταία ευκαιρία για την αλλαγή του μέχρι τώρα μοντέλου της αγροτικής οικονομίας, σημειώνοντας ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρχε στρατηγική.

Όπως είπε, "χρήζει επανατοποθέτηση του κλάδου με όρους βιωσιμότητας", αναφέροντας ότι σήμερα η πολιτική ηγεσία καλείται να αντιμετωπίσει τη θέση του αγροτικού τομέα τόσο στο διεθνές, όσο και στο εγχώριο οικονομικό περιβάλλον. Κινητήριος μοχλός ανάπτυξης είναι, όπως τονίστηκε από τον κ. Κασίμη, το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, ύψους 7 δισ. ευρώ και το οποίο στοχεύει στην ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, στην αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού και της επιχειρηματικότητας, στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και στη στήριξη του κοινονικού ιστού των αγροτικών περιοχών.

Ο κ. Κασίμης κάνοντας αναφορά στα πεπραγμένα του παρελθόντος τόνισε, ότι η συζήτηση για την επόμενη μέρα του κλάδου στερείτο προτάσεων και νέων ιδεών, τη στιγμή που οι επιδόσεις της χώρας μας στον αγροτοδιατροφικό κλάδο είναι αναντίστοιχες με την πραγματική δυναμική του. Στο σημείο αυτό κρίσιμος, υπογράμμισε, πως είναι ο ρόλος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου "που θα πρέπει να ανακτήσει τον ιστορικό του ρόλο" και να καταθέσει θεσμικά επεξεργασμένες προτάσεις στην πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Θωμάς Μαλούτας, Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας σημείωσε ότι πράγματι ο αγροτοδιατροφικός κλάδος είναι το κλειδί που θα ξεκλειδώσει το δρόμο για την ανάπτυξη, με την έρευνα να είναι αυτή που θα δώσει το έναυσμα για καινοτομία στον κλάδο. Ο κ. Μαλούτας μάλιστα ανακοίνωσε ότι μέχρι τον Ιούλιο θα δημιουργηθεί ένα νέο ίδρυμα για την έρευνα στο οποίο θα εισρέουν πόροι κατά τρόπο διαρκή και όχι κονδύλια μέσω ΕΣΠΑ.

Στην παρέμβαση του ο πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Παπαδούλης επισήμανε πως το ίδρυμα κρατάει ψηλά τον ιστορικό του ρόλο και λειτουργεί στις μέρες μας, με γνώμονα την αποφυγή της ανθρωπιστικής κρίσης. Παράλληλα, στάθηκε στα μεγάλα περιθώρια διεύρυνσης του εισοδήματος της χώρας μέσω του αγροδιατροφικού κλάδου. Όπως είπε, ένα αγροτικό προϊόν αξίας 1 ευρώ που περνάει στην μεταποίηση προσθέτει αξία 0,4 ευρώ, ενώ το ίδιο προϊόν στις χώρες του εξωτερικού κυμαίνεται σε 1,3 εως 1,5 ευρώ.

Θέματα της ίδιας ενότητας
01.19.2018 17:13

Ανοίγει ο δρόμος για τη δόση: Ok από ΕWG στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης
Ανοίγει ο δρόμος για την επίτευξη συμφωνίας κυβέρνησης και δανειστών στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, καθώς το EWG έδωσε το ok για την...

01.19.2018 17:11

Κεντρική Επιτροπή με εκκρεμότητες και «ασκήσεις» εκτόνωσης
Με πλούσια και «καυτή» ατζέντα συνεδριάζει για πρώτη φορά από το περασμένο καλοκαίρι και κατόπιν απανωτών αναβολών η Κεντρική Επιτροπή...

01.19.2018 15:22

Χωρίς έναρξη επιτηδεύματος εμπορίου οι αγρότες που πωλούν οι ίδιοι τα προϊόντα τους
Για την χορήγηση άδειας άσκησης υπαίθριου εμπορίου σε παραγωγούς γεωργικών, αμπελουργικών, κτηνοτροφικών, πτηνοτροφικών,...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<