Νέο ραντεβού Σταθάκη-δανειστών για νόμο Κατσέλη και "κόκκινα" δάνεια

22-10-2015, 14:02
Νέο ραντεβού Σταθάκη-δανειστών για νόμο Κατσέλη και

Να γεφυρώσουν το χάσμα, το οποίο προέκυψε κατά τη χθεσινή της συνάντηση, όσον αφορά τα όρια προστασία από το νόμο Κατσέλη , θα επιχειρήσουν από κοινού ο υπουργός Οικονομίας με το επιτελείο του και οι εκπρόσωποι των δανειστών, στο σημερινό τους ραντεβού, το οποίο έχουν ανανενώσει για τις 11 το πρωί, σε γνωστό, όπως πάντα, κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Την ίδια ωρα, η "καυτή πατάτα" των "κόκκινων" δανειών, μάλιστα ενόψει και ανακεφαλαιοποίησης των εγχώριων τραπεζών, θα βρεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης σήμερα, Πέμπτη.

Ως προς το "μέτψπο" της αναμόρφωσης του νόμου Κατσέλη,οι θεσμοί ζητούν η αντικειμενική αξία της κατοικίας να μην υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ με εισοδηματικό κριτήριο να προσεγγίζει τα όρια της φτώχειας.

Η ελληνική πλευρά επιμένει η αντικειμενική αξία να είναι στις 300.000 ευρώ το εισοδηματικό κριτήριο στις 35.000 ευρώ, ενώ το σύνολο των οφειλών να μην ξεπερνά τις 250.000.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εκτιμά ότι με αυτή την πρόταση θα δοθεί κάλυψη στο 88% των υπερχρεωμένων νοικοκυριών που δυνάμει εντάσσονται στο νόμο Κατσέλη ή έχουν ήδη ενταχθεί, ενώ πηγές του υπουργείου ανέφεραν σήμερα σε δημοσιογράφους ότι δεν θα υπάρξει άλλη ρύθμιση για προστασία της πρώτης κατοικίας, πέραν από αυτή που θα περιλαμβάνεται στον αναθεωρημένο νόμο Κατσέλη.

Πάντως, Σταθάκης-τροικανοί τα βρήκαν για τα φαρμακεία. Συγκεκριμένα, σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς, η προτεινόμενη από την κυβέρνηση ΚΥΑ φαίνεται να γίνεται δεκτή από τους δανειστές. Συγκεκριμένα η ΚΥΑ θα προβλέπει τη δυνατότητα συμμετοχής μη φαρμακοποιού στο μετοχικό κεφάλαιο του φαρμακείου, χωρίς όμως να είναι ο αποκλειστικός μέτοχος.

Στο χθεσινό τετ-α-τετ στο επίκεντρο βρέθηκε και η εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για το γάλα, ψωμί, τις εκπτώσεις , καθώς και η περαιτέρω μείωση της γραφειοκρατίας στην αδειοδότηση των επιχειρήσεων - όλα θέματα τα οποία διευθετούνται από το υπουργείο - ενώ σε ότι αφορά στην κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους, αναφέρθηκε από την ελληνική πλευρά ότι αναμένεται η απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Για τις ρυθμίσεις της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για τα ποτά και τα πετρελαιοειδή δεν έχει οριστεί χρόνος εφαρμογής διότι πρέπει να προηγηθούν μελέτες.

Και η "βραδυφλεγής" βόμβα

Aπό το σύνολο των 100 δισ. ευρώ που ανέρχονται τα «κόκκινα» δάνεια , τα 60 δισ. ευρώ είναι επιχειρηματικά και τα υπόλοιπα 40 δισ. ευρώ στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια.

Πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι η προστασία των νοικοκυριών.

Το δεύτερο ζήτημα έχει να κάνει με την πώληση «κόκκινων» δανείων σε ξένα funds. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή η διαδικασία θα ακολουθηθεί για τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια κατ' εφαρμογή μοντέλου άλλων χωρών.

Η κυβέρνηση, επιμένει πως δεν θα συμβεί το ίδιο για τα στεγαστικά δάνεια και τα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κάτι που αναμένεται να καθοριστεί όταν ανακοινωθούν και τα τελικά νούμερα για τα κεφάλαια που θα πρέπει να καλύψουν οι τράπεζες.

Θέματα της ίδιας ενότητας
12.12.2018 16:09

ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: 29+17 μέτρα εξόντωσης φορολογουμένων και συνταξιούχων
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υποτίθεται πως θα προστάτευε τους φτωχούς και τους συνταξιούχους και θα μείωνε τη φορολογία. Ωστόσο, συνέβη το...

12.12.2018 16:05

ΟΠΕΚΕΠΕ: Καταβλήθηκαν ανειλημμένες νέων αγροτών και βιολογικής 2,9 εκατ.
Το ποσό των 2.927.990 ευρώ πλήρωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, από τις 10/12/2018 έως 11/12/2018, σε συνολικά 257 δικαιούχους.

12.12.2018 16:03

Εκκωφαντική σιωπή Τσίπρα για την ταμπακιέρα
Καμία απάντηση δεν έχει ακόμη δοθεί από τον πρωθυπουργό για την προκλητική ρητορική, στην οποία επιδίδεται ο Ζόραν Ζάεφ.

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<