Άλυτος ακόμα ο γρίφος ασφαλιστικού-φορολογικού

17-03-2016, 11:11
Άλυτος ακόμα ο γρίφος ασφαλιστικού-φορολογικού

Το «γρίφο» του ασφαλιστικού και του φορολογικού καλούνται εκ νέου να λύσουν σήμερα, εν μέσω μεγάλων ενδοκυβερνητικών αναταραχών, Αθήνα και δανειστές, με το Οικονομικό επιτελείο να στοχεύει σε ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων τουλάχιστον ως προς τα βασικά σημεία έως αύριο, πράγμα ιδιαίτερα δύσκολο εξαιτίας των απανωτών εμπλοκών στα δύο αυτά επίμαχα ζητήματα.

Οι δυο πλευρές δεν φέρονται να ταυτίζονται και το πόκερ εξακολουθεί να είναι σκληρό, τη στιγμή που η κυβέρνηση βιάζεται να κλείσει τα εκκρεμή «μέτωπα», καθώς τα χρονικά περιθώρια μέχρι το Πάσχα έχουν στενέψει επικίνδυνα και πρόοδος δεν σημειώνεται.

Αν και χθες υπήρξε προσωρινά μία αισιοδοξία για επίτευξη συμφωνίας, ωστόσο οι ελπίδες ήταν «τρύπιες» και σε ακόμη ένα ραντεβού Αθήνας-κουαρτέου σημειώθηκε εμπλοκή.

Ως προς το φορολογικό, οι ενστάσεις και από τις δύο πλευρές έγκεινται στο αφορολόγητο ποσό εισοδήματος.

Οι δανειστές και κυρίως η πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου φέρεται να πιέζει για μείωσή του στα επίπεδα των 8.000 ευρώ από 9.500 ευρώ, που είναι σήμερα. Διαφωνεί η κυβέρνηση λόγω των επιβαρύνσεων, που θα επιφέρει η μείωση αυτή ακόμη και σε χαμηλά εισοδήματα.

«Το αφορολόγητο είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει», δήλωσε χθες το βράδυ ο κ. Τσακαλώτος, μετά το τέλος της πολύωρης συνάντησης του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των Θεσμών για τα φορολογικά θέματα.

«Ανοιχτές» παραμένουν δε ακόμα οι αλλαγές στην φορολογική κλίμακα για μισθωτούς και συνταξιούχους, στο καθεστώς φορολόγησης των ενοικίων, καθώς και των ελεύθερων επαγγελματιών.


Για τους επαγγελματίες εξετάζεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, να φορολογούνται με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος που θα ισχύει για τους μισθωτούς χωρίς το αφορολόγητο.

Για τα ενοίκια παραμένει στο τραπέζι η πρόβλεψη του προγράμματος οικονομικής πολιτικής για αύξηση του συντελεστή φορολόγησης από το 11% στο 15% για τα εισοδήματα έως 12.000 ευρώ και από το 33% στο 35% για τα υψηλότερα.

Στο ασφαλιστικό, κύριο «αγκάθι» είναι οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις. Το «κούρεμα» εκτιμάται ότι θα είναι κλιμακωτό, ξεκινώντας από το 6% και φτάνοντας ακόμα και στο 30% στις υψηλές.

Δεύτερο «αγκάθι» είναι η εθνική σύνταξη, η οποία θα παραμείνει στα 384 ευρώ για όσους έχουν 20 χρόνια ασφάλισης, ενώ από τα 15 έως 20 χρόνια θα είναι κλιμακωτά μειούμενη ανά έτος κατά 1%.

Πάντως, την ώρα που τα σημάδια για επικείμενο νέο «κούρεμα» στις συντάξεις είναι κάτι παραπάνω από εμφανή, με το ΔΝΤ να εισηγείται το μέτρο και την κυβέρνηση να τις «θυσιάζει», προκειμένου να κλείσει την αξιολόγηση, ο Γιώργος Κατρούγκαλος επιμένει πως πρόκειται για την «κόκκινη γραμμή» της Αθήνας στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές και αποκλείει το ενδεχόμενο της μείωσης.

Συγκεκριμένα, στη συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο υπουργός Εργασίας παρείχε τη διαβεβαίωση ότι δεν θα κοπούν οι κύριες συντάξεις, τονίζοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι οι κύριες συντάξεις θα προστατευθούν απολύτως. Παράλληλα, ο ίδιος σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή διαπραγματεύονται για να μην μειωθούν ούτε οι επικουρικές.

Θέματα της ίδιας ενότητας
11.13.2019 11:45

ΥπΑΑΤ: Επιπλέον 3 εκατ. στη βιολογική γεωργία
Εγκρίθηκε και υπεγράφη από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη η απόφαση για έγκριση πίστωσης 3 εκατομμυρίων ευρώ,...

11.11.2019 13:13

ΕΤΕπ: 200 εκατ. στους αγρότες για εκσυγχρονισμό της παραγωγής τους
Πακέτο χρηματοδότησης με κατεύθυνση τον αγροτικό τομέα, το οποίο θα ξεκινά από τα 170 εκατ. ευρώ με προοπτική να ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ,...

11.11.2019 13:10

«Ανοίγει» η κινεζική αγορά για ελληνικά αγροδιατροφικά προϊόντα
Δεκαέξι συμφωνίες που προσελκύουν κεφάλαια από την Κίνα, δρομολογούν έναν νέο κύκλο έργων αναβάθμισης του λιμανιού του Πειραιά από την...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<