Κρας τεστ στα αγροτικά προγράμματα των κομμάτων

18-09-2015, 11:49
Κρας τεστ στα αγροτικά προγράμματα των κομμάτων

Στο επίκεντρο των προεκλογικών αντιπαραθέσεων βρέθηκε και το θέμα των αγροτών με τα κόμματα και κυρίως οι δύο μονομάχοι να υπόσχονται ότι θα επαναδιαπραγματευθούν τα «καυτά» ζητήματα των αγροτών που φέρνει το τρίτο Μνημόνιο.

 

Την ίδια ώρα εκλογές στον δρόμο απειλούν να κάνουν οι αγρότες, κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη βαριά φορολογία και το άδικο ασφαλιστικό, όπως λένε, που έρχεται για τον κλάδο τους με το τρίτο Μνημόνιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

 

Τα πρώτα τρακτέρ έκαναν ήδη την εμφάνισή τους σε αρκετές περιοχές - Δράμα, Καβάλα, Κοζάνη, Πιερία, Σέρρες, Ροδόπη, Έβρο και Θεσπρωτία.


Νέα Δημοκρατία

 

Η Ν.Δ. έχει σχέδιο για τη γεωργία και την ελληνική περιφέρεια, με απώτερο στόχο οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι να είναι στην πρώτη σειρά της «μηχανής» της ανάπτυξης. Ο πρόεδρος του κόμματος, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ανοίγει «παράθυρο» στην επανεξέταση των ρυθμίσεων για τη φορολόγηση των αγροτών, με την κατάθεση ισοδύναμων μέτρων. Ωστόσο, ο ίδιος δηλώνει πως δεν δίνει καμία υπόσχεση προς τους αγρότες, υπενθυμίζοντας ότι το σχετικό νομοσχέδιο δεν έχει ακόμα ψηφιστεί, ενώ άλλα νομοσχέδια -όπως για τις συντάξεις- έχουν ήδη ψηφιστεί, κατά συνέπεια δεν μπορούν να αλλάξουν. «Στους συνταξιούχους έχει υπογράψει ο κ. Τσίπρας, για το αγροτικό πρέπει να έχουμε ρύθμιση τώρα. Εμείς δεν το βλέπουμε συντεχνιακά, η πρωτογενής παραγωγή είναι βασική για την ελληνική οικονομία», τόνισε ο επικεφαλής της Ν.Δ. τη βραδιά της τηλεμαχίας με τον Αλέξη Τσίπρα.

 

Ο κ. Μεϊμαράκης τονίζει πως η Ν.Δ. θα διαπραγματευτεί το ζήτημα της μείωσης των φορολογικών συντελεστών με τους εταίρους, ενώ παράλληλα ο ίδιος κάνει λόγο και για μία σειρά δράσεων, οι οποίες θα δώσουν τη δυνατότητα στους Έλληνες αγρότες να δρουν ως σύγχρονοι επαγγελματίες, ως «πυλώνες» της νέας αναπτυξιακής πορείας που πρέπει να έχει η χώρα.

 

«Αυτό που μπορώ να σας πω τώρα είναι ότι έχουμε σχέδιο για τον αγροτικό κόσμο, για την ελληνική περιφέρεια. Θα κάνουμε το αυτονόητο σε σχέση με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, θα διαπραγματευτούμε για το θέμα αυτό με τους εταίρους μας, θα τους αποδείξουμε ότι δεν μπορούμε να αφανίσουμε, να στείλουμε στον αργό θάνατο μια ολόκληρη τάξη. Θα βρούμε τα ισοδύναμα μέτρα που απαιτούνται για να μην πληρώσουν το βαρύ αυτό κόστος οι Έλληνες αγρότες», επισημαίνει στην «Παραγωγή» ο πρόεδρος της Ν.Δ.

