Παίρνει τα πάνω του το ακτινίδιο

23-09-2015, 14:43
Παίρνει τα πάνω του το ακτινίδιο

   Σε ανοδική τροχιά κινείται από το 2007 η παραγωγή του ακτινιδίου στη χώρα μας και εκτιμάται πως στην επόμενη διετία ενδέχεται να "σκαρφαλώσει" στην τρίτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης (από την τέταρτη στην οποία βρίσκεται σήμερα).

  

Το ακτινίδιο, που εξασφαλίζει ένα καλό εισόδημα για τον οικογενειακό προϋπολογισμό, όπως λένε οι ίδιοι οι παραγωγοί, παρουσιάζει ανθεκτικότητα σε αντίξοες συνθήκες και διεισδύει με ολοένα και ταχύτερους ρυθμούς σε νέες αγορές.

  

Μπορεί δε, πολλοί παραγωγοί να περιμένουν την κοινοτική χρηματοδότηση προκειμένου να καλύψουν τα "σπασμένα" του ρώσικου εμπάργκο, αλλά το ελληνικό ακτινίδιο απέδειξε ότι μπορεί να βρει διέξοδο. "Συνολικά στέλναμε στη Ρωσία 230.000 τόνους ακτινίδια και πέρυσι ποσοστό άνω του 70% από τη συνολική αυτή ποσότητα διοχετεύτηκε σε άλλες αγορές, παλιές και νέες" δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών "INCOFRUIT-HELLAS", Γιώργος Πολυχρονάκης και η γενική διευθύντρια της Ζευς Ακτινίδια ΑΕ, Χριστίνα Μανώση.

  

Αυξημένη αναμένεται η φετινή παραγωγή

  

Φέτος, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, η παραγωγή αναμένεται αυξημένη σε ποσοστό ίσως και άνω του 25% και εκτιμάται πως θα ανέλθει στους 160.000 τόνους, έναντι των 140.000 πέρυσι.

  

Υπενθυμίζεται, ότι οι ελληνικές εξαγωγές ακτινιδίων το 2014 ανήλθαν σε 128.000 τόνους, έναντι 91.199 το 2013 και 73.580 το 2012. Αξιοσημείωτο είναι ότι την περίοδο 2007/2008, η Ελλάδα εξήγαγε 38.470 τόνους ακτινίδια και το 2009, 58.767 τόνους.

  

"Ιδίως την τελευταία διετία το ενδιαφέρον των παραγωγών να ασχοληθούν με τη συγκεκριμένη καλλιέργεια είναι θεαματικό" επεσήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Μανώση και πρόσθεσε: "στην επόμενη τριετία το πολύ, η συνολική παραγωγή της χώρας ίσως και να διπλασιαστεί".

  

Βέβαια, όπως διευκρίνισε η ίδια, αυτή η εξέλιξη όσο ενθαρρυντική και να μοιάζει γεννά και κάποιες ανάγκες και υποχρεώσεις "που σημαίνει ότι πρέπει να πέσουν χρήματα και να γίνουν επενδύσεις, αφού τα κέντρα υποδοχής των προϊόντων δεν θα επαρκούν για να φιλοξενήσουν τις μεγάλες ποσότητες που θα παράγει η χώρα μας".

  

"Η οικονομική κατάσταση στη χώρα μας δεν δημιουργεί πρόβλημα στην υλοποίηση των επενδύσεων αυτών, αφού η ΕΕ έχει στη διάθεσή της αρκετά κονδύλια που μπορούμε να αξιοποιήσουμε" διευκρίνισε, ωστόσο, επισημαίνοντας: "η ΕΕ μάλιστα προωθεί τέτοιου είδους επενδύσεις, προτρέποντάς μας, όλα τα μέλη της Γηραιάς Ηπείρου, να τις τρέξουν γοργά".

