Εκατομμύρια ευρώ του περασμένου ΕΣΠΑ χάνει η Θεσσαλία

01-10-2015, 14:35
Εκατομμύρια ευρώ του περασμένου ΕΣΠΑ χάνει η Θεσσαλία

Στον «αέρα» βρίσκονται, μόλις τρεις μήνες πριν τη λήξη του τρέχοντος ΕΣΠΑ, έργα εκατομμυρίων ευρώ στη Θεσσαλία, λόγω της αδυναμίας ορισμένων διοικήσεων φορέων όπως το Πανεπιστήμιο, το ΤΕΙ, τα Νοσοκομεία, οι δήμοι, ο ΕΡΓΟΣΕ και οι κτηριακές υποδομές του υπουργείου, να ολοκληρώσουν την υλοποίησή τους. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η Θεσσαλία λόγω άστοχων χειρισμών, ενδέχεται να χάσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, κάποια εκ των οποίων θα εκταμιευθούν αναγκαστικά από το νέο ΕΣΠΑ, στερώντας τη δυνατότητα για νέα έργα.

Τα παραπάνω, επεσήμανε o περιφερειάρχης Θεσσαλίας και πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κώστας Αγοραστός, ο οποίος σε δηλώσεις του σχετικές με το θέμα, περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί σε δεκάδες έργα στην Θεσσαλία υπενθυμίζοντας ότι το πρόγραμμα λήγει στις 31 Δεκεμβρίου του 2015. Η κυβέρνηση, σχολίασε, προσπάθησε να πάρει παράταση το πρόγραμμα, αλλά βλέπουμε πως ένα τέτοιο σενάριο δεν έρχεται εύκολα ή δεν θα έρθει καθόλου.

Μόνον για τον τομέα της δημόσιας υγείας, ο Κώστας Αγοραστός τόνισε πως βρίσκονται σε κίνδυνο περίπου 18,5 εκατ. ευρώ τα οποία δεν έχουν συμβασιοποιηθεί με αποκλειστική ευθύνη των διοικήσεων των νοσοκομείων. Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και σε άλλους τομείς, με τον περιφερειάρχη να θέτει προ των ευθυνών τους τις διοικήσεις που χειρίζονται την κατασκευή και την προμήθεια των έργων και των εξοπλισμών και να τονίζει πως φέρουν την αποκλειστική ευθύνη για τη μη ολοκλήρωσή τους και την απώλεια εκατομμυρίων ευρώ. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι οι εργολαβίες της ΕΡΓΟΣΕ στην Θεσσαλία προχωράνε με ρυθμούς σαλιγκαριού, όπως και κάποια έργα που είναι σε εξέλιξη σε δήμους. Ενώ σε ότι αφορά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, επίσης έχει σοβαρά προβλήματα στην εκτέλεση των έργων και πιο συγκεκριμένα, το έργο του ΤΕΦΑΑ στα Τρίκαλα, των Η/Υ στον Βόλο, της σχολής Οικονομικών Επιστημών στον κτήριο Ματσάγγου και το έργο της Βιοτεχνολογίας στην Λάρισα καθώς και τα έργα στο ΤΕΙ.

Ας μην ξεχνούν ορισμένοι, παρατήρησε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, πως το ΕΣΠΑ είναι μία σκυταλοδρομία. Δίνει ο ένας τη σκυτάλη στον άλλο. Εμείς δίνουμε τη σκυτάλη της χρηματοδότησης και οι φορείς υλοποίησης πρέπει να δώσουν τη σκυτάλη υλοποίησης στον επόμενο. Οι αλλαγές αυτές πρέπει να γίνουν σωστά, να δώσεις δηλαδή γρήγορα και σωστά τη σκυτάλη στον επόμενο. Δυστυχώς, στην περίπτωσή μας οι αλλαγές αυτές δεν έγιναν σωστά και συγχρονισμένα».

Θέματα της ίδιας ενότητας
01.17.2018 14:51

Παράταση αγωνίας για τη ΣΕΚΑΠ - Μέσα στο Φεβρουάριο η απόφαση
Οι 170 εργαζόμενοι της καπνοβιομηχανίας, συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη, θα χρειαστεί να επιδείξουν και πάλι υπομονή, αφού η απόφαση από το...

01.15.2018 13:58

Έργα 6 εκατ. ευρώ για το πόσιμο νερό στην Στερεά Ελλάδα
Μέσω ΕΣΠΑ η χρηματοδότηση, όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης.

01.12.2018 12:25

Εγκρίθηκαν δύο έργα για δήμους της ανατολικής Αττικής
Μετά από τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<