Χανιά: Ο ιός της τριστέτσας «ξαναχτύπησε»

19-02-2016, 14:34
Χανιά:  Ο ιός της τριστέτσας «ξαναχτύπησε»

Kαι φέτος « χτύπησε»  μέρος της παραγωγής εσπεριδοειδών ο ιός της τριστέτσας, όπως ανακοίνωσε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση κατά την διάρκεια δειγματοληψιών στα εσπεριδοειδή της Π.Ε. Χανίων, που πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια των επισκοπήσεων έτους 2015, βρέθηκαν δένδρα θετικά στον ιό της τριστέτσας των εσπεριδοειδών σε δύο περιοχές του δήμου Πλατανιά και μία του δήμου Χανίων.

Όσο αφορά στον δήμο Πλατανιά, οι εστίες βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του Αη Κυρ Γιάννη στις περιοχές Βατολάκκου και Κουφού και στην περιοχή Μοδίου, περίπου 500 μέτρα νοτιοανατολικά του κόμβου της νέας εθνικής οδού προς Πλατανιά.

Στην πρώτη περιοχή σύμφωνα με την ανακοίνωση έχουν βρεθεί ξανά θετικά δείγματα, τα τελευταία έτη, ενώ στη δεύτερη, για πρώτη φορά πέρυσι. Η εστία του Δήμου Χανίων βρίσκεται ανατολικά της τεχνητής λίμνης της Αγυιάς, στην ευρύτερη περιοχή της οποίας έχουν ξαναβρεθεί στο παρελθόν θετικά δείγματα.

 

Στην ανακοίνωση της υπηρεσίας αναφέρεται ότι σύμφωνα με την υπ' αριθ. 121285/665/2006 Κ.Υ.Α. οριοθετούνται ζώνες υπό την μορφή ομόκεντρων κύκλων, στα 500 μέτρα (Εστιακή Ζώνη), 1000 μέτρα (Ζώνη Ασφαλείας) και στα 1500 μέτρα (Ουδέτερη Ζώνη) γύρω από τις περιοχές στις οποίες ευρέθησαν τα προσβεβλημένα από τον ιό δένδρα.

Όσον αφορά στις ως άνω ζώνες και σύμφωνα με την ως άνω Κ.Υ.Α., απαγορεύονται μέχρι της εξαλείψεως του ιού της τριστέτσας των εσπεριδοειδών:

- Εντός των Εστιακών Ζωνών ( τουλάχιστον 500 μέτρα από την εστία) ,οι νέες φυτεύσεις, οι επανεμβολιασμοί σε εγκατεστημένες φυτείες, εκτός εκείνων που έχουν προετοιμαστεί για εμβολιασμό μέχρι το τέλος του επόμενου από την υπογραφή της παρούσας απόφασης έτους, υπό την εποπτεία της υπηρεσίας , η διακίνηση καρπών με ποδίσκους και φύλλα εκτός των εστιακών ζωνών ,η παραγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού και η λήψη εμβολίων, εκτός εάν τα μητρικά φυτά διατηρούνται υπό εντομοστεγή κάλυψη με τα κατάλληλα παρεμποδιστικά δίκτυα.

- Εντός των ζωνών ασφαλείας (τουλάχιστον 1000 μέτρα από την εστία) η διακίνηση καρπών με φύλλα και ποδίσκους εκτός των ζωνών αυτών η παραγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού και η λήψη εμβολίων, εκτός εάν τα μητρικά φυτά και το παραγόμενο πολλαπλασιαστικό υλικό διατηρούνται υπό εντομοστεγή κάλυψη με τα κατάλληλα παρεμποδιστικά δίκτυα.

- Εντός της Ουδέτερης Ζώνης (τουλάχιστον 1500 μέτρα από την εστία) η λήψη εμβολίων, εκτός εάν τα μητρικά φυτά διατηρούνται υπό εντομοστεγή κάλυψη με τα κατάλληλα παρεμποδιστικά δίκτυα

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων δεν θεωρείται πλέον προστατευόμενη ζώνη όσον αφορά στην ίωση της τριτσέτσας. Η διακίνηση των εσπεριδοειδών θα πρέπει να γίνεται χωρίς κοτσάνι και φύλλο ενώ τα φυτά των εσπεριδοειδών θα διακινούνται με φυτοϋγειονομικό διαβατήριο.

Τα μέτρα αυτά έχουν ως σκοπό την αποφυγή εξάπλωσης του ιού της τριστέτσας σε μη προσβεβλημένες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας καθώς και σε άλλες Περιφερειακές Ενότητες.

Επίσης, κατά την διακίνηση επί της συσκευασίας των καρπών εσπεριδοειδών θα πρέπει να υπάρχει ειδικό σήμα όπου θα αναγράφεται η χώρα καταγωγής. Όπως ακόμα αναφέρει η ανακοίνωση στους παραβάτες επιβάλλονται οι προβλεπόμενες από τον νόμο 2538/97 κυρώσεις.

Θέματα της ίδιας ενότητας
06.24.2022 15:40

Σχετική μείωση του ελληνικού αμπελώνα το 2021
Μπορεί οι νέες φυτεύσεις να φτάνουν τα 6.300 στρέμματα ετησίως, ωστόσο ο ελληνικός αμπελώνας παρουσιάζει μια σχετική μείωση. Η έκταση του...

06.24.2022 15:32

Εγκρίθηκε το έργο ΣΔΙΤ για το φράγμα Ενιπέα
Το έργο αναμένεται να έχει πολλαπλά οφέλη για την περιοχή, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα, καθώς εξασφαλίζει για τους αγρότες αρδευτικό...

06.10.2022 15:18

«Νέα Γεωργία Νέα Γενιά»: Στους 7.000 οι ωφελούμενοι των προγραμμάτων
Το 58,8% των ανέργων και το 33,3% των υποαπασχολούμενων ωφελούμενων βρήκε δουλειά. Σύμφωνα με την έκθεση της Deloitte, που έδωσε στη δημοσιότητα ο...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<