Τσίπρας: Δεν θα υποχωρήσουμε στις παράλογες απαιτήσεις για την πρώτη κατοικία

04-11-2015, 13:43
Τσίπρας: Δεν θα υποχωρήσουμε στις παράλογες απαιτήσεις για την πρώτη κατοικία

Μήνυμα στους δανειστές για το "καυτό" ζήτημα των πλειστηριασμών, ότι η κυβέρνηση δεν θα δεχτεί τις παράλογες απαιτήσεις τους, έστειλε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Μαξιμου κατά την κοιμή συνέντευξη Τύπου που έχει αυτή την ώρα με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτον Σουλτς , μετά το πέρας της συνάντησης των δύο ανδρών στο Μέγαρο Αβραμόπουλος.

«Πρέπει να δούμε ζητήματα που, πέραν μιας οικονομικής βαρβαρότηταςν εμπίπτουν και σε ένα σκέλος ηθικής, την ίδια στιγμή που οι νησιώτες μας ανοίγουν την αγκαλιά τους στα κύματα των προσφύγων, η κυβέρνηση ειναι υποχρεωμένη να αυξήσει τον ΦΠΑ στα νησιά», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Την ίδια στιγμή, που εμείς θα κάνουμε το καθήκον μας και θα δημιουργήσουμε τις καλύτερες προϋπουθέσεις, ώστε αυτοί οι άνθρωποι να έχουν στέγη έστω και προσωρινή, η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις ακόμα και παράλογες απαιτήσεις σχετικά με την άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει σε αυτές τις πιέσεις.

Ο ίδιος ανέφερε ακόμα ότι στην Ελλάδα δοκιμάζεται το πρόσωπο της Ευρώπης και από την οικονομική και από την προσφυγική κρίση. Επισήμανε ότι οι προοδευτικές δυνάμεις είναι ο μηχανοδηγός της Ευρώπης και πως δεν πρέπει να επικρατήσουν οι λογικές υπερσυντηρητικών δυνάμεων που αξιοποιούν τα κοινά προβλήματα για να κρατήσουν την Ευρώπη πίσω.

Από την πλευρά του, ο Μάρτιν Σουλτς είπε ότι σημείωσε τα θέματα της πρώτης κατοικίας και της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, στα οποία είχε αναφερθεί προηγουμένως ο κ. Τσίπρας. Τα χαρακτήρισε δίκαια και είπε ότι θα τα μεταφέρει στις Βρυξέλλες και στους δικούς του συνομιλητές. Ανέφερε ότι μίλησε και χτες το βράδυ με τον Πιερ Μοσκοβισί και εξέφρασε την εκτίμησή του ότι «μπορούμε να διαδραματίσουμε ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση».

Προήγηθηκε νωρίτερα την Τετάρτη η τετραμερής συνάντηση με τον κ. Τσίπρα, τον κ. Σουλτς,  τον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Γιαν 'Ασελμπορν και τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Στο μεταξύ, νωρίς το πρωί στις 7, οι τρεις άνδρες, ο κ. Τσίπρας, ο κ. Σουλτς και ο κ. Αβραμόπουλος αποχαιρέτισαν τους πρώτους 30 πρόσφυγες, που αναχώρησαν για το Λουξεμβούργο, στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα σε χώρες της ΕΕ.

«Σήμερα εγκαινιάσαμε μια διαδικασία πολύ σημαντική, τη διαδικασία του relocation. Οι περισσότεροι πρόσφυγες που έφυγαν σήμερα από την Ελλάδα, για το Λουξεμβούργο, διακινδύνευσαν να χάσουν τη ζωή τους περνώντας "δια πυρός και σιδήρου". Σήμερα, όμως, κάνουν ένα ταξίδι στην ελπίδα», είπε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συμβολικής τελετής στο αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος".  

Έχουμε επίγνωση ότι οι 30 πρόσφυγες είναι σταγόνα στον ωκεανό, μπροστά στους χιλιάδες που επιζητούν την ελπίδα. Θέλουμε, αυτή η διαδικασία να γίνει ρυάκι και ποτάμι αλληλεγγύης, τόνισε ο κ. Τσίπρας. Αισθανθήκαμε ευτυχείς που είδαμε σήμερα το ζεστό χαμόγελο στα πρόσωπα των παιδιών, αισθανθήκαμε αγαλλίαση, αλλά και μεγάλη ευθύνη, να σταματήσει η θάλασσά μας να ξεβράζει ανθρώπους, ανέφερε ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι είναι κοινή η ευθύνη να σταματήσει αυτό το δράμα.
   
Κάλεσε, επίσης, όλες τις πλευρές να μην ξεχνούν ότι πόρτα εισόδου των προσφυγικών ροών είναι η γειτονική Τουρκία και γι αυτό απαιτείται συνεργασία, ώστε η ταυτοποίηση και η διαδικασία μετεγκατάστασης να ξεκινάει από εκεί, προκειμένου να σταματήσει το φαινόμενο της απώλειας ζωών.

Από την πλευρά του ο κ. Άσελμπορν ανέφερε ότι η σημερινή διαδικασία αποτελεί μια συμβολική χειρονομία, τονίζοντας ότι «πρέπει να κινηθούμε ταχέως». Είμαι εδώ, για να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα στήνονται φράχτες και συρματοπλέγματα, γιατί χρειαζόμαστε αλληλεγγύη, πρόσθεσε ο κ. 'Ασελμπορν, προειδοποιώντας ότι «αν αποτύχουμε θα καταστραφούν οι βασικές αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
   '
Ολοι έχουμε εντυπωσιαστεί από τα χαμόγελα των παιδιών που αναχώρησαν. Κανείς δεν αφήνει την πατρίδα του χωρίς λόγο, δήλωσε ο κ. Σουλτς, ο οποίος ευχαρίστησε τους διεθνείς οργανισμούς και τις ελληνικές αρχές. Εξέφρασε την ελπίδα ότι το σημερινό, θα οδηγήσει στην αύξηση του αριθμού των προσφύγων που θα μετεγκατασταθούν και τόνισε ότι η Ελλάδα, ως μια χώρα που έχει πληγεί από την οικονομική κρίση και ζει και την προσφυγική κρίση, θα πρέπει να θεωρηθεί ότι βρίσκεται σε έκτακτες συνθήκες.
   
Αυτή την ώρα δοκιμάζονται οι αντοχές, πάνω στις οποίες χτίστηκαν οι αξίες της Ευρώπης, τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος, χαρακτηρίζοντας ανησυχητικά τα φαινόμενα ξενοφοβίας και ρατσισμού. Η Ευρώπη δεν συμφωνεί με φράχτες και συρματοπλέγματα, είπε ο κ. Αβραμόπουλος και αναφερόμενος στους πρόσφυγες που αναχώρησαν για το Λουξεμβούργο, συμπλήρωσε: «έχουμε το τέλος ενός ταξιδιού θανάτου γι αυτούς και την αρχή ενός ταξιδιού ελπίδας». Πρόσθεσε, επίσης, ότι το relocation θα αντιμετωπίσει δυσκολίες, αλλά πρέπει να συνεχιστεί με τη συνεργασία των χωρών μελών της ΕΕ.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<