Αγρότες: Μεταφέρουν τον "αγώνα" στην Αθήνα, ενδυναμώνουν τα μπλόκα

08-02-2016, 11:34
Αγρότες: Μεταφέρουν τον

Ακάθεκτοι συνεχίζουν τον αγώνα τους ενάντια στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα οι Έλληενες αγρότες, οι οποίοι κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, ενδυναμώνουν τα μπλόκα και μεταφέρουν τη "μάχη" στην Αθήνα την ερχόμενη Παρασκευή, όπως αποφάσισαν ομόφωνα οι εκπρόσωποι αγροτών από 68 μπλόκα, που συμμετείχαν στην πανελλαδική συνάντηση της Νίκαιας.

Ειδικότερα, την Παρασκευή με τρακτέρ και λεωφορεία οι αγρότες θα κατεβούν στην Αθήνα και θα «στρατοπεδεύσουν» στο Σύνταγμα, τουλάχιστον επί διήμερο , ανάλογα και με τις καιρικές συνθήκες.

Παράλληλα, από σήμερα προχωρούν σε νέα κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, με αύξηση των αριθμών των ωρών αποκλεισμού των δρόμων στα μπλόκα συντονισμένα. Επίσης, αποφάσισαν να μην μετάσχουν στην συνάντηση της Τρίτης στην Βουλή, που έχει συγκαλέσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στο πλαίσιο συνεδρίασης θεσμικής επιτροπής

Όσον αφορά στο κοινό πλαίσιο αιτημάτων, που διαμορφώθηκε, αυτό επικεντρώνεται στους ακόλουθους άξονες:

-Αφορολόγητο στις 12 χιλιάδες κατ άτομο. Στο συγκεκριμένο θέμα «έκανε πίσω» το μπλόκο Νίκαιας το οποίο είχε θέσει ως αίτημα τις 30 χιλιάδες αφορολόγητο αλλά όχι «ατομικό», «οικογενειακά» προκειμένου να υπάρξει κοινή συνισταμένη στην διατύπωση των αιτημάτων.

-Επίσης, ζητούν απόσυρση του ασφαλιστικού και του φορολογικού αλλά και κατάργηση φορολογικών μέτρων που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα για τον κλάδο, όπως επίσης και των τεκμηρίων διαβίωσης.

-Αφορολόγητο πετρέλαιο και κατάργηση του ΦΠΑ για τα αγροτικά μέσα και εφόδια

-Ρύθμιση των κόκκινων δανείων ώστε να μην κατασχεθούν σπίτια.

-Να μην ισχύσει η φορολογία σε κρασί και τσίπουρο.Την Παρασκευή με τρακτέρ και λεωφορεία οι αγρότες θα μετακινηθούν στην Αθήνα και θα «στρατοπεδεύσουν» στο Σύνταγμα, τουλάχιστον επί τριήμερο, ανάλογα και με τις καιρικές συνθήκες.

Η επομένη των αποφάσεων

Την επομένη των αποφάσεων για κλιμάκψωση των κινητοποιήσεων κι απόβαση στην Αθήνα, πολλοί αγρότες είναι προβληματισμένοι. Ωστόσο, καθοριστικής σημασίας για τη στάση των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα θα είναι οι γενικές συνελεύσεις στα μπλόκα της χώρας.

Όπως υποστήριξαν, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα μέλη των συντονιστικών σε Προμαχώνα και Τέμπη, Στέργιος Λίτος και Παναγιώτης Καλογιάννης, «η απόφαση της Νίκαιας για κάθοδο στην Αθήνα είναι ξεπούλημα του αγώνα που κάνουμε σχεδόν τρεις εβδομάδες τώρα. Έχουμε έτοιμες τις αντιπροτάσεις μας. Ας μαζέψει ο πρωθυπουργός τις προσβολές που δεχτήκαμε από τους υπουργούς του (φοροφυγάδες-ακροδεξιά στοιχεία) και τότε θα συζητήσουμε από μηδενική βάση».

Απαντώντας σε ερώτηση για την άρνηση μελών του κλάδου σε διάλογο μέσω θεσμικών επιτροπών της Βουλής, όπως η Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου οι δύο άντρες ανέφεραν: «η κίνηση αυτή μας εξόργισε ακόμα περισσότερο. Δεν έχουν καταλάβει ότι είμαστε αγρότες στα χωράφια και όχι στα σαλόνια. Δεν έχουν καταλάβει ποιοι αγρότες έχουν το πρόβλημα και αυτό είναι το βασικό πρόβλημά τους».

Πάντως, κοινή συνισταμένη όλων εξακολουθεί να παραμένει η απόσυρση των σχεδίων για ασφαλιστικό και φορολογικό, αλλά και η άσκηση, από σήμερα κιόλας, ασφυκτικών πιέσεων στα σημεία που έχουν στηθεί τα μπλόκα, με περισσότερους επ' αόριστον και 24ωρους αποκλεισμούς.

Μέλη της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων, που παραβρέθηκαν και στη συνάντηση της Νίκαιας, σε επικοινωνία με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξέφρασαν την ανησυχία ότι με την κάθοδο στην Αθήνα «θα ξεφουσκώσει» ο αγώνας των αγροτών, ενώ, μεταξύ άλλων, επισήμαναν ότι «καταθέτουν ως αντιπρόταση, αυτή η κίνηση να γίνει αρχές της επόμενης εβδομάδας (Δευτέρα ή Τρίτη)». Έσπευσαν ωστόσο να διευκρινίσουν ότι εντός της ημέρας θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις, στο πλαίσιο των γενικών συνελεύσεων που θα έχουν στα μπλόκα.

Οι συντασσόμενοι με την Πρωτοβουλία Αγροτών, χαιρέτησαν την πρόταση για κάθοδο στην Αθήνα, με τον επικεφαλής Θόδωρο Πανακωνσταντίνου να υπογραμμίζει την ανάγκη για ενότητα και μαζική συμμετοχή.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<