Σφραγίζουν την «ταφόπλακα» του πρωτογενούς τομέα

11-01-2016, 12:06
Σφραγίζουν την «ταφόπλακα» του πρωτογενούς τομέα

Πανέτοιμοι να βγουν στους δρόμους είναι οι αγρότες, σε όλη τη χώρα, που «βρίσκονται με τη θηλιά στο λαιμό». Με τη φορολόγηση να οδεύει προς το 26% από το πρώτο ευρώ, την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και την προκαταβολή του 75% του φόρου, η κατάσταση για τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα είναι τραγική.

Τα νέα μέτρα που θέλει να επιβάλλει η κυβέρνηση στον κλάδο μας κρίνονται καταστροφικά για την ελληνική παραγωγή, αλλά και επικίνδυνα για ολόκληρη τη χώρα. Η αντιαγροτική πολιτική που ακολουθείται από την πολιτεία επιβάλλει στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους, τονίζουν οι αγρότες και επισημαίνουν ότι δεν ζητούν φορολογική αμνηστία, αλλά μια δίκαιη φορολόγηση, στην οποία θα μπορούν να ανταπεξέλθουν.

Επίσης, τονίζουν ότι δεν ζητούν την μη πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά «την ώρα που το 50% των αγροτών και κτηνοτρόφων βρίσκεται σε ρύθμιση των ασφαλιστικών εισφορών, δεν θα μπορέσει κανείς να αποπληρώσει σε καμία περίπτωση τον τριπλασιασμό».

Το κόστος παραγωγής κρίνεται ήδη δυσβάστακτο και επιβάλλεται η μείωσή του. Τα τελευταία χρόνια πολλοί καλλιεργητές εγκατέλειψαν συγκεκριμένες καλλιέργειες λόγω των ασύμφορων τιμών στο πετρέλαιο, στο νερό, αλλά και στα φυτοφάρμακα, λιπάσματα και σπόρια. Οι νέες αυξήσεις που αναγράφονται στο 3ο μνημόνιο και αφορά αυξήσεις 40% στην ενέργεια είναι ανεπίτρεπτες, επισημαίνουν οι αγρότες.

Σε όπλο μαζικής εξόντωσης των αγροτών μετατρέπεται το δίδυμο Αποστόλου - Κατρούγκαλου, καθώς ασφαλιστικό και φόροι σφραγίζουν την «ταφόπλακα» του πρωτογενούς τομέα, όπως τονίζει η Ένωση Αγρινίου.

Συγκεκριμένα, σε ανάρτηση στην ιστοσελίδα της, που φέρει τον τίτλο «Αντίο αγρότη…», αναφέρει τα εξής:

Ξεπερνά τα όρια του αδιανόητου το ασφαλιστικό σχέδιο Κατρούγκαλου, το οποίο και προβλέπει ότι περισσότεροι από 1 εκατομμύριο ασφαλισμένοι με μπλοκάκια, δηλαδή αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες και ιδιοκτήτες μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα κληθούν να πληρώνουν κάθε μήνα έως 1.586 ευρώ, ανάλογα με το εισόδημα που θα δηλώνουν στην εφορία.

Οι εισφορές θα υπολογίζονται με συντελεστή 20% επί του καθαρού εισοδήματος για τον κλάδο της σύνταξης και 6,95% για τον κλάδο υγείας. Το νομοσχέδιο προβλέπει και εισφορά 7,5% για όσους έχουν επικουρικό ταμείο.

Με απλά λόγια, οι αγρότες θα πρέπει να καταβάλουν το 27% του εισοδήματός τους για τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Ανάλογο ποσοστό είναι η άμεση φορολογία, οπότε αυτομάτως περισσότερα από τα μισά χρήματα που μπορεί να βγάζει κάποιος από την εργασία του… εξαφανίζονται! Αν τώρα προσθέσουμε τις εισφορές στον ΕΛΓΑ, το κόστος τήρησης των λογιστικών βιβλίων, τις δαπάνες για τη γραφειοκρατία που το κράτος επιβάλει, κυρίως δε αν συνυπολογίσουμε την προκαταβολή φόρου που επιβάλει η κυβέρνηση, ο αγρότης θα πρέπει… ή να μεταναστεύσει ή να αλλάξει επάγγελμα. Και επειδή στην Ελλάδα της ανεργίας αυτό δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα, το πιθανότερο είναι ότι πολλές δεκάδες χιλιάδες αγροτών θα προστεθούν στις λίστες των πολιτών που επιβιώνουν με τα επιδόματα ακραίας φτώχειας.

Αν υποθέσουμε ότι ένας αγρότης καταφέρνει να έχει δηλωθέν εισόδημα της τάξης των 70.000 ευρώ ετησίως και αφού από αυτά θα πρέπει να δίνει τις 60.000 σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, το περίσσευμα των 10.000 ευρώ, που κι αυτό εξανεμίζεται με τον ΕΝΦΙΑ κ.λπ., είναι κυριολεκτικά αστείο ποσό, αφού το κόστος παραγωγής για οποιαδήποτε εκμετάλλευση είναι πολλαπλάσιο.

Αν υποθέσουμε ότι το εισόδημά ενός παραγωγού είναι 10.000 ευρώ, από αυτά πρέπει: Να πληρώσει το 27%, ήτοι 2.700 ευρώ, σε ασφαλιστικές εισφορές. Να πληρώσει το 26%, ήτοι 2.600 ευρώ, ως φόρο και ακόμη 26%, δηλαδή άλλες 2.600 ευρώ, ως προκαταβολή. Το άθροισμα βγαίνει 7.900 ευρώ. Σ’ αυτόν τον αγρότη, δηλαδή, θα μείνουν 2.100 ευρώ, για να πληρώσει ΕΝΦΙΑ και άλλες εισφορές, να ζήσει την οικογένειά του, να αγοράσει εφόδια και υλικά για να παράγει.


Βγαίνουν τα τρακτέρ στις πλατειές των χωριών

Το έναυσμα για την έναρξη του νέου γύρου κινητοποιήσεων της μικρομεσαίας αγροτιάς που θα συντονιστούν πανελλαδικά με μπλόκα στο δεύτερο δεκαήμερο του Γενάρη, έδωσαν από την Πέμπτη 7 Γενάρη, οι αγρότες της Καρδίτσας, βγάζοντας τα τρακτέρ τους στις πλατείες των χωριών.

Επίσης, οι αγρότες των Φαρσάλων αποφάσισαν να βγάλουν τα τρακτέρ τους στην πόλη στις 15 Γενάρη, ενώ ανάλογες αποφάσεις πήραν και οι αγρότες των Τρικάλων.

Ανάλογες συσκέψεις θα γίνουν και σε μια σειρά άλλες περιοχές της χώρας από μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους, που εμφανίζονται αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους ιδιαίτερα μετά και την ανακοίνωση των αντιασφαλιστικών σχεδίων της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με αγρότες συνδικαλιστές, η νέα επιβάρυνση, που τίθεται αναδρομικά από το 2015, θα επιβαρύνει τους φτωχούς αγρότες επιπλέον με 200 ευρώ ετησίως για την πρώτη ασφαλιστική κλάση, με 265 στη δεύτερη, με 336 την τρίτη και 432 ευρώ στην τέταρτη κλάση.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<