Θεσσαλονίκη: Επίσκεψη εμπειρογνωμόνων της ΕΕ για την οζώδη δερματίτιδα

03-12-2015, 14:38
Θεσσαλονίκη: Επίσκεψη εμπειρογνωμόνων της ΕΕ για την οζώδη δερματίτιδα

 Στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται σήμερα εμπειρογνώμονες της αρμόδιας επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την οζώδη δερματίτιδα των βοοειδών.

 

Τα μέλη της επιτροπής, συνοδευόμενα από υπηρεσιακούς παράγοντες της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, πραγματοποιούν επισκέψεις σε ένα σφαγείο, μια εταιρεία επεξεργασίας και εμπορίας δερμάτων και έναν έμπορο βοοειδών προκειμένου να δουν από κοντά πώς γίνεται η διακίνηση των προϊόντων και ποια μέτρα λαμβάνονται για την αποτροπή της εξάπλωσης του νοσήματος.

  

"Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου εμφανίζονται κρούσματα της νόσου και στόχος της επίσκεψης των εμπειρογνωμόνων είναι να δουν από κοντά πώς αντιμετωπίζουμε την κατάσταση" επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας, Γιάννης Ταχματζίδης, και προσθέτει ότι αυτός είναι ακριβώς ο λόγος που το κλιμάκιο επισκέπτεται τους συγκεκριμένους χώρους.

  

Πριν από τη Θεσσαλονίκη, το κλιμάκιο της αρμόδιας επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης επισκέφθηκε την περιοχή του Έβρου, όπου εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα της νόσου στην Ελλάδα με προέλευση από την Τουρκία. Σύμφωνα με τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας, οι επαφές των μελών του κλιμακίου θα ολοκληρωθούν το βράδυ, ενώ αύριο το κλιμάκιο θα μεταβεί στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

  

Στο μεταξύ, για το ενδεχόμενο να καταλήγει στο πιάτο του καταναλωτή κρέας προερχόμενο από βοοειδή με οζώδη δερματίτιδα ρωτήθηκε σήμερα η πρόεδρος της Ένωσης Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων, Μίνα Μπόρη, μιλώντας στο "Πρακτορείο 104,9 FM" και στην εκπομπή του Χρήστου Μάτη και της Νικόλ Καζαντζίδου.

  

Η κ. Μπόρη ανέφερε ότι "τα ζώα που πάσχουν από οζώδη δερματίτιδα θανατώνονται και θάβονται επί τόπου στην εκτροφή", δήλωσε κατηγορηματικά, ότι "δεν φτάνει στο τραπέζι μας ζώο το οποίο έχει οζώδη δερματίτιδα" και διευκρίνισε ότι "η νόσος δεν μεταδίδεται από τα ζώα στον άνθρωπο, ούτε μεταδίδεται με τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης".

  

Επίσης χαρακτήρισε φημολογίες, όσα αναφέρθηκαν για πωλήσεις κρέατος χωρίς τιμολόγια και πιστοποιητικά σφαγής και πρόσθεσε: "εξαρτάται βέβαια και από τον έλεγχο που πρέπει να γίνεται. Τα ζώα πρέπει να σφάζονται σε εγκεγκριμένα σφαγεία. Ένα ζώο, ας πάρουμε μια ακραία περίπτωση, που δεν έχει εμφανή συμπτώματα, όταν θα φτάσει στο σφαγείο ελέγχεται και προ της σφαγής και έπειτα ως τρόφιμο, ως κρέας. Δηλαδή δεν υπάρχει η περίπτωση ένα τέτοιο ζώο να μπει στην κατανάλωση. Και να έμπαινε στην κατανάλωση δεν υπήρχε πρόβλημα για την υγεία του ανθρώπου. Όσον αφορά την παράνομη διακίνησή τους θα πρέπει όλες οι υπηρεσίες ελέγχου να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους ενόψει Χριστουγέννων και επίσης τα κρεοπωλεία και όλα τα κέντρα μαζικής διατροφής κι εστίασης να μην παίρνουν σε καμία περίπτωση κρέατα που δεν είναι νόμιμα σφραγισμένα".

  

Για το θέμα των ελέγχων ρωτήθηκε από το ΑΠΕ-ΜΠΕ και ο κ. Ταχματζίδης, ο οποίος υπογράμμισε ότι "λόγω της οζώδους δερματίτιδας, οι έλεγχοι έχουν εντατικοποιηθεί και γίνονται σε όλη την αλυσίδα διακίνησης προϊόντων από βοοειδή". Συγκεκριμένα ανέφερε ότι στο στόχαστρο των μηχανισμών της Περιφέρειας έχουν μπει οι σταβλικές εγκαταστάσεις, τα σφαγεία και οι μονάδες επεξεργασίας και εμπορίας δερμάτων. "Οι έλεγχοι γίνονται κανονικότατα και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τους καταναλωτές" είπε χαρακτηριστικά.

  

Σχετικά με τη νόσο, η κ. Μπόρη τόνισε ότι εγκυμονεί κινδύνους για την ελληνική κτηνοτροφία, διότι ακόμη και αν ένα ζώο νοσήσει, θανατώνονται όλα τα ζώα της μονάδας. Είπε ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια να αποτραπεί η εξάπλωση της οζώδους δερματίτιδας μέσω των εμβολιασμών που γίνονται και διευκρίνισε ότι ανασύσταση μιας κτηνοτροφικής μονάδας μπορεί να γίνει μόνο μετά από 30 μέρες, αφού γίνουν όλες οι απολυμάνσεις και απεντομώσεις, τοποθετηθούν μάρτυρες, διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει το νόσημα και γνωμοδοτήσει η διεύθυνση Κτηνιατρικής.

  

Για τους ελέγχους από την επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχολίασε ότι "είναι η πρώτη φορά που η νόσος εμφανίζεται στην Ευρώπη", είπε ότι "αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι το πειραματόζωο" και ανέφερε ότι "εξετάζονται τα αντίστοιχα μέτρα ώστε να μην εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες".

  

Η ίδια πρότεινε, τέλος, "να λειτουργήσει το κέντρο εξωτικών νοσημάτων στον Έβρο έτσι ώστε να προλαμβάνουμε τα νοσήματα, ειδικά τα τόσο σοβαρά για την κτηνοτροφία χωρίς να αναγκαστούμε να τα αντιμετωπίσουμε αργότερα στην ενδοχώρα".

  

Επιπλέον σημείωσε ότι θα μπορούσαν να ελεγχθούν οι παράνομες μετακινήσεις ζωικού κεφαλαίου και να δημιουργηθούν και απολυμαντικοί σταθμοί στα σύνορα έτσι ώστε τα οχήματα που διέρχονται να περνούν από απολυμαντικά τούνελ για να περιοριστεί κατά το δυνατόν η μετάδοση αυτών των νοσημάτων.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<