Σε απόγνωση οι αγελαδοτρόφοι

22-01-2013, 13:52
Σε απόγνωση οι αγελαδοτρόφοι

ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ

(filippidis@paragogi.net)

Χωρίς τέλος συνεχίζεται η κατρακύλα των τιμών του γάλακτος για τους Έλληνες αγελαδοτρόφους. Σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους, οι τιμές τους τελευταίους μήνες έχουν υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας πενταετίας, ενώ την ίδια στιγμή το κόστος παραγωγής «υπερίπταται» και τα φέσια από τις βιομηχανίες μεγαλώνουν.

 

Οι παραγωγοί έχουν να αντιμετωπίσουν και τα αυξημένα «βαφτίσια» εισαγόμενου γάλακτος ως ελληνικού, καθώς δεν μπορεί να εξηγηθεί διαφορετικά πώς, ενώ η μία μετά την άλλη οι αγελαδοτροφικές μονάδες κλείνουν, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν αύξηση της παραγωγής γάλακτος.

 

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που εξέδωσε ο Ελληνικός Οργανισμός Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ) που αφορούν το δεκάμηνο Ιανουάριος-Οκτώβριος 2012, η συνολική παραγόμενη η ποσότητα γάλακτος μειώθηκε οριακά στους 533.264 τόνους, έναντι 536.659 τόνους το αντίστοιχο διάστημα του 2011. Αντίστοιχα, η μέση τιμή παραγωγού διαμορφώνεται στο 0,45 ευρώ έναντι 0,42 το αντίστοιχο διάστημα το 2011. Ωστόσο, από τον Σεπτέμβριο έχει ξεκινήσει μια άνευ προηγουμένου πτώση των τιμών, η οποία συνεχίστηκε τον Οκτώβριο και αναμένεται να πάρει δραματικές διαστάσεις όταν θα μπουν και τα στοιχεία Δεκεμβρίου. Τους μήνες Σεπτέμβριο-Οκτώβριο η μέση τιμή υποχώρησε στο 0,44 ευρώ, έναντι 0,45 και 0,46 ευρώ τους αντίστοιχους μήνες το 2011. Οι προβλέψεις στελεχών του ΕΛΟΓΑΚ αναφέρουν ότι η περσινή χρονιά θα κλείσει καταγράφοντας σταθερότητα στην πορεία των τιμών, στα επίπεδα του 0,44 ευρώ.

 

Από πλευράς των αγελαδοτρόφων, εκφράζεται διαφορετική άποψη. Όπως υποστηρίζουν, υπάρχει μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής γάλακτος και οι τιμές παραγωγού παρουσιάζουν μεγάλη πτώση το Δεκέμβριο του 2012, ενώ για την τρέχουσα χρονιά εκφράζεται η ανησυχία ότι οι τιμές μπορεί να αγγίξουν πολύ χαμηλότερα επίπεδα, κάτω του 0,40 ευρώ. Σημαντικός παράγοντας για την πτώση των τιμών είναι και το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τη γαλακτοβιομηχανία ΑΓΝΟ. Η άλλοτε κραταιά γαλακτοβιομηχανία της Βόρειας Ελλάδας κατέθεσε αίτηση για υπαγωγή της στο άρθρο 99, καθώς και αίτηση προσωρινών μέτρων προστασίας από τους πιστωτές της. Η εκδίκαση της αίτησης της ΑΓΝΟ θα γίνει στις 22 Φεβρουαρίου, και όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι θα γίνει δεκτό το αίτημα της γαλακτοβιομηχανίας. Τους τελευταίους τέσσερις μήνες η εταιρεία αντιμετώπιζε προβλήματα ρευστότητας, με συνέπεια να παρουσιάζει καθυστερήσεις στην πληρωμή των παραγωγών και των 340 εργαζομένων της. Αν το δικαστήριο κάνει δεκτό το αίτημα της γαλακτοβιομηχανίας, τότε θα πληρωθεί πρώτα το προσωπικό και τα χρέη προς τις τράπεζες, αλλά πολύ δύσκολα θα πάρουν τα χρήματά τους οι περίπου 45 παραγωγοί που συνεργάζονται μαζί της και στους οποίους οφείλονται περί τα 3 εκατ. ευρώ

 

Αυξημένο το κόστος παραγωγής

 

