(upd)Κυβερνητικός «πόλεμος» για την παραίτηση Μουζάλα

16-03-2016, 12:17
(upd)Κυβερνητικός «πόλεμος» για την παραίτηση Μουζάλα

(upd)Κυβερνητικός «πόλεμος» έχει ξεσπάσει με την επιμονή του Πάνου Καμμένου για την παραίτηση του Γιάννη Μουζάλα από την ηγεσία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, αφότου αποκάλεσε «Μακεδονία» τα Σκόπια, με τον πρωθυπουργό να καλείται να βγάλει άμεσα τα κάστανα από την φωτιά.

Η κόντρα μάλιστα των δύο υπουργών έχει επισκιάσει τα επίμαχα «μέτωπα» του προσφυγικού και της διαπραγμάτευσης, για τα οποία αυτές τις μέρες οι εξελίξεις «τρέχουν» με ιλιγγιώδη ταχύτητα.

Το δίλημμα δε, που έθεσε ο υπουργός Εθνικής Αμύνης «η εγώ ή ο Μουζάλας», ανάβει «φωτιές» στο κυβερνητικό στρατόπεδο, τη στιγμή που οι ενδοκυβερνητικές συγκρούσεις είναι το τελευταίο που θα ήθελε ο Αλέξης Τσίπρας, όταν το επόμενο διήμερο θα έχει να αντιμετωπίσει τη σκληρή στάση των «28», με την Τουρκία να ενδέχεται να βγει και πάλι ο «νικητής» της Συνόδου.

Πάντως, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει υποβάλλει την παραίτησή του στον πρωθυπουργό, ο οποίος, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Καμμένου μετά το τετ-α-τετ των δύο ανδρών στο Μαξίμου, θα πάρει τις αποφάσεις του, ύστερα από την επιστροφή του αναπληρωτή υπουργού από τις Βρυξέλλες.

Σε ερώτηση για το τι θα πράξει, αν τελικά ο πρωθυπουργός δεν ζητήσει την παραίτηση του κ. Μουζάλα, ο κ. Καμμένος είπε ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στηρίζουν την κυβέρνηση, αλλά όχι τον αναπληρωτή υπουργό αρμόδιο για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Είχε προηγηθεί κυβερνητική σύσκεψη, με την παραίτηση-αποπομπή του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής σε… πρώτο πλάνο.

Όλα αυτά, ενώ το κουαρτέρο των δανειστών κάνει τη μία μετά την άλλη συνάντηση για τα «κόκκινα» δάνεια και τις αποκρατικοποιήσεις με τους κκ. Σταθάκη και Τσακαλώτο, δίχως ακόμα να έχουν ληφθεί αποφάσεις και καθυστερώντας και άλλο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Ενώ αύριο η ελληνική πλευρά θα προσέλθει στην κρίσιμη Σύνοδο, με την Ειδομένη να «βουλιάζει» από πρόσφυγες και το κυβερνητικό «αλαλούμ» για τον αριθμό αυτών που επέστρεψαν από τα Σκόπια, να συνεχίζεται.

Την ίδια στιγμή, η Αντιπολίτευση ζητεί την εκκένωση του καταυλισμού, έστω και την ύστατη ώρα και κρούει τον «κώδωνα» για «υγειονομική βόμβα».

Μουζάλας: Συγνώμη, εκ παραδρομής...

Την ώρα που η σύγκρουση Καμμένου-Μουζάλα προκαλεί σεισμικές δονήσεις στο Μαξίμου, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ζητεί συγγνώμη για την εκ παραδρομής αναφορά του στην ΠΓΔΜ ως Μακεδονία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού, το λάθος αυτό «δεν ανταποκρίνεται στη στάση μου και στις πεποιθήσεις μου για το εθνικό θέμα της ΠΓΔΜ».

Είχε προηγηθεί η δήλωση στον «Αθήνα 9.84», όπου ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι έκανε γκάφα και ζήτησε συγγνώμη. «Ζητάω συγγνώμη. Αν είπα κάτι τέτοιο, είναι γκάφα. Μπορεί να μην το κατάλαβα και να παρασύρθηκα» είπε χαρακτηριστικά.

