Ρουμάνικη απειλή για τις ελληνικές εξαγωγές

19-10-2015, 11:04
Ρουμάνικη απειλή για τις ελληνικές εξαγωγές

Στο «κυνήγι» της διατροφικής αυτάρκειας έχει βγει η Ρουμανία, με τρόπο όμως που απειλεί τις ελληνικές εξαγωγές και όχι μόνο.

Η απουσία των ρουμάνικων κρεάτων, λαχανικών και φρούτων από τα σούπερ μάρκετ της χώρας, ώθησε τη γερουσία να υιοθετήσει προ ημερών με 76 ψήφους υπέρ έναντι 4 κατά, νομοσχέδιο, με βάση το οποίο οι μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων τροφίμων υποχρεούνται να προμηθεύονται το 51% των προϊόντων τους από την εγχώρια παραγωγή. Το σχέδιο νόμου πρέπει να ψηφιστεί και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων για να εφαρμοστεί και υπάρχει προθεσμία ενός εξαμήνου να τεθεί σε ισχύ.
Με βάση το νομοσχέδιο, τα νομικά πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στην πώληση τροφίμων έχουν την υποχρέωση να προμηθεύονται κρέας, φρούτα και λαχανικά, σε ποσοστό τουλάχιστον 51%, από την εγχώρια παραγωγή. Κατά, δε, τους χειμερινούς μήνες (Δεκέμβριο-Φεβρουάριο), το ποσοστό των εισαγόμενων φρούτων και λαχανικών μπορεί να φθάνει μέχρι 70% του συνόλου για κάθε κατηγορία. Αδυναμία συμμόρφωσης με τα μέτρα αυτά, θα επισύρει πρόστιμα από 25.000 έως 50.000 Lei, ήτοι από 5.600 έως 11.300 ευρώ περίπου.

Τα παραπάνω όμως αντίκεινται στην κοινοτική νομοθεσία περί ανταγωνισμού και ενδέχεται -εφόσον προχωρήσει το νομοσχέδιο- να πλήξει σοβαρά τις ελληνικές εξαγωγές, οι οποίες αντιστοιχούν σε 165.000 τόνους φρούτων και λαχανικών. Όσον αφορά τις επιπτώσεις για τη Ρουμανία, δεν εξασφαλίζεται η ασφαλής διάθεση προϊόντων στον καταναλωτή, καθώς η χώρα, εκτός της παραγωγής μήλων, γεωμήλων, πιπεριών και καρότων, δεν μπορεί -προς το παρόν τουλάχιστον- να καλύψει τις ανάγκες της εγχώριας κατανάλωσης από την τοπική παραγωγή. Παράλληλα, η Ρουμανία δεν διαθέτει όλη εκείνη την γκάμα φρούτων και λαχανικών, όπως π.χ. εσπεριδοειδή, ούτε είναι δυνατή η μεγάλη παραγωγή φρούτων και λαχανικών κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου.

Παράγοντες της ελληνικής αγοράς εκτιμούν πως το νομοσχέδιο αυτό δεν θα «περπατήσει», ακριβώς γιατί είναι αντίθετο στην αρχή της ελεύθερης διακίνησης εμπορευμάτων της ΕΕ, η οποία θα αναλάβει δράση.

Τί λέει ο INCOFRUIT

Για το θέμα αυτό, ο κ. Γιώργος Πολυχρονάκης, ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT - HELLAS δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως «μια τέτοια απόφαση αν εφαρμοστεί, είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσει σε μείωση των ελληνικών εξαγωγών οπωροκηπευτικών προς τη ρουμανική αγορά, που αποτελεί για την Ελλάδα την πρώτη αγορά απορρόφησης των προϊόντων αυτών με εξαγωγές το 2014 183.613 τόνων και αξίας 68.363.735 ευρώ.

Η προσπάθεια αυτή της Ρουμανίας να ευνοήσει τα εγχωρίως παραγόμενα προϊόντα της αντίκειται σε βασικές ιδρυτικές αρχές της ΕΕ, διότι δεν λαμβάνει, κατά την άποψή μας, υπόψη τους Κανονισμούς της ΕΕ σχετικά με την ελεύθερη αγορά, ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων και δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη».

Τέλος, σημειώνει ότι «ζητείται από την ΕΕ, όπως παρέμβει στις Ρουμανικές Αρχές για αναστολή κάθε περαιτέρω ενέργειας επί του θέματος, σε περίπτωση δε που η Βουλή των Αντιπροσώπων προχωρήσει σε ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου, ζητείται να κινηθεί κατά της Ρουμανίας η σχετική για την παράβαση των κοινοτικών διαδικασία».

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.19.2021 15:23

Θεσσαλονίκη: Στήριξη μυδοκαλλιεργητών που πλήττονται από την κλιματική αλλαγή, ζητά το ΓΕΩΤΕΕ
Να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη στήριξη της μυδοκαλλιέργειας στον Θερμαϊκό κόλπο και στα αλιεύματα εσωτερικών υδάτων (λίμνες και ποτάμια),...

10.19.2021 14:47

Τρίκαλα: Μεγάλες ζημιές σε βαμβάκι, αμπέλια και καπνό από τις βροχοπτώσεις
Μεγάλες είναι οι ζημιές που έχουν υποστεί καλλιέργειες στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων από τις τελευταίες έντονες βροχοπτώσεις,...

10.19.2021 14:39

Σ. Κεδίκογλου: Η επιστήμη «βοήθεια» στην ταχύτερη αναζωογόνηση του φυτικού πλούτου της Βόρειας Εύβοιας
Για την ανάγκη λήψης δράσεων που θα συμβάλουν στην συγκράτηση του αγροτικού πληθυσμού και την αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων στην...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<