  

Το ελληνικό ακτινίδιο χτυπά την ..."πόρτα" της Ινδίας

  

Στο μεταξύ, το ελληνικό ακτινίδιο βρίσκεται προ των πυλών της αγοράς της Ινδίας με τις διαπραγματεύσεις, αλλά και τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, να βρίσκονται στο τελικό τους στάδιο. Μάλιστα, όπως μας επισήμαναν ο Γιώργος Πολυχρονάκης και η Χριστίνα Μανώση, "δεν αποκλείεται να εξάγουμε -και από φέτος μάλιστα- ποσότητες ελληνικού ακτινιδίου προς την αγορά της Ινδίας".

  

Στο στόχαστρο των Ελλήνων βρίσκονται και οι αγορές της Ν. Κορέας και Ταϊβάν, ενώ Ασία, Λατινική Αμερική και Αφρική δεν αποκλείεται να αργήσουν να ευοδώσουν, στα επόμενα δύο έτη το πολύ.

  

Σε ικανοποιητικό βαθμό προχωρούν οι εξαγωγές των ελληνικών ακτινιδίων σε Ιορδανία και Αραβικά Εμιράτα, ενώ αυξάνονται διαρκώς οι ποσότητες που κατευθύνονται σε Κίνα και Χονγκ Κονγκ. Μάλιστα, όπως μας σημείωσε ο κ. Πολυχρονάκης, για την αγορά της Κίνας βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο οι διαδικασίες προκειμένου να "επεκταθούν οι εμπορικές μας σχέσεις και σε άλλα προϊόντα, αυτά των πορτοκαλιών, επιτραπέζιων σταφυλιών, κερασιών και δαμάσκηνων".

  

Επισημαίνεται ότι σε κανονική πορεία βρίσκονται οι εξαγωγές του ελληνικού ακτινιδίου στις αγορές της Γερμανίας, της Ρουμανίας και της Αιγύπτου, με τις ποσότητες διαρκώς να αυξάνονται.

  

Τα "μυστικά" του ακτινιδίου σε διεθνές συνέδριο

  

Στο διάστημα από τις 30 Σεπτεμβρίου έως και τις 2 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί, για πρώτη φορά φέτος, το 34ο Διεθνές Συνέδριο Ακτινιδίου (ΙΚΟ), στο οποίο δίνουν το "παρών" οι μεγαλύτεροι φορείς παραγωγής και διακίνησης ακτινιδίων από όλο τον κόσμο, όπως Ν. Ζηλανδία, Χιλή, Ηνωμένες Πολιτείες, Κορέα, Ιταλία, Γαλλία, Πορτογαλία, Ισπανία, αλλά και ελληνικές επιχειρήσεις.

  

Όπως μας ανέφερε η κ. Μανώση,το συνέδριο θεωρείται από τα σημαντικότερα event στον επιχειρηματικό κόσμο του ακτινιδίου, καθώς ανταλλάσσονται σημαντικές πληροφορίες και απόψεις από τους πλέον έμπειρους και μεγαλύτερους φορείς παραγωγής και διακίνησης ακτινιδίων, οι οποίοι διαμορφώνουν την παγκόσμια αγορά. Για το λόγο αυτό, οι εργασίες του συνεδρίου είναι κλειστές.

 

Το πρόγραμμα του συνεδρίου περιλαμβάνει ξεναγήσεις σε αγρούς ακτινιδίων του Ν. Πιερίας, επισκέψεις σε διαλογητήρια, καθώς επίσης και τουριστική ξενάγηση σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, με σκοπό την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας.
 

Θέματα της ίδιας ενότητας
12.18.2020 12:47

Η ευφυής γεωργία αύξησε την παραγωγή στα βιολογικά φασόλια των Πρεσπών
Την εισαγωγή πρακτικών στη γεωργία ακριβείας, ήτοι ευφυούς γεωργίας σε βιολογικές καλλιέργειες, έχουν αναλάβει η Εταιρία Προστασίας...

11.15.2019 14:49

Δέσμευση Μητσοτάκη για επιστροφή του προπληρωμένου ΕΦΚ στο κρασί
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί ήταν ένας άδικος φόρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

10.04.2019 14:28

Ελιές και ελαιόλαδο της Ελλάδας εξαιρούνται από τους αμερικανικούς δασμούς
Η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης εκφράζει την ικανοποίηση της για την εξέλιξη.

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<