Αγρότες: Βγάζουν στους δρόμους τα τρακτέρ με παγωνιά και χιόνια

20-01-2016, 11:28
Αγρότες: Βγάζουν στους δρόμους τα τρακτέρ με παγωνιά και χιόνια

Αψηφώντας την παγωνιά και τα χιόνια αγρότες και κτηνοτρόφοι από όλη την Ελλάδα κλιμακώνουν από σήμερα, Τετάρτη τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση, την οποία προωθεί η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και η οποία αποτελεί "ταφόπλακα" για τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα.

"Δεν υπάρχει περιθώριο για μοναχικούς διαβάτες, ούτε και έχουμε πλέον την πολυτέλεια της διάσπασης", δηλώνουν αγρότες και κτηνοτρόφοι, απευθύνοντας δυναμικό κάλεσμα και στις άλλες δυνάμεις, που έχουν αναπτυχθεί στον κλάδο για μαζικές κινητοποιήσεις.

Αφού "ζέσταναν" τις μηχανές τους, θα βγάλουν τα τρακτέρ τους στους δρόμους και θα στήσουν μπλόκα στον κόμβο των Κερδυλλίων στην Εγνατία Οδό, στην Καβάλα, στα τελωνεία (Κήπους και Προμαχώνα), στο Κάστρο Έυβοιας, Νίκαια και Τέμπη, ενώ κι οι αλιείς σε Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης και Βόλο, θα βγάλουν τα καΐκια τους στα τοπικά λιμάνια .

Οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα υπογραμμίζουν δε την ανάγκη για κινητοποιήσεις διαρκείας, τονίζοντας ότι «κάναμε ένα μεγαλειώδες συλλαλητήριο στην Αθήνα το προηγούμενο διάστημα , αλλά τελικά αποτέλεσε μια τουφεκιά στον αέρα, καθώς δεν υπήρξε συνέχεια».

Η περίοδος μέχρι το Πάσχα θα είναι πολύ δύσκολη για τους Έλληνες αγρότες, που έχουν να αντιμετωπίσουν τρία «καυτά» θέματα: το φορολογικό , το ασφαλιστικό και τα «κόκκινα» δάνεια . Με το νέο φορολογικό σχέδιο είναι αδύνατον με τόσο δυσμενείς διατάξεις να κατορθώσουν να επιβιώσουν οι μικροκαλλιεργητές.

Το μπλόκο στα Τέμπη

Αποφασισμένοι να παραμείνουν πιστοί στο ραντεβού που έχουν δώσει, για σήμερα, στα Τέμπη, είναι οι αγρότες του Νομού Λάρισας, παρά τη συνεχή χιονόπτωση στον νομό που ξεκίνησε από τις πρώτες πρωινές ώρες.

Ωστόσο, λόγω των καιρικών συνθηκών, η ώρα εκκίνησης των τρακτέρ από τα έξι σημεία προσυγκέντρωσης υπολογίζεται ότι θα καθυστερήσει ένα δίωρο περίπου. Δηλαδή ενώ αρχικά ο σχεδιασμός ήταν να ξεκινήσουν γύρω στις 10 το πρωί, η ώρα εκκίνησης μετατέθηκε γύρω στις 12 το μεσημέρι καθώς αναμένεται και σταδιακή ύφεση της κακοκαιρίας.

Στο μεταξύ ,επί της ΠΑΘΕ βρίσκονται τέσσερα εκχιονιστικά μηχανήματα της «Αυτοκινητόδρομος ΑΙΓΑΙΟ»- στο κομμάτι του αυτοκινητοδρόμου που είναι στην δικαιοδοσία της - προκειμένου να παραμείνει η Εθνική Οδός ανοιχτή, ενώ αυτή την ώρα η κύρια ένταση της χιονόπτωσης εντοπίζεται από τον κόμβο Νίκαιας μέχρι τον κόμβο Γυρτώνης.

