Η γεωργική κρίση στο "μικροσκόπιο" της Eurocommerce

24-09-2015, 13:44
Η γεωργική κρίση στο

 H γεωργική κρίση και οι εθνικές εμπειρίες γύρω από αυτή, η Ευρωπαϊκή πολιτική σχετικά με την προώθηση της ψηφιακής οικονομίας και το τριετές σχέδιο της Eurocommerce για την πολιτική ανάπτυξης των ΜμΕ συζητήθηκαν, στη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Eurocommerce που αποτελεί την εργοδοτική οργάνωση που εκπροσωπεί τα συμφέροντα έξι εκατομμυρίων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων λιανικού, χονδρικού και διεθνούς εμπορίου σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη συνεδρίαση συμμετείχε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλης Κορκίδης ο οποίος σε σημερινή ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η πολιτική για την Ψηφιακή Ενιαία Αγορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση (DSM) αποτελεί βασική προτεραιότητα της Κομισιόν προκειμένου να βελτιωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον για τις ΜμΕ, αποφέροντας πολλαπλασιαστικά οφέλη για την Ευρωπαϊκή κοινωνία και οικονομία. Η βασική στρατηγική της Επιτροπής είναι να καταπολεμήσει τον αδικαιολόγητο γεωγραφικό αποκλεισμό (geo-blocking & rerouting), μια πρακτική που εισάγει διακρίσεις και χρησιμοποιείται για εμπορικούς σκοπούς όταν οι διαδικτυακοί πωλητές είτε αρνούνται στους καταναλωτές πρόσβαση σε ιστότοπο με βάση τον τόπο εγκατάστασής τους, ή τους προωθούν σε κατάστημα της περιοχής τους, όπου οι τιμές όμως είναι διαφορετικές. Η εξάλειψη των εμπορικών φραγμών στις διασυνοριακές συναλλαγές επιχειρεί να μετατρέψει σταδιακά το παραδοσιακό λιανικό και χονδρικό εμπόριο σε ηλεκτρονικό και να προσφέρει στα κράτη-μέλη της Ένωσης όλα τα οφέλη της ψηφιακής εσωτερικής αγοράς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής το λιανικό και χονδρικό εμπόριο στην Ευρώπη σήμερα έχει ως εξής:

− 1 στις 4 επιχειρήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση δραστηριοποιούνται στον κλάδο του λιανικού και χονδρικού εμπορίου,

− το 99% αυτών είναι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις,

− έχουν 10% συμμετοχή στο ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

− συμβάλλουν με 29 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην Ευρώπη των 28,

− με 1 στις 7 θέσεις εργασίας του συνόλου αυτών να απασχολεί νέους.

Η επόμενη ημέρα στην Ψηφιακή Ενιαία Αγορά

Όπως αποτυπώνεται στα παρακάτω στοιχεία της Επιτροπής, αυτή είναι η ευκαιρία που παρουσιάζεται την επόμενη ημέρα στην Ψηφιακή Ενιαία Αγορά (Digital Single Market):


− Στην Ευρωπαϊκή Ένωση πάνω από το 27% της αγοράς έχει προσαρμοστεί στην ψηφιακή καινοτομία,

− 1 στους 2 καταναλωτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης πραγματοποιούν ηλεκτρονικές αγορές και δαπανούν 350 δις ευρώ ετησίως,

− το 15% των πελατών αγοράζουν εκτός συνόρων και μόνο το 7% των ΜμΕ πωλούν εκτός της χώρας τους,

− μια ολοκληρωμένη ψηφιακή ενιαία αγορά θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόσθετη αύξηση 250 δις. ευρώ

− οι χονδρέμποροι προσαρμόζονται στην ψηφιακή οικονομία με την υπηρεσία B2B,

− οι επιχειρήσεις θα αυξήσουν τις πωλήσεις τους στη παγκόσμια αγορά, δίνοντας επιλογή, ευκολία και ανταγωνιστικές τιμές, εξοικονομώντας στους καταναλωτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης 11,7δις, ευρώ

− η ψηφιακή πολιτική απλοποιεί τον ΦΠΑ και την φορολογία για τις ηλεκτρονικές πωλήσεις,

− εναρμονίζει τους κανόνες ώστε να καταστεί δυνατό το ηλεκτρονικό εμπόριο για όλες τις ΜμΕ,

− προστατεύει και εγγυάται τα εμπιστευτικά δεδομένα των επιχειρήσεων

Έξι προτάσεις από την ΕΣΕΕ

Ο κ. Κορκίδης παρουσίασε στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου τις έξι πρωτοβουλίες της ΕΣΕΕ για την ενίσχυση και προώθηση της ψηφιακής αγοράς στην Ελλάδα, η οποία, όπως υπογράμμισε, θα αλλάξει το τοπίο στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, προσθέτοντας και όχι αφαιρώντας δραστηριότητες από το εμπόριο. Οι πρωτοβουλίες της ΕΣΕΕ ώστε κάθε εμπορική επιχείρηση να επεκταθεί στο e-commerce, αφορούν:

1. Πρόταση για χαμηλότερη φορολογία των ελληνικών ΜΜΕ που δραστηριοποιούνται στο διασυνοριακό εμπόριο.

2. Δράση «FeelSafe» που υλοποιείται από την ΕΣΕΕ σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εμπορίου της Ελληνικής Αστυνομίας και η οποία αφορά στην ευαισθητοποίηση εμπόρων και καταναλωτών γύρω από τους κινδύνους που ενέχει το ηλεκτρονικό εμπόριο.

3. Δράση για την ανάπτυξη υπολογιστικού νέφους (cloudcomputing) που μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερες δυνατότητες για τους χρήστες και κυρίως τις επιχειρήσεις στην «χωρίς σύνορα» αποθήκευση, επεξεργασία και χρήση δεδομένων.

4. Σχέδιο της ΕΣΕΕ για την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου, την προώθηση της ψηφιακής ενιαίας αγοράς και την άρση των εθνικών φραγμών στις διασυνοριακές συναλλαγές υπέρ των χωρών της ΕΕ.

5. Σχέδιο της ΕΣΕΕ για τη βελτίωση των όρων πρόσβασης των ΜμΕ στη χρηματοδότηση κατά την περίοδο 2014-2020.

6. Στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων στην Ελλάδα.

Η γεωργική κρίση

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, εκτενής συζήτηση επίσης έγινε για τη γεωργική κρίση, η οποία έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα, με την πτώση των διεθνών τιμών σε σειρά αγροτικών προϊόντων (γάλα, βούτυρο, χοιρινό κρέας, κ.α.) να προκαλεί σοβαρές αναταράξεις στον αγροτικό τομέα πολλών ευρωπαϊκών χωρών, οξύνοντας σε μεγάλο βαθμό τις πιέσεις στις αγροτικές επιχειρήσεις και αυξάνοντας τον κίνδυνο χρεοκοπίας αλλά και παύσης της λειτουργίας τους. Η ΕΣΕΕ παρουσίασε τα στοιχεία της Ελληνικής γεωργικής παραγωγής και τα επίπεδα αυτάρκειας της χώρας σε βασικά αγροτικά διατροφικά προϊόντα, υπογραμμίζοντας ότι το αγροτικό εισόδημα βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία από το 2008, ενώ τόνισε ότι ο αγροτικός τομέας μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση και να αποτελέσει βασικό μοχλό ανάπτυξης.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<