Αποστόλου : Η συνέχιση της χρήσης της βιντζότρατας ως εργαλείο αλιείας θα εξαρτηθεί από την Ε.Ε

18-02-2016, 16:18
Αποστόλου : Η συνέχιση της χρήσης της βιντζότρατας ως εργαλείο αλιείας θα εξαρτηθεί από την Ε.Ε

«Η συνέχιση της χρήσης της βιντζότρατας ως εργαλείο αλιείας θα εξαρτηθεί από την έγκριση ή μη του διαχειριστικού σχεδίου για την αλιεία από την Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, απαντώντας σήμερα στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Λάρισας  των ΑΝΕΛ Βασίλειου Κόκκαλη.

 Ειδικότερα, ο υπουργός ανέφερε τα εξής:

«Στον Κανονισμό που αφορά την αλιεία με το εργαλείο βιντζότρατα, αναφέρεται ότι  κατόπιν αιτήματος κράτους µέλους, η Επιτροπή μπορεί να επιτρέπει παρέκκλιση υπό όρους και προϋποθέσεις και, επίσης, υπό τον όρο ότι αυτός ο τύπος  αλιείας δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί µε άλλο εργαλείο και ότι υπόκειται σε Σχέδιο Διαχείρισης, στο οποίο θα καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις άσκησης της αλιείας με το εν λόγω εργαλείο.

Το Σχέδιο διαχείρισης πρέπει να βασίζεται σε έγκυρα  επικαιροποιημένα επιστημονικά δεδομένα.

Η συγκεκριμένη δραστηριότητα, δηλαδή της δοκιμαστικής αλιείας για ερευνητικούς σκοπούς κρίθηκε απαραίτητη για τη συμπλήρωση των επιστημονικών δεδομένων στήριξης του υπό εκπόνηση Διαχειριστικού Σχεδίου για αλιεία με βιντζότρατα.

Η συνέχιση της χρήσης του εργαλείου θα εξαρτηθεί τελικά από την έγκριση ή μη του διαχειριστικού σχεδίου. Θέλω να σημειώσω ότι οι πιθανότητες έγκρισης με τα ισχύοντα ως σήμερα  δεν είναι πολλές .

Στην περίπτωση, όμως, που αυτό εγκριθεί από τη ΕΕ, η αλιεία με βιντζότρατα θα διεξάγεται αποκλειστικά βάσει του αυστηρού πλαισίου που το εγκεκριμένο διαχειριστικό σχέδιο θα θέτει.
Ένας από τους αυστηρούς όρους που έχει ήδη τεθεί ακόμα και κατά την διεξαγωγή της δοκιμαστικής αλιείας είναι η απαγόρευση της σε περιοχές που ο βυθός καλύπτεται από λιβάδια  Ποσειδωνίας, κάτι που ασφαλώς ισχύει και για περιοχές του Ευβοϊκού κόλπου.

Η χαρτογράφηση της Ποσειδωνίας για το σύνολο της ελληνικής επικράτειας έχει ήδη ολοκληρωθεί, γεγονός εξαιρετικά σημαντικό όχι μόνο για τη στήριξη του διαχειριστικού σχεδίου για τη βιντζότρατα αλλά εν γένει για τη χάραξη της θαλάσσιας και αλιευτικής πολιτικής της χώρας.

Σε ό,τι αφορά την μείωση των ιχθυοαποθεμάτων στον Ευβοϊκό κόλπο, δεν υπάρχουν επιστημονικά τεκμηριωμένα στοιχεία στη διάθεσή μας που φανερώνουν κάτι τέτοιο ειδικά  για τη συγκεκριμένη περιοχή.

Μάλιστα ο Ευβοϊκός κόλπος λόγω των ιδιαίτερων μορφολογικών, υδρολογικών και κλιματικών συνθηκών (θερμοκρασίες νερού, θαλάσσια ρεύματα, οξυγόνωση υδάτων) θεωρείται σημαντικός ψαρότοπος.

Για τον έλεγχο της δοκιμαστικής αλιείας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην Απόφασή μας, αρμόδιες είναι οι Λιμενικές Αρχές.

Σχετικά με την ελεγκτική δραστηριότητα της αλιείας στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Ευβοϊκού κόλπου, βάσει της πληροφόρησης που έχουμε από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για το έτος  2015, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους διενεργήθηκαν:

α) από  τη Λιμενική Αρχή Χαλκίδας: 510 επιθεωρήσεις σε επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη και εκδόθηκαν 185 αποφάσεις για παραβάσεις της αλιευτικής νομοθεσίας  με συνολικό χρηματικό ύψος προστίμου 91.400 ευρώ.
β) από  τη Λιμενική Αρχή Ραφήνας: 111 επιθεωρήσεις σε επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη και εκδόθηκαν 33 αποφάσεις για παραβάσεις της αλιευτικής νομοθεσίας  με συνολικό χρηματικό ύψος προστίμου 64.800 ευρώ.
γ) από  τη Λιμενική Αρχή Καρύστου: 132 επιθεωρήσεις σε επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη και εκδόθηκαν 86 αποφάσεις για παραβάσεις της αλιευτικής νομοθεσίας  με συνολικό χρηματικό ύψος προστίμου 120.400 ευρώ.
δ) από τη Λιμενική Αρχή Αιδηψού: 450 επιθεωρήσεις σε επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη και εκδόθηκαν 28 αποφάσεις για παραβάσεις της αλιευτικής νομοθεσίας  με συνολικό χρηματικό ύψος  12.300 ευρώ».


Θέματα της ίδιας ενότητας
11.13.2019 11:45

ΥπΑΑΤ: Επιπλέον 3 εκατ. στη βιολογική γεωργία
Εγκρίθηκε και υπεγράφη από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη η απόφαση για έγκριση πίστωσης 3 εκατομμυρίων ευρώ,...

11.11.2019 13:13

ΕΤΕπ: 200 εκατ. στους αγρότες για εκσυγχρονισμό της παραγωγής τους
Πακέτο χρηματοδότησης με κατεύθυνση τον αγροτικό τομέα, το οποίο θα ξεκινά από τα 170 εκατ. ευρώ με προοπτική να ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ,...

11.11.2019 13:10

«Ανοίγει» η κινεζική αγορά για ελληνικά αγροδιατροφικά προϊόντα
Δεκαέξι συμφωνίες που προσελκύουν κεφάλαια από την Κίνα, δρομολογούν έναν νέο κύκλο έργων αναβάθμισης του λιμανιού του Πειραιά από την...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<