Τα σκόρδα Βύσσας εκτοπίζουν τα κινέζικα

20-01-2013, 17:42
Τα σκόρδα Βύσσας εκτοπίζουν τα κινέζικα

της Άννας Αραμπατζή
 

 Χαμόγελα και αισιοδοξία έφερε στη Βύσσα του Έβρου η συμφωνία με την αλυσίδα σούπερ μάρκετ Lidl, για τα σκόρδα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγής Επεξεργασίας Εμπορίας (Α.Σ.Π.Ε.Ε.) Σκόρδου Βύσσας.

 

«Η συνεργασία αυτή ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο και είναι ένα τεράστιο βήμα για την προβολή και προώθηση των ελληνικών προϊόντων», τονίζει στην «Παραγωγή» ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Αναστάσιος Γιακμογλίδης, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για επιχείρηση ξένων συμφερόντων. Τα συμβόλαια με την εταιρεία είναι εξαμηνιαία και μάλιστα μέσα στην εβδομάδα έφτασε στα γραφεία του συνεταιρισμού και το δεύτερο προς υπογραφή. Απορροφούν μεγάλες ποσότητες, περίπου 400.000 σκόρδα το μήνα. Ο κ. Γιακμογλίδης εκτιμά ότι θα απορροφηθεί το σύνολο της παραγωγής τους, η οποία το 2012 ήταν μειωμένη.

 

Δύσκολο το 2012

 

Η περασμένη χρονιά ήταν από τις πιο δύσκολες που αντιμετώπισαν στη Βύσσα. Οι παγετοί το χειμώνα και οι πολλές βροχές την άνοιξη προκάλεσαν μεγάλο πλήγμα στο σκόρδο. Κανονικά οι αποδόσεις είναι στα 15.000 σκόρδα ανά στρέμμα από τα 1.000 που διαθέτει ο Α.Σ.Π.Ε.Ε. Από αυτά, πέρυσι πήραν περίπου τα μισά. Ωστόσο, με τη νέα φύτευση σκόρδου τον Νοέμβριο είναι πιο αισιόδοξοι. Αν όλα πάνε καλά φέτος, θα πάρουν τα 15 εκατ. σκόρδα τον Ιούνιο με τη συγκομιδή. Όσο για τις τιμές, όπως και με τα άλλα μικρότερα σούπερ-μάρκετ που έχουν συμφωνία, έχουν ορίσει την τιμή στα τρία ευρώ το κιλό, συσκευασμένα. Επιπλέον, γίνονται και κινήσεις για εξαγωγές ποσοτήτων στη Γερμανία.

 

«Η αγορά έχει δυναμική»

 

«Η ελληνική αγορά έχει δυναμική», σημειώνει ο κ. Γιακμογλίδης, μπορούν να αυξηθούν τα στρέμματα και οι αποδόσεις. «Υπάρχει ενδιαφέρον από νέους παραγωγούς και ο συνεταιρισμός αυξάνει διαρκώς τα στρέμματά του. Ξεκινήσαμε με 200 το 2009 και σήμερα είμαστε με 1.000 στρέμματα από 37 παραγωγούς», τονίζει χαρακτηριστικά, για να εξηγήσει πως υπάρχει χώρος στην αγορά. Το 70% της ελληνικής παραγωγής σκόρδου προέρχεται από τη Βύσσα. Την ίδια στιγμή, η ελληνική αγορά μένει χωρίς προϊόν για αρκετούς μήνες, μεταξύ της συγκομιδής και της νέας σποράς.

 

Ο συνεταιρισμός εκτιμά ότι αυτό το κενό μπορεί να καλυφθεί εύκολα από ελληνικό σκόρδο, για να περιοριστούν οι εισαγωγές. Το κοστολόγιο για έναν παραγωγό που θέλει να ξεκινήσει την καλλιέργεια σκόρδου ανέρχεται στα 1.200 ευρώ ανά στρέμμα. Εάν υποθέσουμε ότι 10 στρέμματα είναι καλά για αρχή, τότε το ποσό διαμορφώνεται στα 12.000 ευρώ ανά στρέμμα. Μεγάλο μέρος του ποσού αυτού αντιστοιχεί στα εργατικά. Παράλληλα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για ένα προϊόν εκτεθειμένο στα στοιχεία της φύσης και η εμπειρία της περασμένης χρονιάς δεν ήταν καλή.

