«Ζεσταίνουν» τα τρακτέρ τους για την… Αθήνα

05-10-2015, 11:13
«Ζεσταίνουν» τα τρακτέρ τους για την… Αθήνα

Η ελληνική ύπαιθρος βρίσκεται εν βρασμώ. Οι αγρότες «ζεσταίνουν» τα τρακτέρ τους, καθώς έρχονται τα νέα μέτρα που «σκοτώνουν» την αγροτική οικονομία.

Την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου έχει αποφασιστεί η διεξαγωγή συνεδριάσεων αγροτών και κτηνοτρόφων σε τοπικό επίπεδο ανά την Ελλάδα και στις 10 ή 11 του ίδιου μήνα αναμένεται μεγάλη συγκέντρωσή τους σε Νίκαια ή Πλαταμώνα, ώστε να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τη μορφή των κινητοποιήσεων που σκοπεύουν να ακολουθήσουν, αντιδρώντας στα προωθούμενα μέτρα για τον τομέα τους.

Συνδικαλιστές αναφέρουν ότι κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της χώρας να κατέβουν με αγροτικά οχήματα στην Αθήνα.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι ζητούν να γίνει ουσιαστικός διάλογος για τα θέματα που θέτουν προκειμένου να τακτοποιηθεί ο πρωτογενής τομέας, αλλά και να μπουν οι βάσεις για μια μακρόχρονη πορεία του με στρατηγικό σχεδιασμό και συγκεκριμένους στόχους.

Ξεκαθαρίζουν πως δεν προτίθενται οι ίδιοι να προτείνουν ισοδύναμα για να αντισταθμιστούν τα δυσμενή, όπως τονίζουν, μέτρα που προωθούνται στο ασφαλιστικό και το φορολογικό τους και υποστηρίζουν πως οι λύσεις μπορούν να βρεθούν στον δικό τους χώρο, χωρίς να επηρεάζονται άλλες κοινωνικές ομάδες της χώρας.

 

«Ταφόπλακα»

 

Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι προειδοποιούν ότι τα μέτρα θα αποτελέσουν «ταφόπλακα» και εάν εφαρμοστούν θα οδηγήσουν σε εξόντωση τον πρωτογενή τομέα, καθώς ο «λογαριασμός» ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ.

Οι αγρότες τονίζουν ότι δεν είναι αντίθετοι στη δίκαιη φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος, υπό την προϋπόθεση ότι τους δίνεται η δυνατότητα και να παράγουν και να επιβιώνουν, στηρίζοντας την εθνική οικονομία της χώρας.

Όπως αναφέρουν, το προτεινόμενο πακέτο μέτρων μεταφράζεται σε βαρύ και δυσβάσταχτο λογαριασμό, τον οποίο ο αγροτικός κόσμος αδυνατεί να πληρώσει. Κοστολογώντας, δε, τα προτεινόμενα μέτρα, τα προσδιορίζουν ως ακολούθως:

Αύξηση φορολογικού συντελεστή 200 εκατ. ευρώ, φορολόγηση επιδοτήσεων-προγραμμάτων 510 εκατ. ευρώ, αύξηση ΦΠΑ αγροτικών εφοδίων 285 εκατ. ευρώ, κατάργηση επιστροφής φόρου πετρελαίου 180 εκατ. ευρώ, τριπλασιασμό εισφοράς ΟΓΑ 1 δισ. ευρώ. Αθροιστικά, όπως τονίζεται, από τον αγροτικό κόσμο ζητείται ένα «βαρύς» λογαριασμός τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ, που μεταφράζεται σε 50% και πλέον του εισοδήματός τους.

Υπό τις συνθήκες αυτές, οι αγρότες δηλώνουν ότι αρνούνται να αποδεχτούν τα μέτρα, τα οποία οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην πλήρη εξαθλίωση και εγκατάλειψη της γης, και τονίζουν ότι ο μόνος δρόμος που τους απομένει είναι ο αγώνας. «Αν νομίζουν ότι ανακάλυψαν τους εφοπλιστές της γης, τους λέμε ότι εμείς θα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο την παραγωγή μας και το δικαίωμα να μείνουμε στη γη μας. Δεν θα μας διώξουν από τα χωράφια μας», δηλώνουν με έμφαση.

 

Μπόλαρης: Δεν θα τσακίσουμε τους αγρότες, αλλά…

 

Ούτε θα τσακίσουμε τους αγρότες φορολογικά, ούτε όμως θα τους κρατούμε σε καθεστώς προστασίας για να τους εκμεταλλευόμαστε ψηφοθηρικά. Αυτά τελείωσαν και η στρατηγική μας βασίζεται στις δυνάμεις που οδηγούν στην ανάπτυξη, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκος Μπόλαρης.

Η χώρα μπαίνει σε ευθεία πρόκρισης κι αυτή είναι η απάντηση στην κρίση, προκειμένου να ξεκινήσει ο αγροτικός κόσμος να επιχειρεί, σημείωσε ο κ. Μπόλαρης.

 

«Κλείδωσαν» τα προαπαιτούμενα

 

Στα προαπαιτούμενα, που «κλείδωσαν» για την αποδέσμευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ, υπάρχουν και οι αλλαγές για τους αγρότες. Συγκεκριμένα, προβλέπεται:

-Αυστηρότερος ορισμός για το ποιος είναι αγρότης και ποιος όχι.

-Σταδιακή κατάργηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης ντίζελ για τους αγρότες σε δύο ίσα στάδια τον Οκτώβριο του 2015 και τον Οκτώβριο του 2016.

-Σταδιακή κατάργηση της προτιμησιακής φορολογικής μεταχείρισης των αγροτών στο πλαίσιο του κώδικα φορολογίας εισοδήματος, με ποσοστά που ορίζονται στο 20% για το φορολογικό έτος 2016 και στο 26% για το φορολογικό έτος 2017.

 

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<