Επενδυτικός συνασπισμός ξεκινά εκστρατεία για τη μείωση της χρήσης αντιβιοτικών στο κρέας

11-04-2016, 14:01
Επενδυτικός συνασπισμός ξεκινά εκστρατεία για τη μείωση της χρήσης αντιβιοτικών στο κρέας

Πενήντα-τέσσερις μεγάλοι επενδυτές που μεταξύ τους έχουν ενεργητικό 1 τρισεκατομμύριο λίρες Αγγλίας (περίπου 1,23 τρισεκατομμύρια ευρώ) έχουν ξεκινήσει μια εκστρατεία για να μειώσουν τη χρήση αντιβιοτικών στο κρέας που αγοράζουν δέκα μεγάλοι αμερικανικοί και βρετανικοί όμιλοι εστιατορίων.

Οι όμιλοι McDonalds και JD Wetherspoon ήταν μεταξύ εκείνων που έλαβαν μια επιστολή στις 15 Μαρτίου από θεσμούς όπως την επενδυτική Aviva Investors οι οποίοι τους ζητούσαν να θέσουν χρονοδιάγραμμα για το τέλος της χρήσης ιατρικά σημαντικών αντιβιοτικών στις αλυσίδες παραγωγής των.

Οι άλλες οκτώ εταιρείες που έλαβαν την επιστολή είναι ο όμιλος Domino's, η Brinker International, τα εστιατόρια Darden, οι Mitchells & Butlers, η αλυσίδα Restaurant Brands International, ο όμιλος Restaurant, η εταιρεία Wendy's και η Yum! Brands.

Η κίνηση αυτή είναι αποτέλεσμα προειδοποιήσεων από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ότι ο κόσμος οδεύει προς μια μετα-αντιβιοτική εποχή όπου πολλές μολύνσεις δεν θα πια θεραπεύσιμες λόγω της υπερβολικής χρήσης αντιβιωτικών.

Ογδόντα τοις εκατό των αντιβιωτικών που παράγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες δίνονται σε βοοειδή, σύμφωνα με τον συνασπισμό των επενδυτών σε δήλωσή του, η οποία προσθέτει ότι η αδυναμία των ομίλων να αντιμετωπίσουν την «ανεύθυνη» χρήση των απειλεί τα αποτελέσματα της υγείας και των μετόχων.

«Αυτές οι μεγάλες εταιρείες τροφίμων αποτελούν βασικά συστατικά των χαρτοφυλακίων των περισσότερων (λογαριασμών) συντάξεων και αποταμιεύσεων, συνεπώς αυτή είναι θέμα σωστής διαχείρισης του κινδύνου να τους ζητήσουμε να βρούν τον τρόπο να αντιμετωπίσουν την πρόκληση αυτή», είπε ο Τζέρεμι Κόλερ, επικεφαλής των επενδύσεων στην επενδυτική Coller Capital.

«Ο κόσμος αλλάζει, και οι ρυθμίσεις που αφορούν τη χρήση των αντιβιοτικών θα γίνουν πιο αυστηρές ενώ οι προτιμήσεις των καταναλωτών έχουν αρχίσει να στρέφονται μακριά από τα αγροτικά προϊόντα εργοστασίων. Ως διαχειριστές αυτών των εταιρειών τροφίμων και ως υπεύθυνοι επενδυτές, θέλουμε να προστατέψουμε και την υγεία των ανθρώπων και τις αποδόσεις για τους μετόχους».

Μεταξύ των υπογραφόντων επενδυτών ήταν και οι Boston Common Asset Management, Impax Asset Management και οι EdenTree Investment Management.

Η εκπρόσωπος του ομίλου Domino's Νίνα Άρνοτ είπε ότι οι προμηθευτές της εταιρείας χρησιμοποιούσαν αντιβίωση μόνο όπου ήταν αναγκαίο για να θεραπεύσουν ασθένειες, υπό την επίβλεψη κτηνιάτρων, και ότι δεν χρησιμοποιούνται για την πρόληψη ασθενειών ή για να προωθήσουν την ανάπτυξη των ζώων.

«Ενθαρρύνουμε επίσης και τους προμηθευτές μας να μειώσουν τη χρήση των αντιβιοτικών για θεραπευτικούς λόγους, ενώ έχουν αρχίσει δοκιμές για να εκτιμήσουμε πόσο εφικτή είναι η πραγματοποίηση του στόχου αυτού», είπε.

Η JD Wetherspoon απάντησε γραπτώς στις 24 Μαρτίου πως οι ουσίες που προωθούν την ανάπτυξη, μεταξύ των και αντιβιοτικά, είχαν ήδη απαγορευτεί σε όλες τις αλυσίδες προμήθειας βοωειδών της.

Ο όμιλος Mitchells & Butlers είπε πως το θέμα εξετάζονταν, και ο όμιλος Restaurant Group πως τα αντιβιοτικά χρησιμοποιούνταν μόνο για θεραπεία ασθενειών. Η McDonalds είπε πως θα απαντήσει, ενώ οι υπόλοιπες εταιρείες δεν έδωσαν απάντηση.

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
03.22.2021 13:33

Καταβάλλεται το de minimis στους βαμβακοπαραγωγούς της Ροδόπης
Την καταβολή της αποζημίωσης μέσω των κονδυλίων του de minimis προς τους βαμαβακοπαραγωγούς της Ροδόπης, ανακοίνωσε ο Βουλευτής Ροδόπης ΝΔ...

10.21.2020 15:47

Τρεις κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο την ημέρα προστατεύουν από τη νόσο Alzheimer
Η μελέτη έδειξε ότι μια μακροχρόνια παρέμβαση με μεσογειακή διατροφή πλούσια σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, σε 285 συμμετέχοντες, με υψηλό...

05.19.2020 19:27

Νέα μέτρα από τον Βορίδη για την ανακούφιση του αλιευτικού κλάδου
Παρέχεται η απαραίτητη ευελιξία μέσω της υιοθέτησης διαδικασιών που διευκολύνουν τους επενδυτές στην υλοποίηση των επενδυτικών...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<