"Παράθυρο" από Ρωσία σε τροποποίηση του εμπάργκο

20-11-2015, 14:34

"Παράθυρο" σε τροποποίηση του εμπάργκο άνοιξε ο αναπληρωτής πρόεδρος της ρωσικής Ομοσπονδίας Arkady Dvorkovich κατά τη συνάντηση εργασίας, που είχε από κοινού με τον υφυπουργό Γεωργίας Andrey Maslov και παρουσία του Ρώσου πρέσβη στην Ελλάδα Sergey Levin, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και συγκεκριμένα με τους Βαγγέλη Αποστόλου, Μάρκο Μπόλαρη και τους Γενικούς Γραμματείς Νίκο Στουπή και Χαράλαμπο Κασίμη.

Ο Ρώσος αντιπρόεδρος διευκρίνισε ότι ανάλογα με τις εξελίξεις σχετικά με τις κυρώσεις της Ε.Ε., υπάρχει ενδεχόμενο να τροποποιηθούν το επόμενο διάστημα οι κατάλογοι των προϊόντων, που βρίσκονται υπό περιορισμό και συνεπώς να ανοίξει ο δρόμος για κάποια τουλάχιστον ελληνικά προϊόντα.

Σε κάθε περίπτωση, ο Dvorkovich ξεκαθάρισε πως το εμπάργκο θα τελειώσει κάποια στιγμή. Σύμφωνα δε με τον ίδιο, είναι σκόπιμο να έχει προηγηθεί κάθε δυνατή διαδικασία ελέγχου των ελληνικών επιχειρήσεων εκ μέρους των ρωσικών υπηρεσιών, έτσι ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι εξαγωγές προϊόντων.

Δεσμεύθηκε ακόμη ότι σύντομα η ρωσική πλευρά θα κάνει πιο συγκεκριμένη την πρόταση για ένα μηχανισμό μεταποίησης των ελληνικών προϊόντων επί ρωσικού εδάφους, είτε από κοινές ελληνορωσικές εταιρείες είτε από αμιγώς ρωσικές. Όπως είπε ο Dvorkovich, ο μηχανισμός αυτός θα μπορούσε να επιτρέψει την εξαγωγή ελληνικών προϊόντων στη Ρωσία, παρά το εμπάργκο.

Από την πλευρά του, ο πουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου υπογράμμισε ότι η Ελλάδα, έχοντας κάνει τις απαραίτητες προετοιμασίες, είναι ήδη απολύτως έτοιμη να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα, που θα οδηγήσει σε μια πιθανή τροποποίηση του ρωσικού εμπάργκο.
'
Όσον αφορά τις εξαγωγές άλλων ελληνικών προϊόντων, που δεν βρίσκονται υπό περιορισμό, Ελλάδα και Ρωσία συμφώνησαν στην εμβάθυνση των σχέσεων τόσο σε θεσμικό όσο και σε επιχειρηματικό επίπεδο, προκειμένου να αξιοποιηθούν όλες οι διαθέσιμες ευκαιρίες και δυνατότητες, με στόχο την αύξηση του όγκου των εξαγωγών προς τη Ρωσία. Σε αυτή την κατεύθυνση, έμφαση δόθηκε στις ιχθυοκαλλιέργειες, όπου οι Ρώσοι "βλέπουν" σοβαρό πεδίο ανάπτυξης εμπορικών σχέσεων.
'
Παράλληλα, οι δύο αντιπροσωπείες συμφώνησαν στην εκπόνηση ενός οδικού χάρτη, που θα ορίζει τις επόμενες κινήσεις και πρωτοβουλίες για τη διεύρυνση των σχέσεων των δύο χωρών στον αγροτικό τομέα.

Με το νέο χρόνο και συγκεκριμένα μέσα στο πρώτο τρίμηνο, θα δημιουργηθεί μία κοινή Ομάδα Εργασίας, ειδικά για τα θέματα της αγροτικής οικονομίας, στο πλαίσιο της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας - Ρωσίας. Οι πρώτες επαφές θα πραγματοποιηθούν ήδη από την επόμενη εβδομάδα στη σύνοδο της Διυπουργικής Επιτροπής στο Σότσι της Ρωσίας.

Τέλος, συμφωνήθηκε και η αξιοποίηση του «έτους Ελλάδας στη Ρωσία» και του «έτους Ρωσίας στην Ελλάδα», που έχει κηρυχθεί το 2016, για την περεταίρω προώθηση των σχέσεων των δύο χωρών στον αγροτικό τομέα.

Θέματα της ίδιας ενότητας
03.21.2019 14:28

Διατηρούν τις επιδοτήσεις τους οι κτηνοτρόφοι που χάνουν ζωικό κεφάλαιο λόγω «ανωτέρας βίας»
Υπεγράφη από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Αραχωβίτη, Υπουργική Απόφαση με θέμα «Λεπτομέρειες εφαρμογής των...

03.21.2019 13:33

Σε εξέλιξη οι ψεκασμοί για την καταπολέμηση των κουνοπιών
Τέλος Μαρτίου ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος ψεκασμών του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών, που υλοποιεί η Περιφέρεια Αττικής σε...

03.20.2019 14:59

Ο Σταθάκης διαψεύδει τα περί αυξήσεων στις τιμές του ρεύματος
«Είναι απόφαση της ΔΕΗ» ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την απόφαση μείωση της έκπτωσης στους συνεπείς καταναλωτές.

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<