Στις προθέσεις της Αστυνομίας είναι πάντως από τις 12 το μεσημέρι -λαμβάνοντας υπόψη και την ώρα που τελικά θα αρχίσουν να κινούνται επί της ΠΑΘΕ τα τρακτέρ- να διακοπεί η κυκλοφορία από τον κόμβο Γυρτώνης μέχρι τη διασταύρωση Στομίου, έως ότου τα αγροτικά μηχανήματα τακτοποιηθούν στην Τέμπη εκατέρωθεν του οδοστρώματος. Στο διάστημα αυτό η κυκλοφορία θα γίνεται από εναλλακτικές διαδρομές που θα υποδείξει η Αστυνομία με σχετική επίσημη ανακοίνωση η οποία αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ώρες.

Ζητούν συνάντηση με Τσίπρα

Άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό στη Βουλή , ζητά η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών- Κτηνοτρόφων - Αλιέων, προκειμένου να εκθέσει τα δίκαια αιτήματα των μελών της και να προτείνει λύσεις διεκδικώντας την επιβίωσή μας αλλά και την ανάπτυξη της Αγροτικής - Κτηνοτροφικής - Πτηνοτροφικής και Αλιευτικής παραγωγής.

Εκτός επαγγέλματος το 1/3 των αγροτών

Οι αγρότες επισημαίνουν τον κίνδυνο να τεθεί εκτός επαγγέλματος το 1/3 του αγροτικού κόσμου, καθώς φέτος δεν θα μπορέσει να καλλιεργήσει. Θα βγει εκτός επαγγέλματος αφού, κατά βάση, οι αγροτικές επιχειρήσεις είναι «οικογενειακές».

Μικροί και μεσαίοι αγρότες είναι γύρω στις 600.000 στην Ελλάδα . Αν οι δηλώσεις καλλιέργειας είναι 700.000, από αυτές 25.000 είναι οι αποκαλούμενοι «μεγάλοι αγρότες», 100.000 είναι οι «μεσαίοι» και όλοι οι υπόλοιποι είναι οι «μικρομεσαίοι».

Αγροτικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που ξεκινούν από 30 με 50 στρέμματα και φτάνουν τα 100 με 150.

Μείωση του αγροτικού εισοδήματος

Η σημαντική άνοδος του κόστους παραγωγής και των φόρων είχαν ως συνέπεια το γεωργικό εισόδημα (εισόδημα συντελεστών παραγωγής) να περιοριστεί το 2013, σε βασικές τιμές, στο ύψος των 6,12 δισ. ευρώ μαζί με τις επιδοτήσεις (2,7 δισ. ευρώ), παρουσιάζοντας μικρότερη κάμψη το 2014 (-0,2%), μετά την αισθητή μείωση του 2013 (-2,1%).

Σωρευτικά, στο διάστημα της πενταετίας 2009-2013 το αγροτικό εισόδημα μειώθηκε κατά 13 ποσοστιαίες μονάδες, πτώση, η οποία σε απόλυτο μέγεθος αντιστοιχεί σε απώλεια της τάξεως των 922 εκατ. ευρώ.

Τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου

Τα βασικά αιτήματα του αγροτικού κόσμου είναι τα εξής:

-Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ 2015-2020 της ΕΕ, να μην ισχύσουν οι περικοπές στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.

-Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 30.000 ευρώ, προσαυξημένο με 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45%. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο έως 40.000 ευρώ.

-Κατάργηση των χαρατσιών ΕΝΦΙΑ , γεωτρήσεων, ΟΣΔΕ, πιστοποίησης ψεκαστικών κ.ά., του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, στις ζωοτροφές, στα τρόφιμα, στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες.

-Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.

-Καμιά αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ . Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας. Να ανακληθεί άμεσα η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια που ισχύει σήμερα. Αποκλειστικά Δημόσια Δωρεάν Υγεία-Πρόνοια. Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια Υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

-Άμεση και γρήγορη αποζημίωση των ζημιών που έγιναν από ασθένειες, φυσικές καταστροφές και μέτρα για την αποκατάσταση του αγροκτηνοτροφικού κεφαλαίου.

-Ο ΕΛΓΑ, κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ’ όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο χωρίς καθυστερήσεις κ.ά.».

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<