Θετικά σημάδια για το μήλο

28-09-2015, 12:05
Θετικά σημάδια για το μήλο

Της Άννας Αραμπατζή

(arampatzi@paragogi.net)

 

Σε θετικό κλίμα ξεκίνησε η σεζόν για το μήλο στην Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη γενικότερα. Οι ποσότητες, σε συνδυασμό με τα μικρά αποθέματα, τις περιορισμένες εισαγωγές από τις χώρες του νοτίου ημισφαιρίου και τις καλές τιμές, δημιουργούν ένα θετικό κλίμα σε επίπεδο ΕΕ.

 

Στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην περιοχή της Καστοριάς, η συγκομιδή ξεκίνησε δέκα μέρες πριν, με την ποικιλία gala και ακολούθησαν και οι υπόλοιπες. Οι τιμές είναι σε προπέρσινα επίπεδα, ανακάμπτοντας από την περσινή κακή χρονιά. Η παραγωγή είναι φέτος αυξημένη, αλλά σημειώθηκαν αρκετές ζημίες από τη χαλαζόπτωση. Μάλιστα, το 60% του Νομού υπέστη πλήγμα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα αυτά.

 

Ο Συνεταιρισμός «Κίσσαβος» ξεκίνησε και αυτός πριν από δέκα μέρες τη συγκομιδή πράσινων ποικιλιών. Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής φεύγει για την Αίγυπτο, με τον Συνεταιρισμό να κάνει λόγο για χαμηλότερες τιμές από πέρσι. Η παραγωγή είναι καλή, αλλά οι βροχές πάνω στη συγκομιδή δυσκολεύουν την κατάσταση.

 

Στην Ευρώπη, η τωρινή σεζόν μήλου θεωρείται ότι θα είναι πολύ πιο θετική από την προηγούμενη, καθώς έχει αποκατασταθεί το κλίμα εμπιστοσύνης. Όπως σημειώνουν εκπρόσωποι του Συνεταιρισμού «VOG» στο Νότιο Τιρόλο, οι περσινές τιμές δεν άφηναν κέρδος, αλλά είναι πιο αισιόδοξοι για την τρέχουσα σεζόν.

 

Οι εκτιμήσεις για την ευρωπαϊκή παραγωγή μήλου, που παρουσιάστηκαν στις αρχές Αυγούστου, ήταν μειωμένες κατά 5% στους 11.9 μετρικούς τόνους.

 

Παράλληλα, ενώ η Ρωσία ανανέωσε τους περιορισμούς στις εισαγωγές προϊόντων από την ΕΕ, η αισιοδοξία καλά κρατεί για την Πολωνία, τη μεγαλύτερη μηλοπαραγωγό της ΕΕ. Ενώ θα υπάρξει αύξηση ρεκόρ στην παραγωγή, το θετικό κλίμα πηγάζει από την απόφαση της Ένωσης να επιτρέψει τη διάθεση περισσότερων ποσοτήτων πολωνικού μήλου σε φιλανθρωπίες, αλλά και από την ικανότητα της χώρας να βρει νέους αγοραστές. Επίσης, η βιομηχανία μεταποίησης μήλου χρειάζεται περισσότερες ποσότητες προϊόντος για χυμοποίηση και εκτιμάται ότι θα τις πληρώσει σε καλύτερη τιμή, απ’ ότι το περασμένο φθινόπωρο.

 

Εξαιρουμένης της Πολωνίας, ο «VOG» εκτιμά πως η παραγωγή της Δυτικής Ευρώπης είναι πιο ισοσκελισμένη από αυτή του 2014, με αναφερόμενες ελλείψεις στη Γερμανία, την Ολλανδία και το Βέλγιο. Παράλληλα και η ιταλική παραγωγή ενδέχεται να υποχωρήσει, λόγω της ζέστης και της ξηρασίας τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Μόνο στη Γαλλία η παραγωγή εκτιμάται πως θα αυξηθεί κατά 8%.

 

Στα θετικά για τη σεζόν συγκαταλέγεται και η εκκαθάριση των αποθεμάτων, οι μικρές εισαγωγές από τις χώρες του νοτίου ημισφαιρίου, οι καλές τιμές και η αύξηση της κατανάλωσης. Επίσης, υποστηρικτικά λειτουργεί και η αναλογία ευρώ-δολαρίου, ευνοώντας τις ευρωπαϊκές εξαγωγές.

Θέματα της ίδιας ενότητας
09.22.2017 14:17

Α. Λοβέρδος στο «xrimaonline.gr»: Με ΣΥΡΙΖΑ ξεχάστε επενδύσεις και χρέος
Για μία νέα Κεντροαριστερά, που θα επανακαταλάβει τον ιστορικό της ρόλο στην πολιτική σκηνή της χώρας, κάνει λόγο στο xrimaonline.gr ο...

09.22.2017 14:09

Από 13.000 έως 14.000 οι επιλαχόντες που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα νέων αγροτών
Με αξιοποίηση υπερδεσμευμένων κοινοτικών προγραμμάτων το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ευελπιστεί να εντάξει στο πρόγραμμα...

09.22.2017 13:27

Β. Κόκκαλης: «Ριζοσπαστική λύση στα κόκκινα αγροτικά δάνεια»
«Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία και με τα συναρμόδια Υπουργεία εξετάζει μια πραγματική, βιώσιμη λύση για...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<