Μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης - αγροτών

09-11-2015, 11:34
Μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης - αγροτών

Προς μετωπική σύγκρουση βαδίζουν και ο αγροτικός κόσμος και η κυβέρνηση , η οποία με non paper δυναμιτίζει το ήδη εκρηκτικό κλίμα και με αφορμή την αύξηση της φορολογίας από το 13% στο 26%, το υπουργείο Οικονομικών διέρρευσε ότι ένας στους πέντε αγρότες δηλώνει μηδενικά εισοδήματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που διέρρευσαν, εννέα στους δέκα αγρότες δήλωσαν εισόδημα έως 5.000 ευρώ για το 2014, ενώ ένας στους πέντε δήλωσε μηδενικό εισόδημα ή ζημία. Επιπλέον, οι αγρότες φέρονται να δηλώνουν συνολικό εισόδημα 1,3 δισ. ευρώ -μέσο εισόδημα 2.500 ευρώ- και για όλα αυτά πλήρωσαν συνολικά φόρο εισοδήματος 186,4 εκατομμύρια, που αντιστοιχεί στον καθένα σε 350 ευρώ.

Η απάντηση της ΠΑΣΕΓΕΣ

Η ΠΑΣΕΓΕΣ, με αφορμή το «non-paper» που διέρρευσε η Κυβέρνηση για τη φορολογία των αγροτών και προκειμένου να μη δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις και οδηγούμαστε στον κοινωνικό αυτοματισμό να στρέφεται η μία τάξη εναντίον της άλλης, επισημαίνει τα παρακάτω: αποτελεί λανθασμένη εθνική επιλογή, ανακολουθία και αντίφαση όλοι οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων την τελευταία 5ετία να επισημαίνουν ότι η επανεκκίνηση της εθνικής οικονομίας θα προκύψει από την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και να νομοθετούν προς αντίθετη κατεύθυνση με συνέπεια:

-Τη δραματική μείωση της παραγωγικής βάσης του αγροτο-κτηνοτροφικού τομέα στη χώρα μας.
-Τη μείωση της αξίας της αγροτικής παραγωγής.
-Τη μείωση του αγροτικού εισοδήματος.
-Την αύξηση της αξίας των εισροών της αγροτικής παραγωγής.
-Την αύξηση της αξίας των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων.
-Τη μείωση της αξίας των εξαγωγών των αγροτικών προϊόντων.

Με βάση τα εξής δεδομένα, ότι:
α) Η αξία της αγροτικής παραγωγής στη χώρα μας κυμαίνεται μεταξύ 9-10 δισ. ευρώ ετησίως.
β) Η αξία των εισροών της αγροτικής παραγωγής φθάνει τα 5,5 δισ. ευρώ περίπου.
γ) Το ετήσιο αγροτικό εισόδημα διαμορφώνεται στα 3,5-4,5 δισ. ευρώ.
δ) Η αξία των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων ήταν 6 δις ευρώ το 2009 και 4,8 δισ. ευρώ το 2013.
ε) Η αξία των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων μας ήταν 3,8 δισ. ευρώ το 2009 και αυξήθηκε στα 4,8 δισ. ευρώ το 2013, είναι βέβαιο ότι με τα όσα προβλέπονται στα νέα φορολογικά – ασφαλιστικά μέτρα των αγροτών και συγκεκριμένα:
-Φορολόγηση επιδοτήσεων με κατάργηση του αφορολόγητου ποσού μέχρι 12.000 ευρώ.
-Επιβάρυνση κόστους των εισροών με αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από 13% στο 23%.
-Τριπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών στον ΟΓΑ .
-Σταδιακή κατάργηση καταβολής της επιστροφής του ΕΦΚ πετρελαίου.
-Αύξηση εισφοράς αλληλεγγύης από 0,7% στο 8% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.
-Αύξηση φορολογικού συντελεστή από 13% στο 20% για το 2016 και 26% από το 2017 και μετά.
-Αύξηση φορολογικού συντελεστή από 10% στο 13% για τα αγροτικά αυτοκίνητα.
-Αύξηση της προκαταβολής φόρου.
-Το αγροτικό ΑΕΠ θα μειωθεί, όπως θα μειωθεί και η συμμετοχή του ως ποσοστό στο εθνικό ΑΕΠ.
-Η επιδιωκόμενη επάρκεια σε αγροτικά – κτηνοτροφικά προϊόντα θα μειωθεί.
-Θα αυξηθούν οι εισαγωγές και θα μειωθούν οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων.

Θάνατος…

Οι αγρότες υποστηρίζουν ότι ακόμη δεν έχουν πληρωθεί καν τις αποζημιώσεις για τις περυσινές καταστροφές και επισημαίνουν πως φέτος θα είναι η τελευταία χρονιά που θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν καθώς, εάν ισχύσουν τα νέα μέτρα, του χρόνου οι περισσότεροι θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν το επάγγελμα. «Θάνατος είναι, θα πεινάσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά στις τηλεοπτικές κάμερες αγρότης της Ημαθίας.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καβάλας Θέμης Καλπακίδης και ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Καβάλας Νίκος Δημόπουλος επισήμαναν ότι, αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο, επίκειται αφανισμός της αγροτιάς.

