Οι αγρότες σφραγίζουν τα μπλόκα το Σαββατοκύριακο

05-02-2016, 11:45
Οι αγρότες σφραγίζουν τα μπλόκα το Σαββατοκύριακο

Οι αγρότες δεν μένουν απλά αμετακίνητοι στις θέσεις τους, σε ό,τι αφορά τις διεκδικήσεις τους για το ασφαλιστικό και το φορολογικό , αλλά κλιμακώνουν και τις κινητοποιήσεις τους. Σφραγίζουν τα μπλόκα για 24 ώρες το Σαββατοκύριακο και δίνουν διορία στην κυβέρνηση έως και την Κυριακή για να αποσύρει το νομοσχέδιο ή η επόμενη κίνησή τους θα είναι η κάθοδος των τρακτέρ και πάλι στην Αθήνα.

Ανυποχώρητοι στα αιτήματά τους οι αγρότες. Τα μπλόκα, ων ουκ έστι αριθμός σε όλη τη χώρα, κάνουν δύσκολη τη ζωή των κινούμενων με αυτοκίνητα, ενώ αρχίζουν να παρουσιάζονται σοβαρά προβλήματα και στις μεταφορές εμπορευμάτων, τα οποία μάλιστα θα ενταθούν, καθώς από την Πέμπτη, οι αυτοκινητιστές ξεκίνησαν και αυτοί απεργία διαρκείας!

«Τελεσίδικη» προθεσμία, προκειμένου να συσταθεί διακομματική επιτροπή που θα αποσύρει το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό και φορολογικό και θα ξεκινήσει διάλογο από μηδενική βάση με τη συμμετοχή των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα, δίνουν οι αγρότες στα μεγάλα μπλόκα της χώρας.

Η Πανελλήνια Συνέλευση Συντονιστικών Επιτροπών των κινητοποιημένων Αγροτών, που έγινε στην Κατερίνη με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 62 μπλόκα, αποφάσισε ότι εμμένει στις αρχικές θέσεις, ζητώντας ρητά και κατηγορηματικά την ανάκληση των σχεδίων νόμου για το ασφαλιστικό και το φορολογικό.

Παράλληλα όμως, αποφάσισαν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, με πολύωρους αποκλεισμούς των Εθνικών Οδών, αεροδρομίων και λιμανιών.

Αναλυτικά η απόφαση της Συνέλευσης:

1. Παραμονή στις αρχικές θέσεις, όπως αυτές έχουν καταγραφεί στην συνάντηση της Σίνδου, όπου ρητά και κατηγορηματικά ζητείται άμεση ανάκληση των προσχεδίων νόμου για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, για συνάντηση και διάλογο με τον Πρωθυπουργό, καθώς επίσης ξεκάθαρη και ρητή θέση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για μη ψήφιση και απόρριψη των αναφερομένων προς εισήγηση προσχεδίων νόμου.

2. Κλιμάκωση περαιτέρω της κινητοποίησης με πολύωρους αποκλεισμούς των Εθνικών Οδών, αεροδρομίων, λιμανιών καθώς και 24ωρο αποκλεισμό από τις 12.00 π.μ. του Σαββάτου έως 12.00 π.μ. της Κυριακής.

3. Συνεχίζοντας απαρέγκλιτα την αρχική προσπάθεια για πλήρη ενοποίηση και ενιαίας κατεύθυνσης του αγώνα όλων των μπλόκων, συστάθηκε επιτροπή, η οποία θα παραστεί στη συνάντηση της Νίκαιας στις 07/02/2016, καθώς και όπου αλλού χρειαστεί να παραστεί.

Ανυποχώρητοι στη θέση που εκφράζουν εδώ και 15 ημέρες, οι επικεφαλής των μπλόκων επαναλαμβάνουν στο ότι «δεν πάμε σε κανέναν διάλογο, εάν δεν αποσυρθεί το σχέδιο για το ασφαλιστικό» και ζητούν να ξεκινήσει εκ νέου η κατάρτισή του από μηδενική βάση με τη δική τους συνδρομή.

