Αγρότες: Αγώνας μέχρις εσχάτων-Νέος γύρος αναμέτρησης στα σκαριά...

15-02-2016, 12:03
Αγρότες: Αγώνας μέχρις εσχάτων-Νέος γύρος αναμέτρησης στα σκαριά...

Του Γιάννη Τασσιόπουλου

Αγώνας με όλα τα μέσα μέχρι τελικής πτώσης είναι αποφασισμένοι να δώσουν οι αγρότες, όπως έδειξαν τα όσα διαδραματίσθηκαν το τελευταίο τριήμερο, κατά τη διάρκεια της καθόδους τους στην πρωτεύουσα. Από την πλευρά της η κυβέρνηση επιμένει στις θέσεις της, ζητώντας από τους εκπροσώπους των αγροτών να προσέλθουν σε διάλογο άνευ όρων.

Παράλληλα, στελέχη της, όπως ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, επιχείρησαν να ταυτίσουν τη διαμαρτυρία των αγροτών με τη δράση των Χρυσαυγιτών! Η στάση αυτή του κ. Τόσκα, αλλά και κάποιων άλλων στελεχών της κυβέρνησης έχουν διχάσει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, βουλευτές αλλά και εκπρόσωποι των Οργανώσεων από την Περιφέρεια, διαπιστώνοντας τον εκρηκτικό της κατάστασης, την οποία χρεώνουν κυρίως στους υπουργούς κ.κ. Αποστόλου και Κατρούγκαλο, ζητούν από τον πρωθυπουργό να πάρει νέες πρωτοβουλίες για να κλείσει το μέτωπο με τους αγρότες, που έχει φέρει σε δεινή θέση τους αγρότες.

Από τα… πυρά των βουλευτών και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ δεν γλίτωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, που χρεώνεται από πολλούς λαθεμένους χειρισμούς σε σχέση με την αντιμετώπιση του προβλήματος της καθόδου των αγροτών στο κέντρο της πρωτεύουσας. Το σκηνικό της πρώτης ημέρας έκλεισε με ένα μεγάλο συλλαλητήριο των αγροτών στο κέντρο της Αθήνας. Με το κλείσιμο του συλλαλητηρίου, από το οποίο δεν έλειψαν οι εντάσεις με τις δυνάμεις της αστυνομίας, αγρότες κατασκήνωσαν στο Σύνταγμα.  Όλα δείχνουν ότι θα πάμε σε ένα δεύτερο γύρο αναμέτρησης, που κανείς δεν ξέρει που θα καταλήξει, αν δεν βρεθεί άμεσα λύση.

Έριξαν «λάδι στη φωτιά»