«Δεν χρειάζεται να ρωτήσει κανείς τον λογιστή του», σημείωσε με έμφαση ο κ. Καλπακίδης, «για να του πει ότι είναι η ώρα να αρχίσει να μαζεύει χρήματα και να φύγει στο εξωτερικό. Αν σκεφτεί κανείς ότι τα κέρδη από τις περισσότερες αγροτικές εκμεταλλεύσεις στην περιοχή μας κυμαίνονται μεταξύ 10.000-18.000 €, ίσως και λίγο λιγότερα και με δεδομένο ότι ο φόρος θ’ ανέβει στο 26%, θα μπει ένα επιπλέον 10% στα αγροτικά εφόδια, θα διπλασιαστούν οι εισφορές προς τον ασφαλιστικό φορέα, και θα πληρώνεται τέλος επιτηδεύματος, καταλαβαίνετε ότι ο λογαριασμός θα δείχνει μείον».

Στα 2 δισ. ο «λογαριασμός»

Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι προειδοποιούν ότι τα μέτρα θα αποτελέσουν «ταφόπλακα» και, εάν εφαρμοστούν, θα οδηγήσουν σε εξόντωση τον πρωτογενή τομέα, καθώς ο «λογαριασμός» ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ.

Οι αγρότες τονίζουν ότι δεν είναι αντίθετοι στη δίκαιη φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος, υπό την προϋπόθεση ότι τους δίνεται η δυνατότητα και να παράγουν και να επιβιώνουν, στηρίζοντας την εθνική οικονομία της χώρας.

Όπως αναφέρουν, το προτεινόμενο πακέτο μέτρων μεταφράζεται σε «βαρύ» και δυσβάσταχτο λογαριασμό, τον οποίο ο αγροτικός κόσμος αδυνατεί να πληρώσει. Κοστολογώντας, δε, τα προτεινόμενα μέτρα, τα προσδιορίζουν ως ακολούθως:

Αύξηση φορολογικού συντελεστή 200 εκατ. ευρώ, φορολόγηση επιδοτήσεων-προγραμμάτων 510 εκατ. ευρώ, αύξηση ΦΠΑ αγροτικών εφοδίων 285 εκατ. ευρώ, κατάργηση επιστροφής φόρου πετρελαίου 180 εκατ. ευρώ, τριπλασιασμό εισφοράς ΟΓΑ 1 δισ. ευρώ. Αθροιστικά, όπως τονίζεται, από τον αγροτικό κόσμο ζητείται ένα «βαρύς» λογαριασμός τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ, που μεταφράζεται σε 50% και πλέον του εισοδήματός τους.

Υπό τις συνθήκες αυτές, οι αγρότες δηλώνουν ότι αρνούνται να αποδεχτούν τα μέτρα, τα οποία οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην πλήρη εξαθλίωση και εγκατάλειψη της γης, και τονίζουν ότι ο μόνος δρόμος που τους απομένει είναι ο αγώνας. «Αν νομίζουν ότι ανακάλυψαν τους εφοπλιστές της γης, τους λέμε ότι εμείς θα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο την παραγωγή μας και το δικαίωμα να μείνουμε στη γη μας. Δεν θα μας διώξουν από τα χωράφια μας», δηλώνουν με έμφαση.

Οι αγρότες αντιδρούν σθεναρά σε μέτρα όπως:

-Η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ του αγροτικού εισοδήματος με συντελεστή 26% και με προκαταβολή 100% του φόρου για την επόμενη χρονιά.
-Η αύξηση στο 23% του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.
-Η κατάργηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου για το αγροτικό πετρέλαιο και η μεγάλη αύξηση στην τιμή του αγροτικού ρεύματος.
ΕΝΦΙΑ για σπίτια, αποθήκες, στάβλους και χωράφια.
-Ο τριπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ.

Χριστούγεννα με μπλόκα

Σε τροχιά δυναμικών πανελλαδικών κινητοποιήσεων μπαίνουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι, οι οποίοι αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά και δεν αποκλείουν ακόμη και να στηθούν μπλόκα στους δρόμους ακόμη και τα Χριστούγεννα, καθώς ο αγώνας τους θα κλιμακώνεται.

Οι Οργανώσεις των αγροτών – κτηνοτρόφων και αλιέων συμφώνησαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε κοινό αγώνα για την αντιμετώπιση της εξαθλίωσης που γίνεται στους παραγωγούς με ρυθμούς-εξπρές, με τις πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί τα τελευταία χρόνια στην αγροτική οικονομία και αυτών που έρχονται. Όπως τονίζουν, το αποκορύφωμα θα είναι κοινή κάθοδος στην Αθήνα.
Συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 18 Νοέμβρη θα πραγματοποιήσει η κίνηση «Πρωτοβουλία Αγροτών». Η απόφαση ελήφθη σε συνεργασία με τους Συλλόγους της στην Κρήτη , την Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα , την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία και τη νησιώτικη χώρα. Η «Πρωτοβουλία Αγροτών», με ανακοίνωσή της, καλεί όλους τους αγρότες να δώσουν το παρόν, προκειμένου να μην περάσουν τα σκληρά μέτρα της κυβέρνησης που ισοπεδώνουν τον πρωτογενή τομέα, όπως αναφέρει.

Στις αρχές Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί νέα πανελλαδική συνάντηση, όπου και θα οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για πανελλαδικό συντονισμό του αγώνα με τους αγρότες να μην αποκλείουν καμία μορφή αγώνα, ούτε και το στήσιμο μπλόκων πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<