(upd)'Οχι αγροτών σε διάλογο με Τσίπρα, αν δεν αποσυρθεί το ασφαλιστικό

26-01-2016, 11:49
(upd)'Οχι αγροτών σε διάλογο με Τσίπρα, αν δεν αποσυρθεί το ασφαλιστικό

 (upd)Απορρίπτουν την πρόταση της κυβέρνησης για ανοιχτό διάλογο με τον πρωθυπουργό οι αγρότες, όπως αποφάσισαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης, ζητώντας την ολική απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Οι ίδιοι επιμένουν πως θα παραμείνουν στα μπλόκα, που έχουν στήσει σε όλη την Ελλάδα , προειδοποιώντας για κλείσιμο επ' αόριστον του εθνικού δικτύου της χώρας.

 Όπως επισήμαναν οι αγρότες ο αγώνας είναι μονόδρομος και αφορά στην επιβίωση τους, ενώ σχετικά με τη προοπτική διαλόγου με τον Πρωθυπουργό υπογραμμίζουν ότι για να υπάρξει θα πρέπει προηγουμένως να αποσυρθούν οι προτάσεις για το ασφαλιστικό και το φορολογικό .

Στις προθέσεις των αγροτών που συμμετείχαν στη σύσκεψη της Νίκαιας είναι να αυξηθεί το διάστημα των αποκλεισμών της Εθνικής Οδού σε εξάωρα ημερησίως, σε διαστήματα που θα αποφασίζουν τα κατά τόπους μπλόκα.

Η πρόθεσή τους είναι οι αποκλεισμοί να γίνονται συντονισμένα και κατά τις ίδιες ώρες. Οι αγρότες που έλαβαν μέρος στη συνάντηση στη Σίνδο αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αποκλεισμούς δρόμων από τις έξι το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ και αύριο από τις 12 έως τις 2 μετά το μεσημέρι και από τις έξι έως τις 9 το βράδυ.

Από την εν λόγω σύσκεψη αποχώρησαν οι εκπρόσωποι του μπλόκου των Τεμπών, οι οποίοι σε συνεδρίαση της συντονιστικής τους επιτροπής απόψε στις 7 το απόγευμα θα ενημερώσουν του αγρότες για τις εξελίξεις στη Θεσσαλονίκη.

Όπως υποστηρίζουν οι αγρότες, αποχώρησαν από την εν λόγω συνάντηση οι εκπρόσωποι όλων των μπλόκων στα οποία μετέχουν οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και αυτό γιατί στην Σίνδο βρέθηκαν και να συμμετέχουν στην διαδικασία και άλλοι εκπρόσωποι φορέων, ενώ οι ίδιοι θέλουν μία «καθαρή διαδικασία». Προς αυτή την κατεύθυνση έχουν σκοπό να επαναλάβουν την συνάντηση εκπροσώπων των μπλόκων, διαφυλάσσοντας αυτή τη φορά την καθαρή διαδικασία-σε χρόνο που δεν έχει ακόμη αποφασιστεί.

Από την πλευρά του το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να υποβαθμίσει τη σπουδαιότητα των αγροτικών κινητοποιήσεων, παρά τις απειλές περί κλιμάκωσης, εμφανίζοντας τους αγροότες σαν ευνοημένους από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, που θέλουν να εξαιρεθούν από τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις.

Η στάση αυτή προκαλεί περισσότερο τους αγρότες, οι οποίοι είχαν στηρίξει σε μεγάλο βαθμό προεκλογικά την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που σημαίνει πως η μετωπική ανάμεσα στις δύο πλευρές δεν συμφέρει το Μέγαρο Μαξίμου, ειδικά τη στιγμή που ενάντιά του έχει σχεδόν όλες τις κοινωνικές ομάδες. Υπενθυμίζεται πως η χθεσινή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τους εκπροσώπους των επιστημονικών φορέων έληξε χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Συνεπώς, γιατροί και μηχανισκοί συνεχίζουν τις απεργιακε΄ς τους κινητοποιήσεις και οι δικηγόροι την αποχή.

Την ίδια ώρα, το Μαξίμου καταφεύγει και σε προειδοποίηση για επανέλεγχο των κοινωνικών επιδοτήσεων - ενισχύσεων, που δόθηκαν τα τελευταία χρόνια, ενώ κάνει λόγο και για διαχωρισμό των κατ’ επάγγελμα αγροτών από όσους ασκούν συμπληρωματικά την αγροτική απασχόληση .

Νέα πρόσκληση για διάλογο από Αποστόλου

Στο μεταξύ, νέα πρόσκληση  διαλόγου απηύθυνε εκ νέου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγελης Αποστόλου, μιλώντας στην ΕΡΤ . «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα μαζί με τους αγρότες», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος στους μικρομεσαίους αγρότες που αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά του πρωτογενούς τομέα».

Επιθυμούμε το διάλογο με τους αγρότες και είμαστε πρόθυμοι να πάμε σε όποιο μπλόκο θέλουμε και να τους ενημερώσουμε, αρκεί να διασφαλίζονται οι συνθήκες διαλόγου, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης , μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου για την κύρωση από την Ελλάδα της κοινοτικής οδηγίας Solvency ΙΙ για την ιδιωτική ασφάλιση."Δεν φορολογούμε τους αγρότες με τεκμαρτό τρόπο, αλλά με λογιστικό, δηλαδή έσοδα μείον έξοδα και στα έξοδα περιλαμβάνονται και οι ασφαλιστικές εισφορές" είπε ο κ. Αλεξιάδης και υποστήριξε ότι, οι αγρότες έχουν πέσει θύματα παραπληροφόρησης. "Δεν αλλάζουμε τίποτε από όσα ίσχυαν έως τώρα" συνέχισε. "Το μόνο που αλλάζει είναι η αύξηση του φορολογικού συντελεστή από το 13% στο 20% και στο 26%, με διάταξη" που, όπως είπε, "ψήφισαν το καλοκαίρι 221 βουλευτές".

