Οι αγρότες παίρνουν παράταση για το… νέο έτος

30-11-2015, 11:36
Οι αγρότες παίρνουν παράταση για το… νέο έτος

Η κυβέρνηση φαίνεται επί του παρόντος να ξεπέρασε τους σκοπέλους των μνημονιακών δεσμεύσεων για αύξηση του φόρου στους αγρότες, όπως φαίνεται από τη λίστα με τα 13 προαπαιτούμενα, ώστε να «ξεκλειδώσει» η δόση του ενός δισ. ευρώ, στην οποία κατέληξαν Κυβέρνηση και Θεσμοί.

 

Τρία «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και δανειστών, τα οποία είναι η αύξηση του συντελεστή φορολογίας των αγροτών, η νέα φορολογική κλίμακα των ενοικίων και η ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος μετατίθενται χρονικά, για το επόμενο έτος.

Πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι τα τρία αυτά θέματα δεν θα περιλαμβάνονται στη λίστα των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ προς τη χώρα μας, που απομένει από τη δόση των 3 δισ. ευρώ.

Ποια είναι τα 13 μέτρα

1. Άμεσα θα πρέπει να ψηφιστεί το πλαίσιο για την αδειοδότηση μη τραπεζικών ιδρυμάτων που θα διαχειρίζονται τα «κόκκινα» δάνεια, ενώ το ποιοί θα αγοράζουν τα «κόκκινα» δάνεια που αφορούν την πρώτη κατοικία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα εξειδικευτεί κατά τη διάρκεια του πρώτου ελέγχου.

2. Η διαμόρφωση του σχεδίου για τη νέα ανεξάρτητη Γραμματεία Εσόδων, που θα αποτελέσει τη βάση για τη σχετική νομοθεσία, η οποία θα πρέπει να υιοθετηθεί κατά τη διάρκεια του πρώτου ελέγχου.

3. Μέτρα για τη συλλογή εσόδων και συγκεκριμένα μέσω της αντιμετώπισης: του λαθρεμπορίου στα καύσιμα και των τριγωνικών συναλλαγών στον ΦΠΑ (τύπου καρουζέλ).

4. Η έκδοση Υπουργικής Απόφασης για την εφαρμογή του clawback στα νοσοκομεία και άλλης Απόφασης για την αναθεώρηση των τιμών των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων.

5. Η λειτουργία επιτροπής που θα αξιολογήσει και θα εγκρίνει διορισμούς μελών Διοικητικού Συμβουλίου και προέδρων στις τράπεζες.

6. Η έκδοση της απαραίτητης δευτερογενούς νομοθεσίας για το πτωχευτικό δίκαιο των νοικοκυριών.

7. Η υιοθέτηση 10 επιπλέον συστάσεων του ΟΟΣΑ, στο πλαίσιο της δεύτερης εργαλειοθήκης, και για τις αγορές των ποτών και των καυσίμων.

8. Η έκδοση Υπουργικής Απόφασης με την οποία θα επανασυσταθεί η διυπουργική επιτροπή για τα κλειστά επαγγέλματα.

9. Παρεμβάσεις για τα έργα που συγχρηματοδοτούνται από τα κοινοτικά διαρθρωτικά ταμεία.

10. Ο χωροταξικός σχεδιασμός και ο δασικός νόμος.

11. Η λήψη μη αναστρέψιμων μέτρων για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, εκτός αν παρουσιαστεί κάποιο εναλλακτικό σχέδιο με ισοδύναμα αποτελέσματα σε όρους ανταγωνισμού και προσέλκυσης επενδύσεων, πάντα με κριτήριο τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, ενώ θα προχωρήσει και η πλήρης αποδέσμευσή του από τη ΔΕΗ.

12. Ο ορισμός μιας ανεξάρτητης Ομάδας Δράσης (Task Force) που θα εντοπίσει τις επιλογές και θα προετοιμάσει τις προτάσεις για τη λειτουργία, τη δομή και τη διακυβέρνηση του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Επίσης, θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι δράσεις στο σκέλος των αποκρατικοποιήσεων που προβλέπονται για το τέταρτο τρίμηνο του 2015.

13. Η υιοθέτηση του Νόμου για το νέο ενιαίο μισθολόγιο στον δημόσιο τομέα, που θα εφαρμοστεί από 1ης Ιανουαρίου 2016.

 

«Βαρύς» ο προϋπολογισμός

Σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό του 2016 «βαρύς» είναι ο λογαριασμός για τους αγρότες. Προβλέπονται 32 εκατ. ευρώ από την αύξηση των φορολογικών συντελεστών, 40 εκατ. ευρώ από την αύξηση της προκαταβολής φόρου, 13 εκατ. ευρώ από τη σταδιακή κατάργηση του μειωμένου ΕΦΚ στο πετρέλαιο, 102 εκατ. ευρώ από την αύξηση των εισφορών στον ΟΓΑ.

Η σταδιακή αύξηση στη φορολόγηση των αγροτικών εισοδημάτων (από 13% σε 20% και τελικά στο 26%) θα ξεκινήσει έναν χρόνο νωρίτερα, από το 2016 και όχι από το 2017, όπως προέβλεπε το Μνημόνιο!

Οι αγρότες θα επιβαρυνθούν με 187 εκατ. ευρώ λόγω της αύξησης της φορολογίας τους, της αυξημένης προκαταβολής φόρου, της κατάργησης του μειωμένου φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο και κυρίως λόγω της αύξησης των εισφορών τους στον ΟΓΑ.

Οι δανειστές απαιτούν ρήτρα περιουσίας σε όλες τις συντάξεις!

Οι συντάξεις με βάση το εισόδημα ή την περιουσία («ρήτρα Αυστραλίας») είναι, ως εκ τούτου, γεγονός και η εφαρμογή τού ήδη ψηφισμένου μέτρου (Ν. 4336/2015, σελ. 1.020) είναι θέμα χρόνου να επεκταθεί από τις κατώτατες συντάξεις και σε όλες ανεξαιρέτως τις παροχές (συντάξεις, επιδόματα).

Αν εφαρμοστεί αυτό, θα υπάρξει βίαιη προλεταριοποίηση όλων, τόσο των χαμηλοσυνταξιούχων μας, αλλά και των αγροτών.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<