H Υιοθεσία μιας ροδιάς

05-10-2015, 12:24
H Υιοθεσία μιας ροδιάς

Της ΑΝΝΑΣ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ

(arampatzi@paragogi.net)

 

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι προετοιμασίες για τη συγκομιδή των πρώτων "υιοθετημένων" ροδιών, στα 9 στρέμματα του κτήματος της οικογένειας Χατζάκου στην Πεπονιά Σερρών. Πρόκειται για ένα νέο εγχείρημα, το Project: Growδιά για την «Υιοθεσία» μίας Ροδιάς, το οποίο ξεκίνησε φέτος το καλοκαίρι. 

Στα μέσα Ιουνίου, στην περίοδο ανθοφορίας, ο ροδεώνας άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό. Το ενδιαφέρον του κόσμου ήταν μεγάλο και στη συζήτηση που έγινε, οι επισκέπτες του κτήματος ενημερώθηκαν για όλα όσα χρειάζεται μια ροδιά για να μεγαλώσει. Επιπλέον, παρουσιάστηκε το πρόγραμμα, με βάση το οποίο ο καθένας μπορεί να υιοθετήσει ένα δέντρο, να το δει να μεγαλώνει και να γευτεί τους καρπούς του.

Η διαδικασία είναι απλή. Οι ενδιαφερόμενοι επιλέγουν να υιοθετήσουν ένα από τα δέντρα του ροδεώνα. Μπορούν να τους δώσουν όνομα, να φωτογραφηθούν μαζί τους, αλλά και να το επισκέπτονται, όποτε θέλουν. Οι άνθρωποι του ροδεώνα αναλαμβάνουν εξ' ολοκλήρου την καλλιέργεια και φροντίδα του (στέλνοντάς ανά 15νθήμερο μέσω e-mail μια ενημέρωση και φωτογραφία της τρέχουσας κατάστασης του δέντρου) έως τη συγκομιδή του Οκτωβρίου. Τότε, οι... θετοί γονείς της ροδιάς μπορούν να:

• συλλέξουν μόνοι τους τα ρόδια (με εξοπλισμό που παρέχεται από τον ροδεώνα),

• αναθέσουν στον ροδεώνα τη συγκομιδή και αποστολή στους ίδιους της σοδειάς του δέντρου τους, ή

• να επιλέξουν τη χυμοποίηση του συνόλου της συγκομιδής και την αποστολή* του σε μπουκάλια του 1 lt.

Το ετήσιο κόστος της υιοθεσίας ανά δέντρο είναι 50 ευρώ και περιλαμβάνει την περιποίησή του, τη τακτική ενημέρωση των θετών "γονέων", τη διαδικασία συγκομιδής, αν δεν καταφέρουν να επισκεφθούν τον ροδεώνα, καθώς και εγγύηση ελάχιστης παραγωγής ανά δέντρο, που είναι τα 40 kg καρπό ανά ροδιά.

Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη

 

Στη δράση μπορούν να συμμετέχουν και επιχειρήσεις, όπου στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης τους, μπορούν να προσφέρουν το σύνολο της παραγωγής των δέντρων ροδιάς που θα "υιοθετήσουν", σε κοινωφελή ιδρύματα και ασθενείς οικονομικά κοινωνικές ομάδες και οικογένειες του Νομού Σερρών.

Όπως και έγινε. Στη δράση συμμετείχε και αλυσίδα καταστημάτων αρτοποιίας, με καταστήματα στο Νομό Σερρών, της Θεσσαλονίκης και σε άλλες πόλεις της Μακεδονίας. Υιοθέτησε 50 δέντρα από τον ροδεώνα και θα προσφέρει τους καρπούς στους πελάτες των καταστημάτων της.

Έπεται και συνέχεια

 

Το ενδιαφέρον που προσέλκυσε το Growδιά Project ξεπέρασε τα όρια του Νομού Σερρών. «Τράβηξε τα βλέμματα» αρκετών κατοίκων της Θεσσαλονίκης, της Ξάνθης και όχι μόνο. Και καθώς η ανταπόκριση δικαίωσε τους πρωτεργάτες του εγχειρήματος, το Project θα συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά. Στόχος είναι, με τα χρήματα που θα προκύπτουν από αυτή τη δράση, να γίνουν επενδύσεις για να καταστεί το αγρόκτημα επισκέψιμο και παράλληλα να αναπτύξουν την καλλιέργεια με διαφορετικές ποικιλίες.

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
06.24.2021 12:07

Έως 42 βαθμούς Κελσίου θα «γράψει» το θερμόμετρο
Πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν και σήμερα Πέμπτη 24 Ιουνίου, για τρίτη διαδοχική ημέρα, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του...

06.24.2021 12:04

Λασίθι: Προς ανάπλαση η Σητεία - Υπεγράφησαν έργα 2 εκατ. ευρώ
Το έργο για την «ανάπλαση και περιβαλλοντική αναβάθμιση οδών και πλατωμάτων κεντρικού τμήματος πόλης Σητείας», υπέγραψε ο...

06.24.2021 12:04

Αγροτικές εκμεταλλεύσεις οι ΑΠΕ κάτω των 500 KW
Ως αγροτικές εκμεταλλεύσεις θα ορίζονται πλέον οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μικρότερης των 500 KW για τους σκοπούς εγγραφής στο Μητρώο...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<