Σε ύφεση και το Μάρτιο η μεταποίηση

01-04-2016, 11:50
Σε ύφεση και το Μάρτιο η μεταποίηση

Σε ύφεση παρέμεινε και το Μάρτιο η μεταποίηση στην Ελλάδα, ως αποτέλεσμα της μείωσης τόσο της παραγωγής όσο και των εισερχόμενων νέων εργασιών, διαπιστώνει η Markit.

Όπως τονίζει οι εταιρείες εξακολούθησαν να μειώνουν τα επίπεδα των αποθεμάτων τους, συνδέοντας την υποχώρηση με την έλλειψη ζήτησης στην αγορά. Παρόλ’ αυτά, το εργατικό δυναμικό αυξήθηκε ελαφρώς. Οι τιμολογιακές πιέσεις παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα, καθώς τόσο το κόστος εισροών όσο και οι τιμές εκροών μειώθηκαν.

Οι Έλληνες παραγωγοί αγαθών κατέγραψαν περαιτέρω επιδείνωση των λειτουργικών συνθηκών κατά τη διάρκεια του Μαρτίου, γεγονός που υπογραμμίστηκε από τον εποχικά προσαρμοσμένο Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών της Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα PMI) ο οποίος έκλεισε στις 49 μονάδες. Υψηλότερα από τις 48.4 μονάδες του Φεβρουαρίου, η πρόσφατη τιμή του PMI υπέδειξε μικρότερη ύφεση στον τομέα.

Οι όγκοι παραγωγής στις επιχειρήσεις του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα πλησίασαν τα όρια σταθεροποίησης κατά τη διάρκεια του Μαρτίου, παρέμειναν ωστόσο σε πλαίσια συρρίκνωσης. Επιπλέον, τα επίπεδα παραγωγής μειώνονται κατά τη διάρκεια καθενός από τους τελευταίους τρεις μήνες. Δεδομένου ότι μειώθηκαν οι όγκοι παραγωγής, οι εταιρείες κατέγραψαν υποχώρηση των επιπέδων αποθεμάτων ετοίμων προϊόντων.

Η μείωση της ζήτησης, η οποία καταγράφηκε σε ευρεία κλίμακα, οδήγησε στην πρόσφατη συρρίκνωση της παραγωγής, δεδομένου ότι περιορισμένη ζήτηση καταγράφηκε τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στις αγορές του εξωτερικού. Το σύνολο των νέων εργασιών μειώνεται κάθε μήνα αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο του 2014, ενώ οι νέες εργασίες από το εξωτερικό συρρικνώνονται κάθε μήνα κατά τη διάρκεια των τελευταίων 17 μηνών.

Οι Έλληνες παραγωγοί αγαθών εξακολούθησαν να μειώνουν τις εργασίες σε εκκρεμότητα κατά τη διάρκεια του Μαρτίου, καθώς τα επίπεδα των ανεκτέλεστων εργασιών κατέγραψαν περαιτέρω υποχώρηση. Ο ρυθμός με τον οποίο μειώθηκαν οι αδιεκπεραίωτες εργασίες ήταν αμετάβλητος σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, και σε γενικές γραμμές σταθερός.

Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των εργαζομένων στον μεταποιητικό τομέα της Ελλάδας κατέγραψε αύξηση κατά τη διάρκεια του Μαρτίου. Η πρόσφατη αύξηση ήταν η τρίτη που καταγράφηκε σε διάστημα τεσσάρων μηνών, παρόλο που ο ρυθμός δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας ήταν σχετικά ασθενής.

Οι αγορές εισροών από τους Έλληνες παραγωγούς αγαθών περιορίστηκαν για δέκατο ένατο συνεχή μήνα τον Μάρτιο. Η μείωση αυτή ήταν αποτέλεσμα της περαιτέρω υποχώρησης των αποθεμάτων αγορών, για ενενηκοστό δεύτερο συνεχή μήνα.

Επιπλέον, ο ρυθμός με τον οποίο μειώθηκαν τα αποθέματα ήταν δριμύς και εντονότερος σε σύγκριση με τον μέσο όρο που έχει καταγραφεί στην ιστορία της έρευνας.

Οι τιμολογιακές πιέσεις στον μεταποιητικό τομέα της Ελλάδας παρέμειναν υποτονικές κατά την διάρκεια του Μαρτίου. Οι εταιρείες οι οποίες περιόρισαν τις τιμές χρέωσης συνέδεσαν τη μείωση με την υποχώρηση των τιμών εισροών, ιδίως στην τιμή του πετρελαίου. Το μέσο κόστος μειώθηκε για τρίτο συνεχή μήνα.

Τέλος, ο μέσος χρόνος παράδοσης επιμηκύνθηκε για δέκατο έκτο συνεχή μήνα κατά τη διάρκεια του Μαρτίου.

Θέματα της ίδιας ενότητας
01.02.2020 11:53

Αύξηση εργαζομένων στην ελληνική μεταποίηση
Μικρή επιβράδυνση παρουσίασε τον Δεκέμβριο η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ελληνική μεταποίηση, αν και διαπιστώθηκε περαιτέρω...

01.02.2020 09:53

Συναγερμός στην Πολωνία: Κρούσματα της γρίπης των πτηνών H5N8 σε γαλοπούλες
Κρούσματα της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκαν σε γαλοπούλες στην ανατολική Πολωνία, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές, ενώ τοπικά ΜΜΕ μεταδίδουν...

12.16.2019 14:46

Ο Βορίδης διαψεύδει ενδεχόμενο τελών κυκλοφορίας στα τρακτέρ
Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ζήτημα, ξεκαθάρισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. 

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<