Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες

04-12-2015, 14:33
 Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες

Την πρόθεσή τους να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους εξέφρασαν εκπρόσωποι των Ενωτικών Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλίας αμέσως μετά τη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου στην Αθήνα.

«Καλούμε τον αγροτικό κόσμο της χώρας να στήσει μπλόκα παντού για να μην περάσουν τα καταστροφικά μέτρα της κυβέρνησης», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας Βαγγέλης Μπούτας, προσθέτοντας ότι «ΕΕ και κυβέρνηση μας κήρυξαν τον πόλεμο και θέλουν να μας εξαφανίσουν μέσω της νέας ΚΑΠ. Με ΚΑΠ και μνημόνιο δεν έχει μέλλον ο αγροτικός τομέας». Ο κ. Μπούτας υποστήριξε ότι ο υπουργός δε δέχθηκε κανένα από τα αιτήματα τους, μεταξύ των οποίων, είναι η απόσυρση της ρύθμισης που προβλέπει την ανάκτηση 320 εκατ. ευρώ που δόθηκαν στους αγρότες ως αποζημίωση το 2008-2009 και κρίθηκαν ως παράνομες ενισχύσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η θέσπιση αφορολόγητου ορίου 30.000 ευρώ προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί και η μη αύξηση των εισφορών τους στον ΟΓΑ.

 

«Επιβάλλεται ο καθένας που δε μπορεί να παράγει να βγει στα μπλόκα», είπε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας Ρίζος Μαρούδας, συμπληρώνοντας «δε δώσαμε καμία λευκή επιταγή στην κυβέρνηση για τον αφανισμό των αγροτών». «Δεν υπάρχει θέληση και διάθεση για τη στήριξη των μικρομεσαίων αγροτών. Είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε μέχρι να δοθούν ουσιαστικές λύσεις», ανέφερε ο Κώστας Τζέλλας, γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας.

 

Εν τω μεταξύ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, αφού επισήμανε ότι η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα, σημείωσε ότι υπήρχε κατανόηση σε πολλά ζητήματα αλλά όχι και ταύτιση απόψεων για την επίλυση των προβλημάτων του χώρου. «Οι όποιες λύσεις πρέπει να δοθούν στο πλαίσιο των όρων που προβλέπει η νέα ΚΑΠ», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι το υπουργείο συνεχίζει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την άμβλυνση των επιπτώσεων των μέτρων στους αγρότες. Εκτίμησε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα «ο αγροτικός χώρος θα έχει ανασάνει με τις δράσεις που αναλαμβάνονται για την ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα». Ερωτηθείς για τις κινητοποιήσεις που ετοιμάζουν οι αγρότες, ο κ. Αποστόλου είπε ότι είναι δικαίωμά τους να οργανώνονται και να κινητοποιούνται προκειμένου να αναδείξουν τις επιδιώξεις τους.

 

Αναφορικά με την πορεία της πληρωμής των άμεσων ενισχύσεων ο κ. Αποστόλου είπε ότι η προκαταβολή θα αρχίσει να πιστώνεται από την ερχόμενη Δευτέρα στους λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών, ενώ μέσα στο μήνα θα καταβληθούν και περίπου 200 εκατ. ευρώ που αφορούν σε οικονομικές εκκρεμότητες από το 2009 έως το 2014. Επίσης, ανέφερε ότι το Φεβρουάριο θα δοθεί το 35% των ενισχύσεων που σχετίζεται με το λεγόμενο «πρασίνισμα» της ΚΑΠ και τον Ιούνιο θα γίνει η εξόφληση των επιδοτήσεων, σύμφωνα πάντα με το χρονοδιάγραμμα που προβλέπεται από τον κοινοτικό κανονισμό.

 

Να σημειωθεί τέλος ότι την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου συγκαλείται στον Παλαμά της Καρδίτσας πανελλαδική σύσκεψη της Συντονιστικής Επιτροπής Μπλόκων, προκειμένου να καθοριστεί η μορφή που θα έχουν οι κινητοποιήσεις τους.

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
05.22.2019 16:37

Έντονο το ενδιαφέρον της Κίνας για τα ελληνικά αγροδιατροφικά προϊόντα
Τι είδε η φυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ολυμπία Τελιγιορίδου, στην επίσκεψη της στην ασιατική χώρα.

05.22.2019 16:25

Δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ οι ενισχύσεις στους αιγοπροβατοπαραγωγούς της Κρήτης
Στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης δημοσιεύθηκε η απόφαση για τη χορήγηση των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) ύψους 9,1 εκατ. ευρώ για τη...

05.22.2019 15:39

120 δόσεις: Έως τις 28 Ιουνίου οι αιτήσεις για τα χρέη στην εφορία
Αναλυτικός οδηγός για το πως οι ενδιαφερόμενοι θα συμπληρώνουν τις αιτήσεις τους στο Taxisnet.

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<