Ξεσηκώνονται οι αγρότες από την Κρήτη έως τη Βόρεια Ελλάδα

02-11-2015, 12:14
Ξεσηκώνονται οι αγρότες από την Κρήτη έως τη Βόρεια Ελλάδα

Η ελληνική ύπαιθρος βρίσκεται εν βρασμώ. Οι αγρότες «ζεσταίνουν» τα τρακτέρ τους, καθώς έρχονται τα νέα μέτρα που «σκοτώνουν» την αγροτική οικονομία.

Με την αύξηση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια (από 13% σε 23%) να ισχύει ήδη και να επιβαρύνει κατά πολύ το κόστος λειτουργίας των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, με την προκαταβολή φόρου να έχει ήδη διπλασιαστεί (ήδη φθάνουν τα σχετικά ειδοποιητήρια), με τη δραστική μείωση της επιστροφής φόρου στο πετρέλαιο και με τις αυξήσεις στο συντελεστή άμεσης φορολογίας (από 13% σε 20% για τα εισοδήματα του 2015 και σε 26% για τα εισοδήματα του 2016), οι όροι για την άσκηση αγροτικής δραστηριότητας αλλάζουν δραματικά προς το χειρότερο.

Διεύρυνση των αγροτικών κινητοποιήσεων προμηνύεται η άκαρπη συνάντηση εκπροσώπων των αγροτών με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Προσπαθήσαμε να μάθουμε στον υπουργό να μιλάει και κυρίως να καταλαβαίνει τη γλώσσα των αγροτών, οι υπουργοί μιλούν με αριθμούς, δήλωσε μετά το πέρας της περίπου δίωρης συνάντησης ο επικεφαλής της Πανελλαδικής Συντονιστικής Αγροτών, Θόδωρος Παπακωνσταντίνου , προαναγγέλλοντας συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας τις επόμενες ημέρες.

Οι τελικές αποφάσεις βέβαια, θα ληφθούν αφού ενημερωθούν για τα αποτελέσματα της συνάντησης οι κατά τόπους Ενώσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών έκοψε σχεδόν κάθε προσδοκία αλλαγών σε όσα προβλέπονται για τους αγρότες στο Μνημόνιο . Υπ' αυτό το πρίσμα, θα εφαρμοστεί κανονικά από τη χρήση του 2016 η αύξηση του φορολογικού συντελεστή από το 13% στο 20% και στη συνέχεια, το 2017, ο συντελεστής φορολόγησης των αγροτικών κερδών θα αυξηθεί στο 26%.

Ανοιχτό, όμως, παραμένει το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποια διαφοροποίηση για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, ενώ η κυβέρνηση φέρεται να επιδιώκει ελάφρυνση -μετά την αύξηση- των φορολογικών βαρών μέσω της διεύρυνσης των εκπιπτόμενων δαπανών.

Σε αυτό το πεδίο, αναμένεται να ξεκινήσει διάλογος ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους αγρότες. Κατά τα λοιπά, ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία αύξησης της προκαταβολής φόρου, ενώ έχει δρομολογηθεί και η σταδιακή κατάργηση των επιστροφών φόρου για το αγροτικό ντίζελ.

Στη συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα της φορολογίας της αγροτικής γης, με τον κ. Παπακωνσταντίνου να μεταφέρει την πρόθεση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών να συζητηθεί το θέμα στις αρχές του 2016, στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης αναμόρφωσης του ΕΝΦΙΑ .

«Θα το παλέψουμε και θα το πετύχουμε», δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Παπακωνσταντίνου σχετικά με τα αγροτικά αιτήματα για τη φορολογία και εξήγησε πόσο σημαντική παράμετρος είναι για τους αγρότες η αναγνώριση των δαπανών τους -και των εργατικών που σε πολλές περιπτώσεις καλύπτουν το 50-60% του κόστους παραγωγής- την ώρα που αυξάνεται η φορολογία τους.

Ο ίδιος ανέφερε ότι θα ενημερώσει και τις υπόλοιπες αγροτικές ομοσπονδίες σχετικά με τα αποτελέσματα της συνάντησης, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για τη συνέχιση ή όχι των κινητοποιήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Για τον ΕΝΦΙΑ και για τις αλλαγές που μπορούν να γίνουν στη φορολογία των αγροτεμαχίων, όπως ειπώθηκε στη συνάντηση, θα γίνει διάλογος που θα ξεκινήσει στις αρχές του 2016.

Επιτροπή αγώνα συνέστησαν 14 Αγροτικοί Σύλλογοι

Τη σύσταση επιτροπής αγώνα αποφάσισαν 14 Οργανώσεις (Αγροτικοί Σύλλογοι και Συνεταιρισμοί) αγροτών από την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (ΑΜ-Θ).

