Σκληρό "ροκ" για "κόκκινα" δάνεια και επικουρικές

11-04-2016, 11:32
Σκληρό

Δεν έβγαλαν συμφωνία τα ολονύχτια «παζάρια» και έτσι το «σήριαλ» της διαπραγμάτευσης συνεχίζεται και σήμερα μετά τις 4 το απόγευμα στις αίθουσες του Χίλτον, με την κυβέρνηση να επιμένει πως η συμφωνία επί των δύο κειμένων, ένα με τους Ευρωπαίους και άλλο με το ΔΝΤ, θα έχει «κλειδώσει» έως αύριο, Τρίτη, όπου το κουαρτέτο των δανειστών θα πρέπει να φύγει για την εαρινή Σύνοδο του Ταμείου στην Ουάσινγκτον.

Η διαπραγμάτευση, λένε κυβερνητικές πηγές, «κλείνει», ωστόσο σύγκλιση ανάμεσα στις δύο πλευρές προς το παρόν διαφαίνεται μόνο στο φορολογικό, με το αφορολόγητο στα 9.100 να έχει «κλειδώσει».

Για ακόμη μια φορά το «καυτό» ζήτημα των «κόκκινων» δανείων μπλοκάρει τις διαβουλεύσεις, με τον υπουργό Οικονομίας να μιλάει για πρόοδο, δίχως όμως να δίνει παραπάνω στοιχεία.

Την ίδια στιγμή, τα «παζάρια» για τα «τσεκούρια» στις επικουρικές συντάξεις εξακολουθούν να είναι μεγάλα, με την κυβέρνηση να προσβλέπει σε συμφωνία σήμερα το απόγευμα, μιλώντας ξανά για «κόκκινες γραμμές».

Ενδεικτική της στάσης της κυβέρνησης, η οποία βιάζεται να κλείσει την αξιολόγηση, είναι ότι στο απογευματινό «ραντεβού»¨στο Χίλτον θα συμμετάσχουν και οι κκ. Σκουρλέτης και Φίλης.

«Είμαστε πολύ κοντά στην οριστικοποίηση της λίστας των φορολογικών μέτρων. Μένουν ορισμένες λεπτομέρειες. Το αφορολόγητο των 9.100 ευρώ δεν το συζητάμε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά το πέρας των διαβουλεύσεων, οι οποίες ολοκληρώθηκαν στις 06.30 το πρωί.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Σταθάκης, επεσήμανε: «κάναμε πρόοδο αλλά δεν κλείσαμε. Άλλη μία νύχτα».

Στις συναντήσεις που άρχισαν στις 10 το βράδυ της Κυριακής, συζητήθηκαν διαδοχικά, τα δημοσιονομικά μεγέθη, το ασφαλιστικό, η δημόσια διοίκηση και τα «κόκκινα» δάνεια.

Κορυφαίος παράγοντας της διαπραγμάτευσης ανέφερε ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ΔΝΤ ως προς την απόδοση των μέτρων, που θα ληφθούν για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού έως το 2018, με το Ταμείο να υποστηρίζει ότι η απόδοση αυτή θα είναι μικρότερη.

Για το ασφαλιστικό, μετά τη συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τους εκπροσώπους των θεσμών, κυβερνητική πηγή τόνισε στις 02:30 ότι το πρόβλημα επικεντρώνεται στις επικουρικές συντάξεις και επεσήμανε ότι ενδεχομένως να υπάρξει νέα προσπάθεια για συμφωνία σήμερα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «η νύχτα είναι ακόμα μεγάλη».

Στο θέμα του Δημοσίου, αμέσως μετά τη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Χριστόφορου Βερναρδάκη με τους επικεφαλής των κλιμακίων, κορυφαίος παράγοντας είπε στις 03:30 ότι συμφωνήθηκε να ισχύσει εφέτος ο κανόνας της μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις στο Δημόσιο και υπάρχει η δυνατότητα για περίπου 6.500 προσλήψεις από αυτές που δεν έγιναν τα προηγούμενα έτη. Το 2017, θα ισχύσει ο κανόνας 1 πρόσληψη/4 αποχωρήσεις, ο οποίος θα βαίνει μειούμενος κάθε χρόνο. Από αυτόν τον κανόνα, εξαιρούνται οι αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις (οι 1.500 που δικαιώθηκαν δικαστικά το 2015, δεν θεωρούνται προσλήψεις).

Εξάλλου, στον χώρο της υγείας οι ευρωπαϊκές αποφάσεις προσφέρουν δυνατότητες για προσλήψεις. Χαρακτηριστικά, ο ίδιος παράγοντας ανέφερε ότι οι ώρες εργασίας των γιατρών πρέπει να είναι 45 εβδομαδιαίως αντί για 75 και αυτό οδηγεί αναπόφευκτα σε νέες προσλήψεις. Επιπλέον, συμφωνήθηκε να υπάρξει ξεχωριστό κονδύλι, το οποίο η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει κατά το δοκούν για τους τομείς της υγείας και της παιδείας. Το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος δήλωσε, παράλληλα, ότι τα ειδικά μισθολόγια στο Δημόσιο θα συζητηθούν στη δεύτερη αξιολόγηση, προσθέτοντας ότι «είμαστε έτοιμοι για τα μισθολόγια των πανεπιστημιακών».

Τέλος, λίγο μετά τις 06:00 ολοκληρώθηκε η συνάντηση για τα «κόκκινα» δάνεια, στην οποία μετείχε και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος ανέφερε ότι «έχουμε φτάσει κοντά» για συμφωνία.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<