ΝΔ-Ποτάμι συμφωνούν ότι διαφωνούν για την παραίτηση Μουζάλα

Πάντως, διχασμένοι είναι οι αρχηγοί των κομμάτων της Αντιπολίτευσης για την παραίτηση του Γιάννη Μουζάλα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ ζητεί την παραίτηση Μουζάλα, καλώντας την κυβέρνηση να λύσει άμεσα το ζήτημα που προέκυψε, «εδώ και τώρα».

«Εδώ που έχουμε φτάσει, η παραίτηση Μουζάλα είναι επιβεβλημένη. Ο κ. Μουζάλας προέβη σε ένα μεγάλο ατόπημα. Στην πολιτική αυτά που λέμε οφείλουν να έχουν και επιπτώσεις. Η κυβέρνηση να δώσει λύση μέσα στην ημέρα. Δεν μπορεί το θέμα να σέρνεται», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο ίδιος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για το προσφυγικό τονίζοντας μάλιστα πως «ο κ. Μουζάλας θα έπρεπε να είχε μάλιστα παραιτηθεί γιατί απέτυχε και ο ίδιος στη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος». Χαρακτήρισε την κυβέρνηση «παντελώς αναποτελεσματική, αμήχανη και μοιραία» για να διαχειριστεί τα προβλήματα του τόπου, χρεώνοντάς της τεράστια ανεπάρκεια, από την πολιτική των ανοιχτών συνόρων, την τεράστια καθυστέρηση στην ταυτοποιήση και τη δημιουργία hot spot, την άρνησή της να προχωρήσει στον διαχωρισμό των προσφύγων από τους οικονομικούς μετανάστες και έκανε λόγο για αδυναμία να προχωρήσει σε μια αποτρεπτική πολιτική.

«Η κατάληξη της τραγικής ανεπάρκειας είναι η απουσία της κυβέρνησης από το κολαστήριο στην Ειδομένη» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, επισημαίνοντας πως αν η κυβέρνηση δεν ήθελε κρατική δομή στην Ειδομένη θα έπρεπε να αποτρέψει τους χιλιάδες ανθρώπους να πάνε εκεί.

Ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε με δραματικούς τόνους την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, έκανε λόγο για ανυπαρξία του κράτους και κάλεσε την κυβέρνηση να εκκενώσει την Ειδομένη και να μεταφέρει τους ανθρώπους αυτούς σε κλειστές δομές.

«Υπάρχει συνολική ανικανότητα της κυβέρνησης, καθώς το πρόβλημα την ξεπέρασε τελείως. Αυτές οι εικόνες είναι ντροπή, η κυβέρνηση έχει χάσει πλήρως τον έλεγχο» τόνισε, κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα πως δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις απαιτησεις που του είχε θέσει η ΝΔ στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών.

«Ζητήσαμε συγκεκριμένο μηχανισμό που θα οδηγούσε στην αποσυμφόρηση του προβλήματος. Ειμαι πολύ ανήσυχος για τις εξελίξεις αύριο στις Βρυξέλλες. Υπάρχει ένας πολύ μεγάλος διχασμός στην Ευρώπη. Η Ευρώπη δεν μπορεί να κάνει εκπτώσεις στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Την ίδια στιγμή, πάντως, διαφωνεί το «Ποτάμι» με ενδεχόμενη παραίτηση του υπουργού Μεταναυστευτικής Πολιτικής.

«Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να παραιτηθεί ένας υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αλλά τα σαρδάμ δεν περιλαμβάνονται σε αυτούς. Εθνοκάπηλοι όλων των ειδών συμμαζευτείτε. Η χώρα έχει τραγικά προβλήματα μπροστά της, μην καταπίνουμε την κάμηλο και διυλίζουμε τον κώνωπα» τονίζει σε σχόλιο του το Ποτάμι.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<