Αραμπατζή: Άνθρακες τελικά ο θησαυρός

09-12-2015, 15:22
 Αραμπατζή: Άνθρακες τελικά ο θησαυρός

Η υπεύθυνη του Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Σερρών κα Φ. Αραμπατζή, αναφορικά με τη πληρωμή της πρώτης δόσης της ενιαίας ενίσχυσης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 

«Άνθρακες τελικά ο θησαυρός» από την πολυαναμενόμενη διαδικασία πληρωμής της πρώτης δόσης της ενιαίας ενίσχυσης. Μία προκαταβολή, που παραδοσιακά και πάγια πιστωνόταν στους δικαιούχους παραγωγούς μέσα στον Οκτώβριο κάθε έτους, έφτασε, επί των ημερών της ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ Κυβέρνησης να καταβάλλεται μετά βίας στις αρχές του Δεκεμβρίου και δυστυχώς όχι στο σύνολο των παραγωγών, αφού χωρίς προκαταβολή του τσεκ παραμένει 1 στους 4 αγρότες.

Παρά την προσπάθεια του αρμόδιου Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, «να θολώσει τα νερά» αφήνοντας εντέχνως να εννοηθεί σε δηλώσεις του, ότι θα πληρώσει το 90% των δικαιωμάτων μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου αρχικά, και στη συνέχεια μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου, τελικώς χθες το βράδυ κατέληξε να πληρώνει κάτω από το μισό της ενιαίας ενίσχυσης.

 

Το 90% της βασικής ενίσχυσης του 55%, εννοούσε «πίσω από τις λέξεις» ο Υπουργός!
Και αυτό μόνο, δυστυχώς για τους παραγωγούς, που έχουν την «τύχη» να πληρωθούν. Γιατί ήδη εκφράζονται από το σύνολο της επικράτειας έντονες διαμαρτυρίες για λάθη, προχειρότητες και παραλείψεις στην κατανομή και στον υπολογισμό των προσωρινών δικαιωμάτων, που έχουν αναρτηθεί και στον αποκλεισμό από την πληρωμή μιας σειράς κατηγοριών αγροτών.

 

Οι νεοεισερχόμενοι στο καθεστώς των επιδοτήσεων, οι αγελαδοτρόφοι και αιγοπροβατοτρόφοι της εντατικής κτηνοτροφίας με ειδικά δικαιώματα, και αυτοί που μεταβίβασαν δικαιώματα, βρίσκονται δυστυχώς εκτός πληρωμής!
Την ίδια στιγμή κανένας δεν μπορεί να κατανοήσει πώς εξήχθησαν και πώς υπολογίστηκαν αυτά τα ποσά από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

 

Κάτω από το 50% των επιδοτήσεων λοιπόν στην τσέπη των αγροτών και κτηνοτρόφων, σήμερα 8 Δεκεμβρίου, τη στιγμή, που λόγω της απίστευτης αβελτηρίας της Κυβέρνησης, στέρησαν από τους δικαιούχους τη δυνατότητα – ειδικά για φέτος – να πληρωθούν έως τις 30 Νοεμβρίου, όχι το 50% αλλά το 70% της προκαταβολής! Ένας κοινοτικός κανονισμός (1748/2015) ευκαιρία - λόγω της φετινής κρίσης στην αγορά των ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων– που η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων.
 

 

Και τα δυσάρεστα συνεχίζονται. Αφού για πρώτη φορά στην ιστορία της ΚΑΠ για τα ελληνικά δεδομένα η εξόφληση του συνολικού ποσού της ενιαίας ενίσχυσης, δεν θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Δεκέμβριο, κάτι που παραδοσιακά και απαρέγκλιτα γινόταν κάθε χρόνο αλλά όπως διαφαίνεται, θα μετατεθεί δυστυχώς για το Πάσχα του 2016 και για τους απαισιόδοξους και πολύ αργότερα, στερώντας άδικα και αναιτιολόγητα από τους Έλληνες παραγωγούς χρήματα πολύτιμα για την βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων και την επιβίωση των οικογενειών τους. Χρήματα, που θα έδιναν και σημαντική ανάσα στις τοπικές αγορές, ιδιαίτερα σε αυτή την δύσκολη οικονομική συγκυρία.
 

 

Όσο δε αφορά το αναληθές επιχείρημα του κ. Αποστόλου ότι οι καθυστερήσεις στην πληρωμή των προκαταβολών της ενιαίας ενίσχυσης είναι σύνηθες φαινόμενο, όταν ξεκινάει μία νέα προγραμματική περίοδος, του επαναλαμβάνουμε αυτό, που συνειδητά επιλέγει να αποκρύπτει.
 

Ότι δηλαδή, κατά την έναρξη της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου 2007 – 2013, η τότε Κυβέρνηση της ΝΔ, είχε ήδη πληρώσει από τον Ιούνιο του 2007 το 98% των άμεσων ενισχύσεων!
 

Καμία δικαιολογία λοιπόν κ. Υπουργέ. Αντί να κρύβεστε πίσω από το δάχτυλό σας, ζητήστε επιτέλους μία ειλικρινή συγγνώμη από τον πολύπαθο αγροτοκτηνοτροφικό μας κόσμο».

Θέματα της ίδιας ενότητας
08.12.2022 14:18

Πτωτικές τάσεις στις τιμές χονδρικής βασικών αγροτικών προϊόντων
Πτωτικές τάσεις επικρατούν στις τιμές χονδρικής σε ορισμένα βασικά αγροτικά προϊόντα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Αγοράς...

08.09.2022 14:45

Στη Ροδόπη, ο πρώτος επί ελληνικού εδάφους συνεταιρισμός παραγωγών στέβιας
Αλλαγή σελίδας, με στόχο την παραμονή τους στην ύπαιθρο και τον πρωτογενή τομέα, επιχειρούν, με «όχημα» τον πρώτο επί ελληνικού εδάφους...

08.09.2022 14:38

Ψεκασμοί κατά των κουνουπιών στις αγροτικές περιοχές ρυζοκαλλιεργειών του κάμπου Θεσσαλονίκης και Ημαθίας
Ψεκασμοί υπέρμικρου όγκου για την καταπολέμηση κουνουπιών στις αγροτικές περιοχές ρυζοκαλλιεργειών του κάμπου Θεσσαλονίκης και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<