 

Ο πόλεμος του σκόρδου

 

«Επιτέλους οι Έλληνες καταναλωτές άρχισαν να γυρνάνε την πλάτη τους στα κινέζικα σκόρδα και προτιμούν τα ελληνικά», λέει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, κ. Γιακμογλίδης, εξηγώντας πως το κακό είχε παραγίνει, οι εισαγωγές ήταν πολύ μεγάλες. Ακόμα και την περιοχή του Έβρου κάποια καταστήματα έφεραν κινέζικα σκόρδα. Πέρυσι λόγω της χαμηλής τιμής των εισαγόμενων κινέζικων σκόρδων, τα εγχώρια της Βύσσας έμεναν στις αποθήκες. Τα κινέζικα κόστιζαν ένα ευρώ το κιλό και τα ελληνικά 2,20 ευρώ, οι έμποροι τα προτιμούσαν και οι Έλληνες παραγωγοί έφτασαν σε απόγνωση.

 

Ωστόσο, πρόβλημα δεν είναι μόνο οι επίσημες εισαγωγές, αλλά και οι ελληνοποιήσεις, ή καλύτερα οι… ευρωπαϊκοποιήσεις. Το λαθρεμπόριο σκόρδου είναι ιδιαιτέρως επικερδές. Το Δεκέμβριο του 2012 ένας άνδρας καταδικάστηκε σε έξι χρόνια φυλάκιση για εισαγωγή μεγάλων ποσοτήτων στη Μ. Βρετανία. Ο ίδιος και ο συνεργάτης του, οι οποίοι υπολογίζεται ότι κέρδισαν πάνω από 2,5 εκατ. ευρώ, είχαν ισχυριστεί ότι εισάγουν τζίντζερ. Ο πόλεμος του σκόρδου μεταξύ Ευρώπης και Κίνας έχει ξεκινήσει από τα μέσα της δεκαετίας του ’90, όταν η Κομισιόν αποφάσισε την επιβολή του ειδικού φόρου για την προστασία των Ευρωπαίων σκορδοκαλλιεργητών.

 

Υπολογίζεται ότι η Ευρώπη εισάγει πάνω από 58.000 τόνους σκόρδου ετησίως, εκ των οποίων οι 33.000 τόνοι προέρχονται από την Κίνα με το φόρο να ξεπερνά τα 1.200 ευρώ ανά τόνο. Από την άλλη, ο ΟΗΕ εκτιμά ότι η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός σκόρδου παγκοσμίως, έχοντας το 80% της αγοράς με ετήσια παραγωγή 18.560.000 τόνων ετησίως.

 

Το εξαιρετικά χαμηλό κόστος της κινεζικής παραγωγής, η μεγάλη ζήτηση στην Ευρώπη και ο φόρος εισαγωγής «αποφέρουν» στους λαθρέμπορους εκατομμύρια ευρώ, πάνω από 15 χρόνια. Οι ευρωπαϊκές χώρες ψάχνουν να βρουν τρόπους να αποτρέψουν το φαινόμενο, όχι μόνο με αστυνομικές επιχειρήσεις αλλά και με πολιτικές και οικονομικές αποφάσεις.

Θέματα της ίδιας ενότητας
12.18.2020 12:47

Η ευφυής γεωργία αύξησε την παραγωγή στα βιολογικά φασόλια των Πρεσπών
Την εισαγωγή πρακτικών στη γεωργία ακριβείας, ήτοι ευφυούς γεωργίας σε βιολογικές καλλιέργειες, έχουν αναλάβει η Εταιρία Προστασίας...

11.15.2019 14:49

Δέσμευση Μητσοτάκη για επιστροφή του προπληρωμένου ΕΦΚ στο κρασί
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί ήταν ένας άδικος φόρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

10.04.2019 14:28

Ελιές και ελαιόλαδο της Ελλάδας εξαιρούνται από τους αμερικανικούς δασμούς
Η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης εκφράζει την ικανοποίηση της για την εξέλιξη.

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<