 

Άλλωστε, από το βήμα της 80ης ΔΕΘ, ο κ. Μεϊμαράκης, ρίχνοντας τις «βολές» του ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα όσον αγορά τη φορολόγηση των αγροτών, δήλωσε ότι οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η απελθούσα κυβέρνηση για τον ΟΓΑ και τη φορολόγηση των αγροτών, όπως τις υπέγραψε ο κ. Τσίπρας, δεν μπορούν να γίνουν δεκτές.

 

«Θα δώσουμε μάχη για ουσιαστικές μεταβολές. Δεν υπόσχομαι ότι θα σκίσουμε το άρθρο, το οποίο αναφέρει αυτές τις μεταβολές. Δεσμεύομαι, όμως, ότι θα δώσουμε μάχη για να μπορέσει η πρωτογενής παραγωγή, ο πρωτογενής τομέας να υπάρξει και να μπορεί να επιτελέσει την κίνησή του και τη δυναμική μεταποίηση», τόνισε από τη ΔΕΘ ο κ. Μεϊμαράκης.

 

Όπως ο ίδιος λέει στην «Παραγωγή», η Ν.Δ. θα καταρτίσει σχέδιο δράσεων ανά Νομό και Περιφέρεια, με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων αλλά και των εκπροσώπων των συλλογικών οργάνων, των αγροτών και των κτηνοτρόφων. «Τα συλλογικά όργανα των αγροτών, όπως η ΠΑΣΕΓΕΣ, οι Συνεταιρισμοί, οι Αγροτικοί Σύλλογοι γενικότερα, θα είναι προνομιακοί συνομιλητές μας. Δεν θα βρουν οι αγρότες μας κλειστές τις πόρτες των υπουργείων», επισημαίνει ο κ. πρόεδρος της Ν.Δ.

 

«Πιστεύουμε στην αξία των ελληνικών προϊόντων. Για τη Ν.Δ. -και το έχει αποδείξει διαχρονικά αυτό- οι αγρότες δεν αποτελούν πολίτες β’ κατηγορίας». Η Ν.Δ. χαρακτηρίζει το αγροτικό, ως εθνικό θέμα, λέγοντας ότι τα όρια και οι αντοχές των αγροτών για την ανάκαμψη της χώρας εξαντλήθηκαν.


ΣΥΡΙΖΑ

«Θ’ αγωνιστούμε να αμβλύνουμε τη φορολογική επιβάρυνση που προβλέπει η συμφωνία με παρεμβάσεις για την προστασία του εισοδήματος των αγροτών και τη δίκαιη κατανομή των βαρών, με παράλληλη προσπάθεια της παραγωγικής ανασυγκρότησης του πρωτογενούς τομέα», σημειώνει η Κουμουνδούρου στο μεταβατικό πρόγραμμά της.

Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει πως αυτό θα γίνει ως εξής:

 

Ως προς τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις:

 

Ορισμένα σημεία που είναι μαχητά για τον σκοπό αυτό, αυτόνομα η σε συνδυασμό μεταξύ τους και θα αγωνιστούμε για την υλοποίησή τους:

 

-Όλοι οι κάτοχοι γεωργικής εκμετάλλευσης τηρούν βιβλία εσόδων - εξόδων εκτός των μικρών παραγωγών με εισόδημα έως (5.000 ευρώ). Η αυστηροποίηση και ο έλεγχος του συστήματος θα βοηθήσει σημαντικά τους πραγματικούς επαγγελματίες παραγωγούς φορολογικά, θα συμβάλλει στην άνοδο των τιμών παραγωγού, θα περιορίσει τη φοροδιαφυγή και τις παράνομες εισαγωγές και ελληνοποιήσεις, θα συμβάλλει στην ιχνηλασιμότητα των προϊόντων και θα μειώσει αισθητά τις τιμές καταναλωτή.