Σημαντικό δε για μια θετική έκβαση στο θέμα του διαλόγου που θέτει ολοένα και πιο «εντεινόμενα η κυβέρνηση», όπως οι ίδιοι διαπιστώνουν και λένε, είναι η σύσταση διακομματικής, με σκοπό συνεδρίαση στη Βουλή και με τη δική τους συμμετοχή.

«Πρέπει όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί να λάβουν σαφή θέση για τα ζητήματα που μας έβγαλαν στον δρόμο», επισήμανε χαρακτηριστικά το μέλος της συντονιστικής του μπλόκου Μαλγάρων, Αχιλλέας Καμπούρης.

Κλείνουν τα Τέμπη

Κλειστά θα είναι σήμερα τα Τέμπη από τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ.

Επίσης, άνοιξαν το βράδυ οι εθνικές οδοί Αντιρρίου-Ιωαννίνων, στον κόμβο του Κεφαλόβρυσου, Πατρών-Αθηνών, στο ύψος του Αιγίου και Πατρών-Πύργου, στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας, όπου οι αγρότες είχαν προχωρήσει σε αποκλεισμούς, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αγρότες προγραμματίζουν να προχωρήσουν και σήμερα σε αποκλεισμούς δρόμων.

Ειδικότερα, οι αγρότες που βρίσκονται στο μπλόκο του Κεφαλόβρυσου στην Αιτωλοακαρνανία, θα πραγματοποιήσουν στις 10:30 το πρωί μηχανοκίνητη πορεία διαμαρτυρίας και κατάληψη του ΟΠΕΚΕΠΕ Μεσολογγίου, ενώ στις 5:00 το απόγευμα, θα αποκλείσουν για πέντε ώρες την εθνική οδό Αντιρρίου - Ιωαννίνων.

Το Σάββατο, όπως ανακοίνωσαν, θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους με 24ωρο αποκλεισμό του κόμβου Κεφαλόβρυσου από τις 12:00 το μεσημέρι, έως και τις 12:00 το μεσημέρι της Κυριακής.

Ισχυρή η συμμετοχή των αγροτών στην 24ωρη απεργία

Ογκώδη σε συμμετοχή είναι τα συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη σε όλη τη χώρα στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ για την απόσυρση του Ασφαλιστικού με ισχυρή την παρουσία του αγροτικού κόσμου με τα δεκάδες μπλόκα σε όλη την Ελλάδα .

Πανό στον βράχο της Ακρόπολης κρέμασαν, για λίγα λεπτά, οι παραγωγοί πωλητές λαϊκών αγορών προκειμένου να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στις προωθούμενες προτάσεις για το ασφαλιστικό. Κατόπιν παρέμβασης της αστυνομίας, οι συγκεντρωμένοι κατέβασαν το πανό και αποχώρησαν.

Τί ζητούν οι αγρότες για να φύγουν από τα μπλόκα

Για το ασφαλιστικό, ζητείται:

-να παραμείνει ανεξάρτητος ο ΟΓΑ ,

-να γίνει εξυγίανσή του,

-να απαλλαγεί από ξένες προς αυτόν υποχρεώσεις,

-να γίνει ξεκαθάρισμα των ασφαλισμένων στον ΟΓΑ (ασφαλισμένοι να είναι μόνο αγρότες και συνταξιούχοι αγρότες) και να μη γίνει καμία αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Για το φορολογικό, ζητείται:

-να παραμείνει ο συντελεστής φορολόγησης κάτω από το 13% και χωρίς προκαταβολή,

-να διατηρηθεί το ατομικό αφορολόγητο εισόδημα στις 12.000 ευρώ ,

-να μείνουν αφορολόγητες όλες οι αγροτικές επιδοτήσεις και αποζημιώσεις, όπως η βασική ενίσχυση, η συνδεδεμένη ενίσχυση, τα σχέδια βελτίωσης και οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ.

Για το κόστος παραγωγής, το πλαίσιο διεκδικήσεων περιλαμβάνει:

-μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια στο 6%, «όπως ισχύει σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ»,

αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο,

-δραστική μείωση του κόστους αγροτικού ρεύματος,

-ρύθμιση των συνολικών οφειλών των αγροτών προς τη ΔΕΗ.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<