Εκτός από τη στάση των βιομηχανιών, πονοκέφαλο προκαλεί στους παραγωγούς το αυξανόμενο κόστος παραγωγής, το οποίο ξεπερνάει το 0,40 ευρώ το κιλό. Μάλιστα, όπως σημειώνουν οι ίδιοι, «παρόλο που οι τιμές στις ζωοτροφές αυξάνονται, το κόστος ενέργειας εκτοξεύεται, η βιομηχανία όχι μόνο εξακολουθεί να μην εξοφλεί τους κτηνοτρόφους, αλλά πιέζει και για περαιτέρω πτώση στις τιμές». Από την πλευρά της, η γαλακτοβιομηχανία σημειώνει ότι η πτώση της κατανάλωσης, σε συνδυασμό με το καθεστώς παροχών που επικρατεί στο οργανωμένο λιανεμπόριο, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια ελιγμών ως προς το θέμα των ανατιμήσεων στις συμφωνίες με τους παραγωγούς.

 

«Γίνεται η καλύτερη δυνατή προσπάθεια από τις βιομηχανίες ώστε να στηριχθούν οι Έλληνες παραγωγοί, ωστόσο στην περίοδο της ύφεσης η διατήρηση ανταγωνιστικών τιμών στο ράφι αποτελεί προϋπόθεση για να μπορέσουν να κρατηθούν οι τζίροι» σημειώνουν στελέχη της βιομηχανίας γάλακτος. Στο πλαίσιο πάντως του καθορισμού των τιμών παραγωγού στο γάλα για την τρέχουσα γαλακτοκομική περίοδο, με ενδιαφέρον αναμένεται η πολιτική που θα ακολουθήσει η νέα διοίκηση της Δωδώνης, η οποία μέχρι στιγμής έχει γνωστοποιήσει ότι εξελίξεις επί του θέματος θα υπάρξουν μετά τη σύγκληση του δ.σ. της εταιρείας, η ημερομηνία της οποίας δεν έχει ανακοινωθεί.

 

Έρχονται ανατροπές στις επιχειρήσεις

 

Ανατροπές δρομολογούνται και στον επιχειρηματικό τομέα, με την προσφυγή της ΑΓΝΟ στο άρθρο 99 και την «επόμενη μέρα» της Δωδώνης να κατέχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις το 2013. Πολλά θα κριθούν και από τη στάση των δύο ισχυρών παικτών του κλάδου, της Δέλτα και της Όλυμπος, καθώς αποτελούν και τους σημαντικότερους λιανοπωλητές φρέσκου γάλακτος. Σε πρόσφατη τοποθέτησή του, ο επικεφαλής της πρώτης Ανδρέας Βγενόπουλος είχε ξεκαθαρίσει ότι θα παραμείνει η εταιρεία στην αγορά του φρέσκου γάλακτος, διατηρώντας τους ισχυρούς δεσμούς του με τους Έλληνες κτηνοτρόφους. Πάντως στο νέο αυτό περιβάλλον δεν αποκλείεται σύντομα να υπάρξουν νέες συμμαχίες και εξαγορές. Ήδη φημολογείται ότι συνομιλούν δύο ισχυροί παίκτες του κλάδου, ο ένας εκ των οποίων δεν δραστηριοποιείται στην κατηγορία του γάλακτος. Και όλα αυτά τη στιγμή που η Δωδώνη ετοιμάζεται να ξαναμπεί δυναμικά στο παιχνίδι και η ΜΕΒΓΑΛ προσπαθεί να επανακάμψει, μετά και το ναυάγιο με τη συνεργασία με τη Δέλτα, στρεφόμενη, πέρα από τη σύναψη κοινοπρακτικού δανείου περίπου 65 εκατ. ευρώ, στην ανάπτυξη νέων συνεργασιών.

 

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
12.18.2020 12:47

Η ευφυής γεωργία αύξησε την παραγωγή στα βιολογικά φασόλια των Πρεσπών
Την εισαγωγή πρακτικών στη γεωργία ακριβείας, ήτοι ευφυούς γεωργίας σε βιολογικές καλλιέργειες, έχουν αναλάβει η Εταιρία Προστασίας...

11.15.2019 14:49

Δέσμευση Μητσοτάκη για επιστροφή του προπληρωμένου ΕΦΚ στο κρασί
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί ήταν ένας άδικος φόρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

10.04.2019 14:28

Ελιές και ελαιόλαδο της Ελλάδας εξαιρούνται από τους αμερικανικούς δασμούς
Η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης εκφράζει την ικανοποίηση της για την εξέλιξη.

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<