Αύξηση στις εξαγωγές ψαριού το 2013

23-01-2013, 18:02
Αύξηση στις εξαγωγές ψαριού το 2013

Αύξηση εξαγωγών του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας αναμένεται για το 2013. Συγκεκριμένα, αναμένεται άνοδος κατά 5% σε σχέση με πέρυσι, ξεπερνώντας τα 405 εκατ. ευρώ (3,2% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών και 25% των εξαγωγών ειδών τροφίμων).

 

Ο ετήσιος τζίρος του κλάδου υπολογίζεται ότι προσεγγίζει σήμερα τα 800 εκατ. ευρώ και οι επενδύσεις τα 740 εκατ., σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη, ο Βασίλης Σάντμπορω, μέλος της Επιτροπής Μάρκετινγκ του Συνδέσμου Ελλήνων Θαλασσοκαλλιεργητών.

 

Κάθε εβδομάδα η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια εξάγει 2000 τόνους τσιπούρας και λαβρακίου σε 30 χώρες. Ωστόσο, τα περιθώρια ανάπτυξης των εξαγωγών φαίνεται ότι είναι ακόμη μεγάλα και προς τούτο "επιστρατεύεται" ολοκληρωμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα προώθησης τσιπούρας/λαυρακίου, προϋπολογισμού 3,65 εκατ. ευρώ μέχρι το 2014, που υλοποιεί ο Οργανισμός Προώθησης Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ).

 

Τσιπούρα σε Γερμανία και Γαλλία

 

Στόχος του ΟΠΕ είναι να βάλει την τσιπούρα και το λαβράκι ιχθυοκαλλιέργειας στο "μενού" περισσότερων κατοικιών και εστιατορίων σε Γαλλία και Γερμανία, αλλά και ν΄αυξήσει την κατανάλωση στην Ελλάδα, επιχειρώντας ταυτόχρονα "μια πρώτη προσέγγιση στις αγορές Βουλγαρίας και Ρουμανίας", όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού, Αλκιβιάδης Καλαμπόκης.

 

Σε πρώτη φάση, Γαλλία και Γερμανία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του εξαγωγικού σχεδιασμού. Ήδη, τα συγκεκριμένα ελληνικά ψάρια έχουν στις δύο χώρες σημαντικό μερίδιο αγοράς, σε σύγκριση με τα εισαγόμενα λαβράκια και τσιπούρες άλλης προέλευσης (πχ, από τη βασική ανταγωνίστρια της Ελλάδας, την Τουρκία, που παράγει 90.000 τόνους ετησίως, έναντι ελληνικής παραγωγής 121.000 τόνων). Ωστόσο, αν οι καταναλισκόμενες ποσότητες τσιπούρας/λαβρακίου υπολογισθούν ως ποσοστό της συνολικής κατανάλωσης ψαριών όλων των ειδών στη Γαλλία και τη Γερμανία, το μερίδιό τους είναι κάτω του 1%!

 

"Η Ελλάδα έχει μερίδιο 58% στις συνολικές εισαγωγές τσιπούρας/λαβρακίου στη Γαλλία. Ωστόσο, στη συνολική κατανάλωση ψαριών όλων των ειδών στη Γαλλία, το μερίδιό τους (τσιπούρας/λαβρακίου) δεν ξεπερνά το 0,9%. Στη Γερμανία, τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 60% και 0,4%. 'Αρα, υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης", σημείωσε ο κ.Σάντμπορω, υπενθυμίζοντας ότι ο κλάδος απασχολεί άμεσα 10.000 εργαζόμενους και έμμεσα άλλους 8.000, ενώ η Ελλάδα -όπου δραστηριοποιούνται 65 εταιρείες- είναι η μοναδική κοινοτική χώρα με θετικό εμπορικό ισοζύγιο στα ιχθυηρά.

 

Το πρόγραμμα του ΟΠΕ περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- προσκλήσεις δημοσιογράφων/ επαγγελματιών του κλάδου από Γερμανία και Γαλλία και συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις του είδους. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν επτά ενημερωτικές και γευσιγνωστικές εκδηλώσεις σε μεγάλα εμπορικά κέντρα ανά την Ελλάδα και έξι ημερίδες σε μη παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας. Το πρόγραμμα περιλάμβανε και εκπόνηση έρευνας καταναλωτών στην Ελλάδα, η οποία αποτύπωσε άγνοια των πολιτών, σε σχέση με τα προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας.

Θέματα της ίδιας ενότητας
12.18.2020 12:47

Η ευφυής γεωργία αύξησε την παραγωγή στα βιολογικά φασόλια των Πρεσπών
Την εισαγωγή πρακτικών στη γεωργία ακριβείας, ήτοι ευφυούς γεωργίας σε βιολογικές καλλιέργειες, έχουν αναλάβει η Εταιρία Προστασίας...

11.15.2019 14:49

Δέσμευση Μητσοτάκη για επιστροφή του προπληρωμένου ΕΦΚ στο κρασί
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί ήταν ένας άδικος φόρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

10.04.2019 14:28

Ελιές και ελαιόλαδο της Ελλάδας εξαιρούνται από τους αμερικανικούς δασμούς
Η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης εκφράζει την ικανοποίηση της για την εξέλιξη.

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<