Γενική Γραμματεία Ισότητας και ΥΠΑΑΤ ανοίγουν διάλογο με τις γυναίκες των αγροτικών συνεταιρισμών

15-02-2016, 14:08
 Γενική Γραμματεία Ισότητας  και ΥΠΑΑΤ ανοίγουν διάλογο με τις γυναίκες των αγροτικών συνεταιρισμών

  Σειρά μέτρων και προτάσεων για την ενίσχυση των γυναικών στην αγροτική παραγωγή, περιλαμβάνεται το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ), μετά από παρέμβαση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ), όπως ανακοινώθηκε στη συνάντηση στελεχών των παραπάνω φορέων με εκπροσώπους Γυναικείων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΑΣ).

  

Η γεν. γραμματέας Ισότητας των Φύλων Φωτεινή Κούβελα χαρακτήρισε τη συνάντηση ως πρώτο βήμα για τη μεθοδικότερη υποστήριξη των γυναικείων αγροτικών συνεταιρισμών, «με στόχο να διακοπεί η τάση φυγής των γυναικών από το αγροτικό επάγγελμα, να προσφερθούν ισχυρά κίνητρα ενίσχυσης του ρόλου τους σε κρίσιμους τομείς της παραγωγής και μεταποίησης, και να ενημερώνονται για θέματα και αποφάσεις που προωθούν το αγροτικό επιχειρείν και τους συνεταιρισμούς».

  

Πρόσθεσε ότι θα ακολουθήσουν συναντήσεις σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, ενώ την πρωτοβουλία της ΓΓΙΦ χαιρέτησαν με μηνύματά τους βουλευτές αγροτικών περιοχών. Ενδεικτική είναι η επιστολή της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας Χρυσούλας Τσαλαβριά- Σιωροπούλου, η οποία συγχαίρει την κ. Κούβελα για τον συνεχή αγώνα της υπέρ της άρσης των ανισοτήτων στη σχέση των δύο φύλων σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας και ιδιαίτερα στον αγροτικό κλάδο όπου «η γυναίκα θεωρείται εργασιακά ανύπαρκτη».

 

  Αναλυτικότερα, στη συνάντηση οι εκπρόσωποι των γυναικείων ΑΣ ενημέρωσαν για τα προβλήματα τους, μεταξύ των οποίων, τα μεγάλα λειτουργικά κόστη, οι ελλείψεις σε θέματα δικτύωσης και επικοινωνίας μεταξύ τους, αλλά και ενημέρωσης σε επιδοτούμενα προγράμματα, εκπαίδευσης σε θέματα marketing, branding και διαχείριση ποιότητας με στόχο την εξωστρέφεια των παραγόμενων προϊόντων, κ.α.

 

  Τα στελέχη της ΓΓΙΦ, ενημέρωσαν για τις ενέργειες τους, όπως :

  

* Συγκεκριμένες προτάσεις στο νομοσχέδιο για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς (ΑΣ) που προωθεί η κυβέρνηση, ώστε να συμπεριληφθούν σε άρθρα τα οποία ενισχύουν τη γυναίκα αγρότισσα και εμποδίζουν τις έμφυλες διακρίσεις.

   * Συμμετοχή της ΓΓΙΦ στο Πρόγραμμα Επικοινωνίας και Δημοσιότητας του Εθνικού Αγροτικού Δικτύου (ΕΑΔ), με στόχο τη δημιουργία δράσεων πληροφόρησης σε θέματα αγροτικής ανάπτυξης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και σε θέματα προβολής τεχνογνωσίας και ανταλλαγής εμπειριών και καλών πρακτικών.

   * Αναζήτηση, εναλλακτικών προσεγγίσεων, για τις εισφορές στον ΟΓΑ των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, όπου άνδρας και γυναίκα συμμετέχουν και απασχολούνται από κοινού.

  

Από την πλευρά τους τα στελέχη του ΥπΑΑΤ ενημέρωσαν για το νέο νομοσχέδιο που αφορά τις οικοτεχνίες με σκοπό την προώθηση της πολυλειτουργικότητας της υπαίθρου και της στήριξης του αγροτικού επαγγέλματος.

  

Επίσης, συζητήθηκαν οι προτάσεις των δύο φορέων, όπως: ο σχεδιασμός δράσεων εκπαίδευσης των γυναικείων ΑΣ στη χρήση των Η/Υ, η οργάνωση ημερίδων ενημέρωσης και ανταλλαγής καλών πρακτικών, η δημιουργία πλατφόρμας, με σκοπό την εσωτερική και οριζόντια δικτύωση των ιστοτόπων των ΑΣ και την ενοποιημένη προώθηση- ορατότητα τους εντός και εκτός Ελλάδος.

  

Από κοινού οι δύο φορείς δεσμεύτηκαν, σε συνεργασία με τις Περιφέρειες, για την καλύτερη ενημέρωση των αγροτισσών σε συγχρηματοδοτούμενες δράσεις, καθώς και για την ενημέρωση των γυναικείων ΑΣ και γενικότερα των γυναικών αγροτών, για τα μέτρα και τις επενδυτικές προτεραιότητες των προγραμμάτων του ΠΑΑ και του ΕΣΠΑ.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<