"Πρεσβευτές" τα ελληνικά κρασιά στο διεθνές συνέδριο των wine bloggers στο Πλόβντιφ της Βουλγαρίας

15-10-2015, 14:00

Με "πρεσβευτές" τα ελληνικά κρασιά που παράγονται σε 30 οινοποιεία δίνουν το "παρών" στο διεθνές συνέδριο των wine bloggers στο Πλόβντιφ της Βουλγαρίας η Διεπαγγελματική Αμπέλου και Οίνου και η ένωση οινοπαραγωγών "Οίνοι Βορείου Ελλάδος". Το συνέδριο των κατόχων ιστολογίων που εξειδικεύονται στο κρασί (wine bloggers) θεωρείται παγκόσμιας εμβέλειας και μεγάλης σημασίας οινικό γεγονός.

Η προβολή του ελληνικού κρασιού και η γνωριμία των συνέδρων-ειδικών κρασιού μαζί του δεν θα περιοριστεί πάντως στις αίθουσες του συνεδρίου στο Πλόβντιβ, αλλά θα γίνει και στα σημεία της δημιουργίας των ελληνικών οίνων (αμπελοτόπια και οινοποιεία): με πρωτοβουλία της ένωσης οινοπαραγωγών "Οίνοι Βορείου Ελλάδος", που ανέλαβε τη φιλοξενία τους, συμμετέχοντες από το συνέδριο θα περιηγηθούν για τέσσερις μέρες στον βορειοελλαδίτικο αμπελώνα.

Αναλυτικότερα, το συνέδριο θα διεξαχθεί από 23-25 Οκτωβρίου στο Πλόβντιβ, με θέμα "Εξερευνώντας το μείγμα κρασιού και επικοινωνίας". Όπως σε όλα τα προηγούμενα, έτσι και στο φετινό, θα πάρουν μέρος εκατοντάδες wine bloggers από πολλές χώρες. Το συνέδριο των wine bloggers αποτελεί ετήσιο θεσμό από το 2008, οπότε ξεκίνησε ως συνάντηση ειδικών της επικοινωνίας του κρασιού, με στόχο τη δημιουργία ενός δικτύου στο σύγχρονο ψηφιακό περιβάλλον, όπου ανταλλάσσονται πληροφορίες για το κρασί, την εξάπλωση της κουλτούρας του, τη βελτίωση των βιομηχανικών standards κ.λπ.

Το ελληνικό κρασί θα εκπροσωπήσουν στο συνέδριο ο Γιάννης Καρακάσης (Master of Wine) και ο Γρηγόρης Μιχαήλος (AIWS). Και οι δύο θα είναι παρουσιαστές στο master class που θα γίνει το Σάββατο ( 24/10, 9.15-10.30 πμ) με θέμα το Ξινόμαυρο (Xinomavro on fire : exploring the terroirs). Το απόγευμα της ίδιας μέρας θα υπάρξει και εκδήλωση γευσιγνωσίας (walk around tasting), όπου η οινική Ελλάδα θα συμμετάσχει με κρασιά πρεσβευτές από γηγενείς και άλλες ποικιλίες όπως ασύρτικο, μαλαγουζιά, βιδιανό, αγιωργήτικο, ξινόμαυρο γλυκά κρασιά Σάμου και Σαντορίνης.

Νωρίτερα, από τις 18 έως και τις 22 Οκτωβρίου, οι ειδικοί του κρασιού και bloggers, φιλοξενούμενοι της ένωσης, θα περιηγηθούν στις οινικές διαδρομές του οινοτουριστικού δικτύου "Δρόμοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος" (www.wineroads.gr ).

Στο μεταξύ, για τρίτη συνεχή χρονιά συμμετέχει φέτος στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού η ένωση οινοπαραγωγών "Οίνοι Βορείου Ελλάδος", με το δίκτυο επισκέψιμων οινοποιείων "Δρόμοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος" να ανοίγει τις πόρτες του την Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015. Συνολικά 16 επισκέψιμα οινοποιεία από τις οκτώ διαδρομές του κρασιού του οινοτουριστικού δικτύου "Δρόμοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος" θα είναι ανοιχτά και θα περιμένουν να υποδεχθούν τους λάτρεις του κρασιού τη συγκεκριμένη ημέρα, μαζί με πολλά άλλα οινοποιεία στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού πραγματοποιείται και εορτάζεται από το 2009, τη δεύτερη Κυριακή του Νοεμβρίου, με τη συμμετοχή οινοποιείων που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πόλεων του Κρασιού (RECEVIN) ή σε οινοτουριστικά δίκτυα.

"Η ένωση 'Οίνοι Βορείου Ελλάδος' συμμετέχει φέτος για τρίτη φορά, φιλοδοξώντας να θεσμοθετήσει αυτή την ημέρα και στην Ελλάδα, όπως έχει ήδη πραγματοποιήσει με την αντίστοιχη δική μας εορταστική δημοφιλή εκδήλωση στα οινοποιεία, τις 'Ανοιχτές Πόρτες'. Τις δύο προηγούμενες χρονιές τα οινοποιεία επισκέφθηκαν πάνω από 2.000 οινο-περιηγητές!" υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση της ένωσης.

Τα οινοποιεία των "Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος" που συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού είναι:

-Διαδρομή του Κρασιού των θεών Ολύμπου
Κτήμα Κατσαρού, Κρανιά Ολύμπου
 
-Διαδρομή του Κρασιού της Ηπείρου
Κτήμα Γκλίναβος, Μοναστήρι, Ζίτσα Ιωαννίνων

Οινοποιείο Ζοίνος, Ζίτσα Ιωαννίνων
Κατώγι Αβέρωφ, Μέτσοβο Ιωαννίνων
 
-Διαδρομή του Κρασιού των Λιμνών
Κτήμα Βογιατζή, Βελβεντό Κοζάνης
Κτήμα Δύο Φίλοι, Σιάτιστα Κοζάνης
Κτήμα Στεργίου, Μεταμόρφωση Καστοριάς
Κτήμα Άλφα, Αμύνταιον Φλώρινας
 
-Διαδρομή του Κρασιού της Νάουσας
Κυρ-Γιάννη, Γιαννακοχώρι Ημαθίας
Κτήμα Φουντή, Νέα Στράντζα Ημαθίας
 
-Διαδρομή του Κρασιού Πέλλας-Γουμένισσας
Κτήμα Τάτση, Γουμένισσα Κιλκίς

    
-Διαδρομή του Κρασιού της Θεσσαλονίκης
Κτήμα Στέλιος Κεχρής, Καλοχώρι Θεσσαλονίκης  
Κτήμα Ανέστη Μπαμπατζιμόπουλου, Όσσα Λαγκαδά, Θεσσαλονίκης
Κτήμα Γεροβασιλείου, Επανομή Θεσσαλονίκης
 
-Διαδρομή του Κρασιού της Χαλκιδικής
Κτήμα Πόρτο Καρράς, Πόρτο Καρράς, Σιθωνία Χαλκιδικής
Ανοιχτά: 12.00 - 16.00
 
-Διαδρομή του Κρασιού του Διονύσου
Κτήμα Βιβλία Χώρα, Κοκκινοχώρι Καβάλας

Τα οινοποιεία θα είναι ανοιχτά στο κοινό από τις 11 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα, ενώ η είσοδος σε αυτά θα είναι δωρεάν. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα της ένωσης οινοπαραγωγών "Οίνοι Βορείου Ελλάδος",σ στις διευθύνσεις www. winesofnorthgreece.gr - www. wineroads.gr.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<