Κρίσιμες ώρες για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης

14-01-2016, 12:54
Κρίσιμες ώρες για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης

Μπορεί πέρυσι η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) να έλαβε ένεση ρευστότητας 30 εκατ. ευρώ (υπήρξε σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου πέρυσι), τα κεφάλαια αυτά όμως, όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος, δεν στάθηκαν ικανά για να απεγκλωβιστεί η εταιρεία από τον φαύλο κύκλο των οφειλών, των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων και των αρνητικών ιδίων κεφαλαίων.

Η διοίκηση της εταιρείας, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να υποβάλει στο υπουργείο Οικονομίας αλλά και στην Τράπεζα Πειραιώς business plan, που θα προβλέπει την εξόφληση των τευτλοπαραγωγών, αναδιάρθρωση δανεισμού, αναδιοργάνωση παραγωγής και διεύρυνση της γκάμας των προϊόντων που παράγει και νέο δανεισμό 15 εκατ. ευρώ κατ' ελάχιστο για κεφάλαιο κίνησης.

Σημειώνεται ότι στο τρίμηνο Ιούλιος - Σεπτέμβριος του 2015 οι πωλήσεις του ομίλου της ΕBZ υποχώρησαν στα 21,471 εκατ. ευρώ από 45,042 εκατ. ευρώ, ενώ οι καθαρές ζημίες μετά από φόρους περιορίστηκαν σε 6,655 εκατ. ευρώ από 7,622 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα πάντως το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων στις 30/09/2015 είχε καταστεί αρνητικό, ενώ οι ληξιπρόθεσμες τραπεζικές δανειακές υποχρεώσεις του ομίλου και της εταιρείας ανέρχονται σε 154,265 εκατ. ευρώ.

«Δύσκολη αλλά αναστρέψιμη»

«Δύσκολη αλλά αναστρέψιμη», χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί στην ΕΒΖ Α.Ε. ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας, Στρατής Ζαφείρης, ύστερα από τη συνάντηση που είχε με τη διοίκηση της ΕΒΖ.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Βορειοελλαδικής εταιρείας, Δημήτρης Γιαννακίδης, επισήμανε ότι «η κατάσταση για τη ΕΒΖ είναι πλέον οριακή» και επανέλαβε, «η 31η Ιανουαρίου είναι μια κόκκινη γραμμή για την εταιρεία και αν μέχρι τότε δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις και δεν έχουν δοθεί λύσεις, τότε το μέλλον της Βιομηχανίας είναι δυσοίωνο και η βιωσιμότητά της επισφαλής».

Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος υπογράμμισε εκ νέου ότι «αν μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα δεν προκύψει λύση και χρηματοδότηση της επιχείρησης, είναι πολύ πιθανόν η διοίκηση της εταιρείας να υποβάλλουμε τις παραιτήσεις μας». Σε αντίστοιχη κίνηση προτίθεται να προβεί η διοίκηση της εταιρείας, σε περίπτωση που, όπως μας επισήμανε ο κ. Γιαννακίδης, δεν ανανεωθεί, μέχρι και την 31η Ιανουαρίου 2016, η ασφάλιση για αστική ευθύνη στην εταιρεία, καθώς έτσι θα «τα στελέχη της ΕΒΖ θα μείνουν εκτεθειμένα στον κίνδυνο, όχι μόνο να χάσουν τις προσωπικές τους περιουσίες, αλλά και έναντι ποινικών ευθυνών».

Υπενθυμίζεται, όπως άλλωστε επιβεβαίωσε ο κ. Γιαννακίδης, ότι η ΕΒΖ εκτός από την οφειλή της στους τευτλοπαραγωγούς, ύψους 8 εκατ. ευρώ, έχει επιπλέον οφειλές, ύψους 9 εκατ. ευρώ προς τη ΔΕΠΑ, αλλά στην ΤραινΟΣΕ. Στο μεταξύ, η τρέχουσα χρήση αναμένεται να κλείσει πάλι με ζημίες, αν και μικρότερες έναντι άλλων χρήσεων, ύψους 15 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, τα ληξιπρόθεσμα δάνεια της βιομηχανίας φτάνουν στα 145 εκατομμύρια ευρώ, αν και εντός του 2015 καταβλήθηκαν στην τράπεζα 25 εκατομμύρια ευρώ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των τευτλοπαραγωγών Κεντρικής Μακεδονίας, Παύλος Μπογιαννίδης, επισήμανε «παρά το γεγονός ότι είχαμε δώσει προθεσμία μέχρι σήμερα προκειμένου να εξοφληθούμε για τα τεύτλα που παραδώσαμε, αλλιώς θα προχωρούσαμε σε κατάληψη των γραφείων της ΕΒΖ στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο αποφασίσαμε να τηρήσουμε στάση αναμονής εν μέσω των διαβουλεύσεων που πραγματοποιεί η διοίκηση της εταιρείας με κυβερνητικά στελέχη».

Παράλληλα, ο κ. Μπογιαννίδης επανέλαβε ότι «εμείς οι τευτλοπαραγωγοί διαβεβαιώνουμε την κυβέρνηση ότι θα σπείρουμε τα 250.000-300.000 στρέμματα που μας ζητούν, προκειμένου έτσι να πέσει και το κόστος του τιμολογίου στα 250-300 ευρώ/τόνο, αλλά και να δουλεύουν τα εργοστάσια της ΕΒΖ ίσως και περισσότερους από έξι μήνες το χρόνο, έναντι των τριών σήμερα». Έσπευσε, δε, να σημειώσει «εμείς αυτό που ζητούμε είναι στα νέα συμβόλαια που θα υπογράψουμε με την εταιρεία να παρέχεται έγγραφη εγγύηση της πληρωμής μας, ώστε να μην ξαναζήσουμε μαύρα Χριστούγεννα, εμείς και οι οικογένειές μας».

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<