Εμπαιγμός διαρκείας των αγροτών

14-12-2015, 13:34
Εμπαιγμός διαρκείας των αγροτών

«Άνθρακες τελικά ο θησαυρός» από την πολυαναμενόμενη διαδικασία πληρωμής της πρώτης δόσης της ενιαίας ενίσχυσης. Μία προκαταβολή, που παραδοσιακά και πάγια πιστωνόταν στους δικαιούχους παραγωγούς μέσα στον Οκτώβριο κάθε έτους, έφτασε, επί των ημερών της ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κυβέρνησης να καταβάλλεται μετά βίας στις αρχές του Δεκεμβρίου και δυστυχώς όχι στο σύνολο των παραγωγών, αφού χωρίς προκαταβολή του τσεκ παραμένει 1 στους 4 αγρότες.

Παρά την προσπάθεια του αρμόδιου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης «να θολώσει τα νερά» αφήνοντας εντέχνως να εννοηθεί σε δηλώσεις του ότι θα πληρώσει το 90% των δικαιωμάτων μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου αρχικά και στη συνέχεια μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου, τελικώς κατέληξε να πληρώνει κάτω από το μισό της ενιαίας ενίσχυσης.

Το 90% της βασικής ενίσχυσης του 55%, εννοούσε «πίσω από τις λέξεις ο Υπουργός!

Και αυτό μόνο, δυστυχώς για τους παραγωγούς, που έχουν την «τύχη» να πληρωθούν. Γιατί ήδη εκφράζονται από το σύνολο της επικράτειας έντονες διαμαρτυρίες για λάθη, προχειρότητες και παραλείψεις στην κατανομή και στον υπολογισμό των προσωρινών δικαιωμάτων, που έχουν αναρτηθεί και στον αποκλεισμό από την πληρωμή μιας σειράς κατηγοριών αγροτών.

Οι νεοεισερχόμενοι στο καθεστώς των επιδοτήσεων, οι αγελαδοτρόφοι και αιγοπροβατοτρόφοι της εντατικής κτηνοτροφίας με ειδικά δικαιώματα και αυτοί που μεταβίβασαν δικαιώματα, βρίσκονται δυστυχώς εκτός πληρωμής!

Την ίδια στιγμή κανένας δεν μπορεί να κατανοήσει πώς εξήχθησαν και πώς υπολογίστηκαν αυτά τα ποσά από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Κάτω από το 50% των επιδοτήσεων λοιπόν στην τσέπη των αγροτών και κτηνοτρόφων, τη στιγμή, που λόγω της απίστευτης αβελτηρίας της Κυβέρνησης, στέρησαν από τους δικαιούχους τη δυνατότητα –ειδικά για φέτος– να πληρωθούν έως τις 30 Νοεμβρίου, όχι το 50% αλλά το 70% της προκαταβολής!

Αφού για πρώτη φορά στην ιστορία της ΚΑΠ για τα ελληνικά δεδομένα η εξόφληση του συνολικού ποσού της ενιαίας ενίσχυσης, δεν θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Δεκέμβριο, κάτι που παραδοσιακά και απαρέγκλιτα γινόταν κάθε χρόνο αλλά, όπως διαφαίνεται, θα μετατεθεί δυστυχώς για το Πάσχα του 2016 και για τους απαισιόδοξους και πολύ αργότερα, στερώντας άδικα και αναιτιολόγητα από τους Έλληνες παραγωγούς χρήματα πολύτιμα για τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων και την επιβίωση των οικογενειών τους. Χρήματα, που θα έδιναν και σημαντική ανάσα στις τοπικές αγορές, ιδιαίτερα σε αυτή την δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Όσο δε αφορά το αναληθές επιχείρημα του κ. Αποστόλου ότι οι καθυστερήσεις στην πληρωμή των προκαταβολών της ενιαίας ενίσχυσης είναι σύνηθες φαινόμενο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι κατά την έναρξη της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου 2007-2013, η τότε Κυβέρνηση της Ν.Δ., είχε ήδη πληρώσει από τον Ιούνιο του 2007 το 98% των άμεσων ενισχύσεων, επισημαίνει η υπεύθυνη του Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ν.Δ., βουλευτής Σερρών Φωτεινή Αραμπατζή.

