Ευρεία σύσκεψη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την Xylella Fastidiosa

19-02-2016, 14:02
Ευρεία σύσκεψη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την Xylella Fastidiosa

Ευρεία συνάντηση για τα προβλήματα από τον επιβλαβή οργανισμό καραντίνας «Xylella Fastidiosa» (Ξυλέλλα), ειδικά στην ελαιοκαλλιέργεια, αποτροπή εισόδου του φυτοπαθογόνου στη χώρα και συντονισμός αρμόδιων υπηρεσιών σε ένα σύστημα ελέγχου, πραγματοποίησε στην Πάτρα η Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Τμήματος Προστασίας Φυτών Πάτρας (πρώην Ινστιτούτο Φυτοπροστασίας) παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα, παραβρέθηκαν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας, καθώς και οι αποκεντρωμένες υπηρεσίες του Υπ.Α.Α.Τ και το Δασαρχείο Πάτρας.

 

Ο κ. Κατσιφάρας έκανε ειδική εισήγηση για το θέμα, τονίζοντας την σπουδαιότητα της πρωτοβουλίας αυτής για την ανάδειξη του θέματος, την άμεση αναγκαιότητα για εντατικοποίηση των ελέγχων, σε καλλιέργειες ελιάς, σε επιχειρήσεις πολλαπλασιαστικού υλικού καθώς και σε πύλες εισόδου (λιμάνια).

 

«Ο κύριος οικονομικός πυλώνας της πρωτογενούς παραγωγής της Περιφέρειας μας είναι το λάδι, η βρώσιμη ελιά, το κρασί και η κτηνοτροφία, γι’ αυτό το λόγο η προστασία της ελαιοκαλλιέργειας πρέπει να είναι σε άμεση προτεραιότητα και πρέπει να πάρουμε εμπειρίες από τις καταστροφές που δημιούργησε το παθογόνο στην Νότιο Ιταλία» επεσήμανε ο Περιφερειάρχης επισημαίνοντας επίσης, τη σημασία του συντονισμού των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών και των ερευνητικών κέντρων σε επίπεδο ελέγχων, αλλά και ενημέρωσης.

 

Από την Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου, την ενημέρωση έκανε ο προϊστάμενος του Τμήματος  Φυτουγειονομικού Ελέγχου Γεωπόνος Γιάννης Καγιάς και την πλήρη ανάλυση του θέματος, καθώς την αναφορά για τις ενδεικνυόμενες ενέργειες έκαναν, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ο Εθνικός Εμπειρογνώμονας του Υπ.Α.Α.Τ. Γεωπόνος Χρήστος Αραμπατζής, καθώς και ο Τ.Ε. Γεωπόνος της Δ.Α.Ο.Κ. Π.Ε. Αχαΐας Γεώργιος Βανταράκης.

 

Επίσης, στην συνάντηση παραβρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Παναγιώτης Μπράμος, ο οποίος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα λήψης προληπτικών μέτρων και συντονισμένων ελέγχων από τις αρμόδιες Υπηρεσίες.

 

Εισηγήσεις έγιναν, εκτός από τους υπηρεσιακούς παράγοντες των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, από τον προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Σταύρο Βέρρα, τον προϊστάμενο του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Πάτρας Πέτρο Ορφανό και από τον ερευνητή του ΕΘΙΑΓΕ Γιάννη Μανουσόπουλο.

 

Σαν αποτέλεσμα της συνάντησης θα μπορούσε να αναφερθεί η αναγκαιότητα συντονισμού, σε ένα σχέδιο δράσης ελέγχων των Περιφερειακών Υπηρεσιών, αλλά και των Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών του ΥΠ.Α.Α.Τ., καθώς και των ερευνητικών ιδρυμάτων έτσι ώστε να γίνει πρόληψη εισαγωγής του παθογόνου στη χώρα, αλλά και ενημέρωσης όλων των εμπλεκόμενων.

Θέματα της ίδιας ενότητας
06.24.2022 15:40

Σχετική μείωση του ελληνικού αμπελώνα το 2021
Μπορεί οι νέες φυτεύσεις να φτάνουν τα 6.300 στρέμματα ετησίως, ωστόσο ο ελληνικός αμπελώνας παρουσιάζει μια σχετική μείωση. Η έκταση του...

06.24.2022 15:32

Εγκρίθηκε το έργο ΣΔΙΤ για το φράγμα Ενιπέα
Το έργο αναμένεται να έχει πολλαπλά οφέλη για την περιοχή, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα, καθώς εξασφαλίζει για τους αγρότες αρδευτικό...

06.10.2022 15:18

«Νέα Γεωργία Νέα Γενιά»: Στους 7.000 οι ωφελούμενοι των προγραμμάτων
Το 58,8% των ανέργων και το 33,3% των υποαπασχολούμενων ωφελούμενων βρήκε δουλειά. Σύμφωνα με την έκθεση της Deloitte, που έδωσε στη δημοσιότητα ο...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<