 

-Επιχειρούμε τον διαχωρισμό του αγροτικού εισοδήματος και της φορολόγησής του, με βάση τον επανακαθορισμό της έννοιας της «αγροτικής επιχείρησης» και «γεωργικής εκμετάλλευσης», αλλά και της έννοιας του «αγρότη» σε άμεση συνεργασία με τους φορείς των αγροτών:

Ενδεικτικά, αναφέρουμε μια σχετική τυπολογία διαχωρισμού, όπου η φορολογική «άμβλυνση» και η με άλλους τρόπους στήριξη με την έννοια του αυτονόητου «προστατευτισμού», αναφέρεται κυρίως στις «γεωργικές εκμεταλλεύσεις» (γ και δ).

 

α. Αγροτική επιχείρηση (φυσικό ή νομικό πρόσωπο με προκαθορισμένα χαρακτηριστικά).

β. Γεωργική εκμετάλλευση: Αγρότες - Μικροί παραγωγοί.

γ. Γεωργική εκμετάλλευση: Αποκλειστικά αγρότης (με αποκλειστικό οικογενειακό εισόδημα από δραστηριότητα αγροτική – κτηνοτροφική - αλιευτική κ.ο.κ.)- εκτός των μικρών παραγωγών.

δ. Γεωργική εκμετάλλευση: Αγρότης με οικογενειακά εισοδήματα (π.χ. 50% ή 70%) από αγροτική εκμετάλλευση -εκτός των μικρών παραγωγών.

ε. Παραγωγός αγροτικών προϊόντων με αγροτικά εισοδήματα μέχρι, π.χ., το 30% η 50% του εισοδήματός του

 

και επί αυτών:

 

^Στις «αγροτικές εκμεταλλεύσεις» ορίζουμε πλήρες και γενικό αφορολόγητο όριο για την κατηγοριοποίηση β και γενικό αφορολόγητο όριο για τις κατηγοριοποιήσεις γ και δ επί του συνολικού καθαρού εισοδήματος.

 

^Για τον υπολογισμό του καθαρού γεωργικού εισοδήματος, αναγνωρίζουμε ως τεκμαρτή δαπάνη την αμοιβή της οικογενειακής εργασίας, καθώς και, βάσει νέου επικαιροποιημένου  υπολογισμού, τις αποσβέσεις κεφαλαίου και πάγιων.

 

ροκειμένου να υπάρξει ουσιαστική ελάφρυνση των οικονομικά ασθενέστερων αγροτών, θα επιδιώξουμε κλιμακωτούς μεσοσταθμικούς συντελεστές, σύμφωνα με το μέγεθος των αποκτηθέντων εισοδημάτων.

 

-Στο βαθμό που η αναφορά γίνει μόνο για τις κοινοτικές ενίσχυσης, επιδιώκουμε αφορολόγητο όριο, όπως ήδη είχαμε εφαρμόσει (12.000 ευρώ).

 

Προβλέπουμε ακόμη:

-Αυτόματη διαδικασία επιστροφής από συμψηφισμό ΦΠΑ.

-Ειδικούς ευνοϊκούς συντελεστές σε ορεινές και δυσπρόσιτες περιοχές, νέους αγρότες, ειδικές καλλιέργειες.

-Δράσεις που σχετίζονται με την αειφόρο ανάπτυξη κ.ο.κ.

-Ευνοϊκή μεταχείριση συνεταιριστικών δομών, ομάδων και οργανώσεων παραγωγών, καθώς και σχημάτων κοινωνικής οικονομίας, με διαφάνεια και ορθή διαχείριση.

-Αντιμετώπιση, από κοινού με τους αγρότες και μετά από διάλογο, των προβλημάτων που δημιουργούν η νομιμοποιημένη απασχόληση μεταναστών και τα τεκμήρια διαβίωσης, αποσβέσεων ή μεταφοράς ζημιών.

 

Για την ασφάλιση των αγροτών

 

Η εφαρμογή των εισοδηματικών κριτηρίων και της στρεμματικής αξιοποίησης της γης για τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ, στα πλαίσια συνολικού εξορθολογισμού του ασφαλιστικού συστήματος, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική μείωση εισφορών για τις χαμηλότερες κατηγορίες και αύξηση των εισφορών για τα υψηλά εισοδήματα.