Τα στατιστικά των πληρωμών

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, ενιαία αίτηση ενίσχυσης υπέβαλλαν συνολικά 718.000 παραγωγοί. Από αυτούς, για το 94,2%, δηλαδή για 676.000 παραγωγούς, εκδόθηκαν προσωρινά Δικαιώματα Βασικής Ενίσχυσης (ΔΒΕ).

Από το σύνολο των 676.000 παραγωγών για τους οποίους εκδόθηκαν προσωρινά Δικαιώματα Βασικής Ενίσχυσης, πιστώθηκε τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου το 90% της εκκαθάρισης της βασικής ενίσχυσης στους λογαριασμούς των 564.000 παραγωγών.

Από τους υπόλοιπους 112.000 παραγωγούς που δεν έλαβαν την 1η δόση της Βασικής Ενίσχυσης:

-Η μεγάλη πλειοψηφία (περίπου 90.000 παραγωγοί) δικαιούνται βασική ενίσχυση μικρότερη των 250 ευρώ και ο κοινοτικός κανονισμός δεν επιτρέπει την καταβολή της. Οι παραγωγοί αυτοί εάν, είτε με την καταβολή του «πρασινίσματος» είτε και με την χορήγηση των συνδεδεμένων ενισχύσεων, συμπληρώσουν τα 250 ευρώ ως δικαιούμενη ενίσχυση, θα εισπράξουν στο ακέραιο τα χρήματά τους. Εάν δεν συμπληρώνουν τα 250 ευρώ, τότε, με βάση τον Κανονισμό δεν θα εισπράξουν ενίσχυση, όπως συνέβαινε μέχρι και πέρυσι, με το προηγούμενο καθεστώς, για τους παραγωγούς που εδικαιούντο ενίσχυση μέχρι 200 ευρώ.

-Για τους υπόλοιπους περίπου 22.000 παραγωγούς βρίσκεται σε εξέλιξη ο έλεγχος τόσο των αιτημάτων μεταβολών δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης όσο και ο έλεγχος για τον «ενεργό γεωργό» από το υπουργείο Οικονομικών.

Διαμαρτυρία για το «πετσόκομμα» των επιδοτήσεων

Την Παρασκευή στη Λαμία οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Φθιώτιδας πήραν μαζικά και αγωνιστικά μέρος στην κινητοποίηση - παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Διαμαρτυρήθηκαν για το «πετσόκομμα» των ενισχύσεων - επιδοτήσεων στο οποίο προχώρησε ο Οργανισμός, φέρνοντάς σε απόγνωση και αδυναμία να εξυπηρετήσουν και τις πιο άμεσες ανάγκες και επισήμαναν ότι «Κυβέρνηση και ΕΕ έχουν βαλθεί να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα πάνω στα αποκαΐδια και την εξαθλίωση της μικρομεσαίας αγροτικής οικογένειας».

Οι αγρότες απαιτούν να:

1. Καταβληθούν άμεσα το 100% των ενισχύσεων σύμφωνα με τις δηλώσεις καλλιέργειας που έχουμε καταθέσει.

2. Εξοφληθούν άμεσα όλα τα χρωστούμενα σε νέους αγρότες καθώς και οι δικαιούχοι (εξισωτικών αποζημιώσεων, επιστροφής φόρου καυσίμων, νιτρορύπανσης, βιολογικών καλλιεργειών κ.ά.).

3. Μη γίνει καμιά δέσμευση - κατάσχεσή τους από το Δημόσιο και τις τράπεζες.

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<