Το πλαίσιο διεκδικήσεων που υιοθετήθηκε περιλαμβάνει τη δημιουργία ειδικής κατηγορίας φορολόγησης για τον πρωτογενή τομέα, τη διατήρηση της φορολογίας εισοδήματος στο 13% χωρίς προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος, τη θέσπιση ατομικού αφορολόγητου εισοδήματος μέχρι 12.000 ευρώ για όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, τη συμμετοχή της οικογενειακής εργασίας στα έξοδα της εκμετάλλευσης.

Ζητούν, επίσης, ο ΦΠΑ στα εφόδια να κατέβει στο 6% και στα προϊόντα των εκμεταλλεύσεων να παραμείνει στο 13%, το αφορολόγητο ατομικών επιδοτήσεων τουλάχιστον στα 12.000 ευρώ -και μόνο για τη βασική ενίσχυση- και σίγουρα αφορολόγητες όλες οι στοχευμένες ενισχύσεις (Νέων Αγροτών, Σχεδίων Βελτίωσης, Βιολογικών, Αυτοχθόνων φυλών, Συνδεδεμένων, Εξισωτικών αποζημιώσεων).

Την άμεση εφαρμογή ηλεκτρονικής κάρτας για αγορά αφορολόγητου αγροτικού πετρελαίου, ανάλογα με το είδος και το μέγεθος της εκμετάλλευσης.

Να μην υπάρξει καμία αλλαγή στις εισφορές του ΟΓΑ , καθώς και την κατάργηση της υποχρεωτικής, με την πάροδο των ετών, αλλαγής κατηγορίας ασφάλισης προς την ανώτερη.

Την άμεση εξόφληση εκκρεμοτήτων ενισχύσεων και αποζημιώσεων παλαιοτέρων ετών, τον καθορισμό των βοσκοτόπων και την οριοθέτησή τους, ώστε να λυθούν τα προβλήματα στην πληρωμή των ενισχύσεων των κτηνοτρόφων, τον ορισμό της χρήσης γης για να υπάρχει προστασία της καλλιεργήσιμης γης και την κατοχύρωση του επαγγέλματος του αγρότη ανά κατηγορία (γεωργός, κτηνοτρόφος, μελισσοκόμος, αλιέας) με εκπαίδευση και πιστοποίηση.

Διεκδικητικό πλαίσιο των νέων αγροτικών αγώνων

Στο διεκδικητικό πλαίσιο των νέων αγροτικών αγώνων περιλαμβάνονται:

-Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ 2015-2020 της ΕΕ, να μην ισχύσουν τα χειρότερα μέτρα της, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.

-Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 30.000 €, προσαυξημένο με 5.000 € για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα, για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45%. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο ως 40.000 €.

-Κατάργηση των «χαρατσιών» του ΕΝΦΙΑ, γεωτρήσεων, ΟΣΔΕ (επιστροφή όλων όσων κρατήθηκαν μέχρι τώρα), πιστοποίησης ψεκαστικών κ.ά., του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές, στα τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες.

-Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.

-Καμιά αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας. Να ανακληθεί άμεσα η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια που ισχύει σήμερα. Αποκλειστικά Δημόσια Δωρεάν Υγεία – Πρόνοια. Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

-Άμεση και γρήγορη αποζημίωση των ζημιών που έγιναν από ασθένειες, φυσικές καταστροφές και μέτρα για την αποκατάσταση του αγροκτηνοτροφικού κεφαλαίου. ΕΛΓΑ, κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ’ όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο χωρίς καθυστερήσεις.

-Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και «κούρεμα» του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.

-Ενίσχυση της κτηνοτροφίας και εξασφάλιση των αναγκαίων βοσκήσιμων εκτάσεων. Δωρεάν κρατική σήμανση ζώων, νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων, υποδομές για την αντιμετώπιση ζωονόσων και πρόσληψη γεωτεχνικών.

-Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών.

-Να εξοφληθούν άμεσα όλα τα χρωστούμενα σε νέους αγρότες, καθώς και οι δικαιούχοι (εξισωτικών αποζημιώσεων, επιστροφής φόρου καυσίμων, νιτρορύπανσης, βιολογικών καλλιεργειών, αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος από το εμπάργκο στην Ρωσία κ.ά.). Το κράτος να εγγυηθεί την άμεση πληρωμή όλων των χρωστούμενων προϊόντων από εμπόρους, εξαγωγείς και βιομήχανους, την παροχή από τις τράπεζες, άτοκων καλλιεργητικών δανείων σε νέους αγρότες, μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους.

-Να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής για εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης, αντιπλημμυρικά έργα. Να μην ιδιωτικοποιηθεί η διαχείριση των νερών, όπως προβλέπει η οδηγία 60/2000 της ΕΕ.

-Να σταματήσουν τα αγροτοδικεία και η ποινικοποίηση των αγροτικών και κοινωνικών αγώνων.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<