Το κλίμα ανάμεσα στις δύο πλευρές ηλεκτρίσθηκε ΄ήδη από την περασμένη Παρασκευή από την απόφαση της Αστυνομίας να μην αφήσει τους αγρότες μαζί με τα τρακτέρ να κατέβουν στην Αθήνα. Η απόφαση αυτή, που έριξε «λάδι στη φωτιά», έγινε αφετηρία για μια σειρά επεισοδίων, όπως συμπλοκές αστυνομικών - αγροτών, καταστροφή περιπολικών της Αστυνομίας και αρκετές ζημιές στο κτίριο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Οι αγρότες από την Κρήτη είχαν ζητήσει να τους επιτραπεί να φθάνουν μέχρι τα σκαλοπάτια της εισόδου στο υπουργείο, όπου θα έμεναν για 2 ώρες και στη συνέχεια θα αποχωρούσαν. Ωστόσο, ο επικεφαλής της ΕΛ.ΑΣ. στο σημείο δεν το επέτρεψε. Στη συνέχεια ακολούθησαν συμπλοκές στην πλατεία Καραϊσκάκη και μετά οι αγρότες πέταξαν ντομάτες εναντίον των ΜΑΤ. Τότε οι αστυνομικοί ανακοίνωσαν στους αγρότες πως επειδή εκτόξευσαν ντομάτες εναντίον τους, δεν θα τους επιτρέψουν να πλησιάσουν άλλο προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ένταση επικράτησε και στο Δαφνί μεταξύ αγροτών και αστυνομικών δυνάμεων, καθώς η Αστυνομία δεν επέτρεψε στους αγρότες να περάσουν με τα αγρoτικά αυτοκίνητα και τα τρακτέρ και να μπουν στην Αθήνα. Αποτέλεσμα ήταν να ξεσπάσουν σοβαρά επεισόδια με πέτρες, καδρόνια και εκτεταμένη χρήση χημικών από τα ΜΑΤ. Το κυνηγητό στην Εθνική Οδό συνεχίστηκε μέχρι αργά το βράδυ της περασμένης Παρασκευής ανάμεσα σε αγρότες και ΜΑΤ. Όπως κατήγγειλαν αγρότες της Πελοποννήσου, αν και συμμορφώθηκαν στην απόφαση να μην ανεβάσουν τα τρακτέρ στην Αθήνα, είδαν τις δυνάμεις των ΜΑΤ να τους σταματούν στην προσπάθειά τους να φτάσουν στο Σύνταγμα με τα αγροτικά αυτοκίνητα. Αυτό που ανέφεραν στους δημοσιογράφους ήταν πως, ενώ δεν έφυγε ούτε ένα τρακτέρ από την Πελοπόννησο, είδαν με έκπληξη να μην τους επιτρέπεται ούτε η πρόσβαση με τα αγροτικά τους αυτοκίνητα, παρά μόνο με τα λεωφορεία που τους μετέφεραν. Σε έξαλλη κατάσταση ορισμένοι από τους αγρότες φώναζαν μπροστά στις κάμερες «Κόκκινη χούντα», «Τί είμαστε; Ζιμπάμπουε;», «Εμείς δεν είμαστε Έλληνες πολίτες; Δεν πληρώνουμε φόρους;», «Θα βγει ο κόσμος με τα όπλα». Νωρίτερα εκτυλίχτηκαν επεισόδια και στο Κορωπί. Η ΕΛ.ΑΣ. είχε αποκλείσει τους αγρότες στα διόδια του Κορωπίου, ωστόσο εκείνοι τους αιφνιδίασαν, πήγαν από πίσω, έσπασαν τις μπάρες και ουσιαστικά απέκλεισαν τη δίοδο προς το αεροδρόμιο. 

Κατηγορώ από υπουργούς

Σχολιάζοντας τα επεισόδια που σημειώθηκαν έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανάμεσα σε αγρότες από την Κρήτη και τα ΜΑΤ, ο υπουργός κ. Αποστόλου κατηγόρησε τους αγρότες πως αμαυρώνουν το αγροτικό κίνημα. Μάλιστα, είπε ότι ο δρόμος είναι ένας, αυτός του διαλόγου. «Η μαγκούρα του Γκόρτσου δεν είναι σύμβολο Δημοκρατίας. Είναι σύμβολο μικροπολιτικής», είπε ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος τάχθηκε εναντίον των διεκδικήσεων του αγροτικού κόσμου.

Την αναφορά έκανε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής από το βήμα της Βουλής. Ο υπουργός, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης της βουλευτού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύης Χριστοφιλοπούλου, υπογράμμισε πως σκηνές όπως αυτές το πρωί της περασμένης Παρασκευής, με την επιχείρηση εισβολής μαγκουροφόρων στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αμαυρώνουν τους αγώνες των αγροτών και προσέθεσε πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συζητήσει με τους αγρότες που είναι διατεθειμένοι να προσέλθουν σε διάλογο για τις βέλτιστες λύσεις.

Και τώρα, τί;

Την επομένη των κινητοποιήσων στην Αθήνα οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα πραγματοποιούν γενικές συνελεύσεις και στήνουν «ζυμώσεις», προκειμένου να καθορίσουν τα επόμενα βήματά τους.

Με κοινή την παραδοχή ότι το Πανελλήνιο Παναγροτικό Συλλαλητήριο στην Αθήνα ήταν μια πετυχημένη κινητοποίηση «αν και ακόμα ορισμένοι θεωρούν ότι θα έπρεπε να λάβει χώρα διαφορετική ημέρα», οι αγρότες, έχοντας επιστρέψει στα μπλόκα τους. χαράσσουν τη στρατηγική για την επόμενή τους κίνηση.

Οι επόμενες ώρες κρίνονται κρίσιμες, αφού το μπλόκο των Τεμπών περιμένει το «επίσημο τηλεφώνημα» για να προσέλθει σε διάλογο με τον πρωθυπουργό όπως και η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών και Κτηνοτρόφων, που επίσημα αποστέλλει τις προτάσεις της στην κυβέρνηση και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, αν και «αυτές είναι γνωστές από τον Νοέμβριο και έχουν αναρτηθεί και στα κοινωνικά δίκτυα».

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<