ΣΕΟ: Σε χαοτική κατάσταση λόγω ΕΦΚ στο κρασί

13-01-2016, 14:11
ΣΕΟ: Σε χαοτική κατάσταση λόγω ΕΦΚ στο κρασί

Για συρρίκνωση της ελληνικής οινοποιίας κάνει λόγο ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου, μετά την εφαρμογή του ΕΦΚ στο κρασί.

 

Η ανακοίνωση του ΣΕΟ  κάνει λόγο για λουκέτα και σημειώνει τα εξής:

Η ελληνική οινοποιία απειλείται πλέον άμεσα με συρρίκνωση. Δέκα μέρες μετά την εφαρμογή του Ε.Φ.Κ. στο κρασί πολλά οινοποιεία, ίσως τα περισσότερα, οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμο.

Τόσο το μέτρο αυτό καθαυτό όσο και το γεγονός ότι εφαρμόστηκε λίγες μερικές μόνο μέρες μετά την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης χωρίς καμία προετοιμασία τόσο από τη μεριά των οινοπαραγωγών όσο και από εκείνη των δημοσίων υπηρεσιών που καλούνται να εφαρμόσουν το μέτρο οδήγησαν σε μια χαοτική κατάσταση.

Ποια είναι η κατάσταση σήμερα, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από την καθημερινή επικοινωνία με τα μέλη μας και τις δημόσιες αρχές;

   

Προκειμένου να μπορέσουν να γίνουν εξαγωγές προς τρίτες χώρες από οινοποιεία που έχουν ζητήσει να ενταχθούν σε καθεστώς  φορολογικής αποθήκης ζητούνται εγγυήσεις, για το σύνολο μάλιστα του Ε.Φ.Κ. τις οποίες οι τράπεζες δεν είναι διατεθειμένες να παράσχουν άμεσα, ενώ για το εμπόριο εντός της Ε.Ε. ο Ε.Φ.Κ. προκαταβάλλεται.

   

Σε όσα μικρά οινοποιεία δεν μπαίνουν σε καθεστώς φορολογικής αποθήκης απαιτείται ήδη η καταβολή του Ε.Φ.Κ. και των λοιπών επιβαρύνσεων για το σύνολο της ποσότητας του οίνου που κατείχαν στις 31.12.2015.  Χωρίς αυτή την άμεση καταβολή, που πολλές φορές ανέρχεται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ δεν είναι δυνατή, ήδη σήμερα, η πραγματοποίηση πωλήσεων. Με δεδομένη την έλλειψη ρευστότητας, οι παραγγελίες μένουν ανεκτέλεστες.

   

Επιβάλλεται Ε.Φ.Κ. στις εξαγωγές προς τρίτες Χώρες για τα μικρά οινοποιεία, ο οποίος δεν  επιστρέφεται.

   

Και βέβαια πολλαπλασιάζονται τα φαινόμενα διαφορετικής ερμηνείας και εφαρμογής των διατάξεων από τις κατά τόπο τελωνειακές αρχές ως προς ζητήματα εγγυήσεων, φορολογητέας ύλης, κλπ.

Μπροστά σε αυτή της ασφυκτική κατάσταση, οι οινοπαραγωγοί καλούνται να επιλέξουν μεταξύ της αναστολής πωλήσεων και της μη εφαρμογής των παράλογων απαιτήσεων του μέτρου. Και τα δύο οδηγούν σε κλείσιμο των επιχειρήσεων, στρεβλώσεις του ανταγωνισμού και μαρασμό του μέχρι πρότινος τόσο δυναμικού κλάδου μας.


Ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου σε συναντήσεις με τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομίας θα θέσει επί τάπητος και σε όλους τους τόνους την απελπισία και το αδιέξοδο του κλάδου. Ακολουθούν συντονισμένες ενέργειες σε συνεργασία με τους λοιπούς φορείς του κλάδου προς πάσα κατεύθυνση και με κάθε πρόσφορο μέσο.

Καλούμε στο πλευρό μας τις λοιπές παραγωγικές δυνάμεις της Χώρας, συμπεριλαμβανομένου του Σ.Ε.Β., τους καταναλωτές αλλά και τις εμπλεκόμενες δημόσιες υπηρεσίες οι οποίες καλούνται να εφαρμόσουν αυτό το απίθανο μέτρο προκειμένου να επιτύχουμε το αυτονόητο: τη διάσωση του μεγάλου μέρους της ελληνικής οινοποιίας. Αυτό είναι πλέον το διακύβευμα.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.29.2020 15:22

Χατζηδάκης: Xαμηλότερο κόστος ενέργειας για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά με το target model
Η χώρα μας έχει την υψηλότερη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στην ΕΕ, με σημαντικές παρενέργειες για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

10.29.2020 15:20

Αναβάλλεται η έκθεση Τροφίμων και Ποτών FOOD & LIFE 2020 του Μονάχου
Κάθε ενδιαφερόμενη επιχείρηση μπορεί για πληροφορίες σχετικά με την FOOD & LIFE να απευθύνεται στο Ελληνογερμανικό Εμπορικό και...

10.29.2020 15:18

Κτηματολόγιο: Ξεκίνησε η ανάρτηση σε περιοχές της ΠΕ Μαγνησίας
Η διαδικασία της Ανάρτησης έχει διάρκεια δύο μηνών για τους κατοίκους εσωτερικού και τέσσερις για όσους μένουν στο εξωτερικό και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<