Ντρίπλες και «παιχνίδια» στη διαπραγμάτευση

13-04-2016, 11:15
Ντρίπλες και «παιχνίδια» στη διαπραγμάτευση

Το «παιχνίδι» με το ΔΝΤ έχει χοντρύνει πολύ και ο πρωθυπουργός για ακόμη μία φορά ζητεί την ηχηρή πολιτική «παρέμβαση» των Ευρωπαίων, για ένα ελαφρύτερο «πακέτο» μέτρων. Ο Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει λοιπόν στο Παρίσι, στο Στρασβούργο και στις Βρυξέλλες, για να συζητήσει τα περί διαπραγμάτευσης κατ’ ιδίαν με τους κκ. Ολάντ και Σουλτς, καθώς και με ανώτατα στελέχη του Ιδρύματος Άξελ Σπρίνγκερ.

Συνεχίζοντας την επικοινωνιακή τους τακτική, η οποία πάντα έχει ως στόχο την αποφυγή κυβερνητικής και εσωκομματικής κρίσης και την αποκλιμάκωση των κοινωνικών αντιδράσεων, ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του λένε πως παραμερίζουν τα «τερτίπια» του ΔΝΤ και προχωρούν μόνοι τους στην κατάθεση νομοσχεδίων για το ασφαλιστικό-φορολογικό, με την κυρία Λαγκάρντ να εκλαμβάνει τις κινήσεις αυτές, ως απειλές και να τις χαρακτηρίζει ως «μονομερείς ενέργειες». Είναι φανερό πως ο πρωθυπουργός πριν από το μπρα ντε φερ στην Ουάσινγκτον, επιχειρεί να αποδείξει πως κρατεί τα «ηνία» της χώρας του και πως η Αριστερά δεν υποκύπτει στις πιέσεις των θεσμών.

Ωστόσο, η διαπραγμάτευση διατηρείται ανοιχτή και το Ταμείο δεν παραγκωνίζεται επί της ουσίας από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία έχει ως απώτερο στόχο το «άνοιγμα» της συζήτησης επί του χρέους, η οποία θα γίνει μόνο και εάν υπάρξει συμφωνία και με το ΔΝΤ. Οι Ευρωπαίοι δεν φέρονται-τουλάχιστον ως προς το σύνολό τους-να θέτουν τώρα θέμα χρέους επί «τάπητος». Ενδεικτική η δήλωση του κ. Σόιμπλε ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο και δεν χρειάζεται αναδιάρθρωση και ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει πρώτα τις μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες έχει δεσμευτεί.

Εκεί άλλωστε αποσκοπεί επίσης η επίσκεψη του κ. Τσίπρα σε Παρίσι, Στρασβούργο και Βρυξέλλες. Να πάρει εγγυήσεις από τους Ευρωπαίους αρχηγούς ότι μετά από ενδεχόμενη συμφωνία με το ΔΝΤ, θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για το χρέος. «Σύμμαχος» σε αυτό το ΔΝΤ, το οποίο ζητεί συμφωνία-«πακέτο», με μικρότερους δημοσιονομικούς στόχους για ελάφρυνση του χρέους.

Πάντως, μία με τις διαρροές των Wikileaks και μία με τις χθεσινές προειδοποιήσεις των κκ. Σταθάκη και Τσακαλώτου, η «σιδηρά κυρία» του Ταμείου φαίνεται βαθύτατα ενοχλημένη με την Ελλάδα και αφήνει αιχμές περί στημένων «παιχνιδιών». Την ίδια στιγμή, η ευθύνη της ανολοκλήρωτης αξιολόγησης έχει γίνει «μπαλάκι». Η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε χθες πως οι εταίροι φταίνε, που η διαπραγμάτευση δεν έχει κλείσει, ενώ την προηγούμενη η ίδια η κυρία Λαγκάρντ κάλεσε την Αθήνα να αναλάβει τις ευθύνες της.

Ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του εξακολουθούν να διασκεδάζουν τις εντυπώσεις, κάνοντας λόγο για μία πολύ σκληρή διαπραγμάτευση, τη στιγμή που δίνουν «γη και ύδωρ», για να κλείσει η αξιολόγηση. Η σύγχυση στο Μαξίμου δε είναι ευδιάκριτη, καθώς ενώ ο πρωθυπουργός και το Οικονομικό επιτελείο μιλούν για ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως τις 22 Απριλίου, ο κ. Παππάς μεταθέτει τη συμφωνία χρονικά και για «λίγο μετά το Πάσχα». Και ενώ οι κκ. Σταθάκης, Τσακαλώτος και Κατρούγκαλος μιλούσαν για «κόκκινες γραμμές» σε φορολογικό, συντάξεις και «κόκκινα» δάνεια, τώρα το μόνο «κόκκινο πανί», που μοιάζει να διατηρείται, είναι το αφορολόγητο στα 9.100 ευρώ.

Όπως και να’ χει τα χρονοδιαγράμματα έχουν ήδη «εκτροχιαστεί», γεγονός που δεν συμφέρει ούτε και την Ευρώπη, η οποία δείχνει να πιέζεται ασφυκτικά τόσο από το προσφυγικό όσο και από τον κίνδυνο του Brexit. Η Αθήνα κάνει λόγο ανοιχτά πια για πολιτική λύση, ξυπνώντας μνήμες από το περασμένο Ιούλιο στις Βρυξέλλες.

Το «παιχνίδι» τώρα θα παιχτεί στην Ουάσινγκτον και μάλιστα ανάμεσα στην επικεφαλής του ΔΝΤ και στο Γερμανό ΥΠΟΙΚ, με τη συμμετοχή φυσικά του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Το εντυπωσιακό για ακόμη μία φορά είναι ότι οι διαβουλεύσεις και οι εμπλοκές σε αυτές επιβεβαιώνουν πως τα «παζάρια» τελικά παίζονται ανάμεσα στο Ταμείο και την Ευρώπη.

υνεπώς, το επόμενο Σαββατοκύριακο η κυρία Λαγκάρντ και ο κ. Σόιμπλε θα διαπραγματευτούν για το ποιος και ως προς τι θα βάλει νερό στο κρασί του, με τη «σιδηρά κυρία» του Ταμείου να ζητεί από τους Ευρωπαίους αρχηγούς να εγγυηθούν για το χρέος, προκειμένου το ΔΝΤ να κινηθεί πιο υποχωρητικά, ώστε μετά να «ανοίξει» η συζήτηση για τον τρόπο ελάφρυνσης και να οριστεί η συμμετοχή ή μη του Ταμείου στο πρόγραμμα.

Αυτό είναι και το καλό σενάριο, το οποίο βλέπει επίτευξη προσχέδιου συμφωνίας ως τις 22 Απριλίου με τους Ευρωπαίους και συνέχιση των διαπραγματεύσεων και επί του χρέους πια στην Αθήνα. Το σενάριο όλες οι πλευρές να τα βρουν στην Ουάσινγκτον είναι και το ιδανικό, ωστόσο και πολύ δύσκολο.

Ως προς τα σημεία διαφωνίας, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές θέλουν το αφορολόγητο να μην ξεπερνά τα 8.182 ευρώ, ενώ η κυβέρνηση θέτει ως «ταβάνι» τα 9.100 ευρώ.

Στις συντάξεις, η κυβέρνηση δεν δέχεται να ξεκινήσουν οι περικοπές από τα 1.300 ευρώ. Στο τραπέζι έχει μπει και πρόβλεψη για μεγαλύτερη και ταχύτερη μείωση του ΕΚΑΣ από το 2017. Στα «κόκκινα» δάνεια, η κυβέρνηση φαίνεται να συζητά για κατάργηση της προστασίας (εξαίρεσης) των στεγαστιών δανείων μετά τον Δεκέμβριο του 2016. Αντί δηλαδή για τρία χρόνια εξαίρεσης, που αρχικά ζητούσε ή τουλάχιστον για 1-2 χρόνια που δεχόταν ως συμβιβαστική πρόταση.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<