Όλα ανοιχτά απο τους αγρότες της Θεσσαλίας

23-01-2013, 16:10
 Όλα ανοιχτά απο τους αγρότες της Θεσσαλίας

Όλα ανοιχτά είναι για τους αγρότες της Θεσσαλίας, όπως ξεκαθάρισαν εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων.

 

Μετά τη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιο Τσαυτάρη, διεφάνη ότι οι αγρότες δεν ικανοποιήθηκαν από τη συνάντηση, καθώς σύμφωνα με όσα ανέφεραν δεν έλαβαν σαφείς απαντήσεις στα αιτήματά τους. Αντίθετα, ο υπουργός είπε ότι η συνάντηση διεξήχθη σε θετικό κλίμα, σημειώνοντας πως σταθερά καταβάλλονται προσπάθειες για την επίλυση των προβλημάτων των αγροτών. Ενδεικτικά ανέφερε πως για πρώτη φορά η επιστροφή του 50% του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου, αντί για τον Ιούλιο, πρόκειται να δοθεί περί τα τέλη Φεβρουαρίου, αρχές Μαρτίου.

 

«Η φωτιά άναψε» δήλωσε ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας Βαγγέλης Μπούτας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «καμία μορφή αγώνα δεν αποκλείεται». «Ο κ. υπουργός δεν απάντησε τίποτα συγκεκριμένο, λέγοντας ότι πολλά από τα αιτήματά μας είναι αρμοδιότητα άλλων υπουργείων. Όμως, εμείς έχουμε μάνα και πατέρα αυτό το υπουργείο» είπε ο κ. Μπούτας και προσέθεσε ότι τα αποτέλεσμα της συνάντησης θα συζητηθούν με τον αγροτικό κόσμο της Θεσσαλίας και θα αποφασισθεί η εξέλιξη των κινητοποιήσεών τους. Όπως είναι γνωστό, η κινητοποίηση των αγροτών της Θεσσαλίας ενάντια στην κυβερνητική πολιτική στον πρωτογενή τομέα ξεκίνησε την Κυριακή, με παρατάξεις τρακτέρ και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις πλατείες χωριών.

 

Σύμφωνα και με το υπόμνημα που παρέδωσαν στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, μεταξύ των αιτημάτων τους είναι να αποζημιωθούν οι βαμβακοπαραγωγοί για τις καταστροφές από το πράσινο σκουλήκι, να μην μειωθεί η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου και να έχουν αφορολόγητο πετρέλαιο, να μειωθεί κατά 30% η τιμή του αγροτικού ρεύματος, να δοθούν άτοκα δάνεια στους φτωχούς αγρότες με περίοδο χάριτος, να είναι αφορολόγητο το οικογενειακό αγροτικό εισόδημα έως 40.000 ευρώ και να υπάρξουν κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζουν ικανοποιητικό εισόδημα. Επίσης, ζητούν κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ, αλλά και να μην ισχύσουν οι νέες περικοπές στις επιδοτήσεις και οι περιορισμοί στην αγροτική παραγωγή, που προβλέπονται στο πλαίσιο αναθεώρησης της ΚΑΠ για το 2014-2020.

 

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρης, αφού δήλωσε ότι κατανοεί τα αιτήματα των αγροτών, σημείωσε πως εξήγησε στους εκπροσώπους των Ομοσπονδιών τις προσπάθειες που γίνονται για όσα άπτονται κυρίως της αρμοδιότητας του υπουργείου του. Ανέφερε πως ήδη από σήμερα ξεκίνησε τμηματικά η καταβολή σε κτηνοτρόφους των ενισχύσεων στο πλαίσιο του Κανονισμού de minimis, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των αυξημένων τιμών στις ζωοοτροφές. Συνολικά θα δοθούν 30 εκατ. ευρώ. Επίσης, γνωστοποίησε πως εντός του Φεβρουαρίου θα καταβληθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση βάμβακος στους βαμβακοπαραγωγούς, ύψους 200 εκατ. ευρώ, κι ανάμεσα στους δικαιούχους θα είναι και Θεσσαλοί παραγωγοί, οι καλλιέργειες των οποίων έχουν πληγεί από το πράσινο σκουλήκι.

 

Όπως εξήγησε, δεν έχουν λόγο να ανησυχούν ότι μπορεί να κινδυνεύει η συνδεδεμένη ενίσχυση, καθώς η εκτίμηση της ζημιάς συνυπολογίζεται στη στρεμματική απόδοση. Σε ό,τι αφορά στο θέμα του κόστους της ενέργειας που απασχολεί τον αγροτικό κόσμο, ο κ. Τσαυτάρης ανακοίνωσε πως μετά κι από σχετικές συνεννοήσεις με το οικονομικό επιτελείο, σχεδιάζεται να δοθεί το 50% της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου πριν τον Μάρτιο και το υπόλοιπο 50% τον Σεπτέμβριο.

 

Όπως σημείωσε, είναι οι περίοδοι που οι αγρότες, λόγω έναρξης των καλλιεργητικών εργασιών τους, έχουν περισσότερο ανάγκη για πετρέλαιο. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε από την πλευρά μας και θέλω να είμαστε πάντα σύννομοι με την ΕΕ. Για να μην πληρώνουν άδικα πρόστιμα οι Έλληνες πολίτες» κατέληξε ο υπουργός. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας Βαγγέλης Μπούτας, ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας Μαρούδας Ρίζος και ο γενικός γραμματέας Γιώργος Νικολόπουλος, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Παλαμά Καρδίτσας Κώστας Τζέλας, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων- «Η Άνοιξη» Απόστολος Θωμόπουλος και ο Ιω. Κακούτης μέλος της Επιτροπής Αγώνα Δήμου Κιλελέρ.

Θέματα της ίδιας ενότητας
02.17.2018 16:53

Σε απόγνωση οι νέοι αγρότες
Με επιστολή τους προς τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος, ζητούν την άμεση παρέμβασή του για την ένταξή τους στο πρόγραμμα.

02.16.2018 18:54

ΔΕΣΦΑ: Δύο οι «μνηστήρες» στην κούρσα διεκδίκησης του 66%
Καταθέτοντας την Παρασκευή τις δεσμευτικές τους προσφορές και ανοίγοντας τον δρόμο για την επίσπευση της ολοκλήρωσης αυτού του...

02.16.2018 13:47

Και με τη «βούλα» η μετεξέλιξη του ΟΓΑ σε ΟΠΕΚΑ
Τι αναφέρει για τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης το υπουργείο Εργασίας.

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<