Τα μπλόκα

Στον νομό Πιερίας, από το πρωί, με σύνθημα «αντί να μας πιούν το αίμα, το δίνουμε για να σώσουμε μια ζωή», οι συμμετέχοντες στα μπλόκα κατευθύνονται στο νοσοκομείο Κατερίνης όπου έχουν οργανώσει αιμοδοσία .  To μεσημέρι έκλεισαν συμβολικά τον δρόμο, ενώ υπενθυμίζεται ότι στον νομό Πιερίας έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 700 τρακτέρ στο Αιγίνιο και στην Κατερίνη.

Στον κόμβο τη Κουλούρας στην Ημαθία, μπλόκο της Πρωτοβουλίας Αγροτών δυναμικότητας 500 τρακτέρ, οι συμμετέχοντες πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κεντρικό υποκατάστημα του ΟΓΑ στη Θεσσαλονίκη. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί συμμετέχοντες από το συγκεκριμένο μπλόκο αποχωρούν και κατευθύνονται σε αυτό που βρίσκεται λίγο πιο μπροστά, στον κόμβο Νησελίου επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας. Στο συγκεκριμένο μπλόκο, η δύναμη έχει ενισχυθεί και υπερβαίνει τα 700 τρακτέρ, ενώ συμμετέχουν απλοί πολίτες, αλλά και κτηνοτρόφοι και άλλες επαγγελματικές ομάδες της ευρύτερης περιοχής, σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή, Παναγιώτη Μεσαλά.

Στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία , είναι συγκεντρωμένα περισσότερα από 1.600 τρακτέρ, με το μπλόκο να ενδυναμώνεται διαρκώς και να ενισχύεται με διάφορες παραγωγικές και επαγγελματικές ομάδες.

Υπο κατάληψη εξακολουθεί να βρίσκεται από τις 20/1 η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, με το μπλόκο να αριθμεί περισσότερα από 800 τρακτέρ, ενώ κλείνουν και οι παρακαμπτήριοι δρόμοι συμβολικά και όχι για περισσότερο από μισή ώρα κάθε φορά.

Σε τρία ανέρχονται πλέον τα μπλόκα που έχουν στηθεί στον νομό Δράμας. Στη διασταύρωση Κοκκινογείων Προσοτσάνης Δράμας, στον δρόμο προς το τελωνείο της Εξοχής, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, περισσότερα από 600 τρακτέρ καταλαμβάνουν συμβολικά το οδόστρωμα και για ένα δίωρο.

Στον νομό του Κιλκίς, το μπλόκο αριθμεί περισσότερα από 450 τρακτέρ και βρίσκεται επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Πεστριτσίου. Σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Γιώργο Τερζή, δύναμη του μπλόκου κατευθύνθηκε ήδη στο τελωνείο Δοϊράνης. Στο μεταξύ, περισσότερα από 180 τρακτέρ έχουν κατασκηνώσει στο τελωνείο των Ευζώνων και τονίζεται ότι πρόκειται για το μπλόκο Πολυκάστρου Νομού Κιλκίς.

Στον νομό Πέλλας παραμένουν τα μπλόκα στη γέφυρα Σερβικά στα Γιαννιτσά, στο Μελίσσι και τον κόμβο Μανδάλου, ενώ στη «θέση του» παραμένει και αυτό στη Χαλκηδόνα.

Στον νομό Θεσσαλονίκης έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 600 τρακτέρ στο Δερβένι και στα Βασιλικά ανατολικής Θεσσαλονίκης και θα κάνουν και έκαναν το μεσημέρι συμβολικούς αποκλεισμούς.

Στον νομό Χαλκιδικής, έχουν στηθεί τρία μπλόκα στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά και στη Νέα Καλλικράτεια, είναι δυναμικότητας άνω των 600 συνολικά και συμμετέχουν περισσότεροι από 80 μελισσοκόμοι, των οποίων το ένα όχημα ισούται με τρία τρακτέρ.

Στα διόδια των Μαλγάρων υπερβαίνουν τα 800 τα τρακτέρ που βρίσκονται παρατεταγμένα και σήμερα «μπλοκάρουν» το δρόμο από τις 12 έως τις 14.00 το μεσημέρι και το απόγευμα από τις 19.00 μέχρι και τις 21.00 το βράδυ. Στο σημείο βρίσκονται και περισσότερα από 100 νταλίκες, φορτηγά, ταξί και τουριστικά λεωφορεία.

Στον χορό των κινητοποιήσεων εισήλθαν ακόμα πιο δυναμικά οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα σε Καστοριά και Φλώρινα, Όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αγροτοσυνδικαλίστρια 'Αννα Μόσχου, «δύναμη από το μπλόκο του 'Αργους Ορεστικού της Καστοριάς, βρίσκεται στο τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία, όπου και σήμερα θα γίνει δίωρος αποκλεισμός». Μπλόκο αγροτών στήθηκε και στην εθνική οδό Φλώρινας -Έδεσσας στον κόμβο Αντιγόνου από τον Δήμο Αμυνταίου και από τον Αγροτικό Σύλλογο Πύργων. Μπλόκα έχουν δημιουργηθεί σε δύο σημεία στα Γρεβενά και ενδυναμώνεται το μπλόκο στα διόδια στον Πολύμυλο Κοζάνης.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<