 

Μεσοπρόθεσμος σχεδιασμός για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας

 

-Στήριξη της εκτατικής (ποιμενικής) κτηνοτροφίας.

-Ενίσχυση της καλλιέργειας σανοδοτικών φυτών και ψυχανθών με στόχο την αντικατάσταση εισαγόμενων ζωοτροφών.

-Ειδικά προγράμματα ανάπτυξης πτηνοτροφίας, χοιροτροφίας, γαλακτοπαραγωγού και κρεατοπαραγωγού αγελαδοτροφίας.

-Δημιουργία κατάλληλης μεταποιητικής υποδομής για προϊόντα κτηνοτροφίας (σφαγεία, μονάδες διαχείρισης υποπροϊόντων).

-Απλοποίηση όλων των γραφειοκρατικών διαδικασιών αδειοδότησης (σταυλισμού).

 

 

 

ΠΑΣΟΚ

Σε δώδεκα προτάσεις για τον αγροτικό τομέα συνοψίζει το ΠΑΣΟΚ τις θέσεις του για τον πρωτογενή τομέα παραγωγής. Μεταξύ αυτών είναι καλύτερη απορρόφηση των κονδυλίων της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και δικαιότερη φορολόγηση.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η κα Φώφη Γεννηματά, η Αγροτική Πολιτική για το ΠΑΣΟΚ είναι η εξής:

1. Αποκατάσταση της ομαλής καταβολής των οικονομικών εισροών στους αγρότες που έχουν διακοπεί (κοινοτικές ενισχύσεις, αποζημιώσεις για ζημιές, τραπεζική ρευστότητα), ώστε οι παραγωγοί να αξιοποιήσουν πλήρως τις παραγωγικές δυνατότητες των εκμεταλλεύσεων σύμφωνα με τις ανάγκες των εξαγωγών και της βιομηχανίας τροφίμων.

2. Ενίσχυση της παραγωγικής διαδικασίας με τη μέγιστη δυνατή απορρόφηση και αξιοποίηση των πόρων της νέα ΚΑΠ 2014-2020 ύψους 20 δισ. ευρώ, ώστε με τους πόρους 2,5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση να χρηματοδοτηθεί άμεσα η παραγωγική δραστηριότητα και οι επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα. Παρεμβάσεις στα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης και Αλιείας, ώστε να αποκτήσουν παραγωγικό προσανατολισμό με έμφαση στις εξαγωγές, την αειφορία και την προστασία της παραγωγής από την κλιματική αλλαγή.

3. Ένα δίκαιο σύστημα φορολόγησης των αγροτών με αναγνώριση του ιδιαίτερα κρίσιμου ρόλου της γεωργίας και της κτηνοτροφίας για την απασχόληση.

4. Η εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά για τη ριζική αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων και το χτύπημα των καρτέλ που κερδοσκοπούν εις βάρος των αγροτών, που πωλούν τα προϊόντα τους φθηνά, αλλά και των καταναλωτών που τα αγοράζουν ακριβά.

5. Η λήψη μέτρων μείωσης του κόστους παραγωγής, προκειμένου να διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα των αγροτικών προϊόντων.

6. Η εισαγωγή της εφαρμοσμένης έρευνας και καινοτομίας στην πρωτογενή παραγωγή, με συνεργασία ιδιωτικών και δημόσιων φορέων, για ανταποδοτικότητα και άμεση εφαρμογή. Η βελτίωση και επέκταση της συμβολαιακής γεωργίας.

7. Οι ριζικές αλλαγές στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στους Οργανισμούς και στις υπηρεσίες υλοποίησης της αγροτικής πολιτικής, ώστε να υποστηριχθεί με αποτελεσματικότητα το σχέδιο ανάπτυξης της υπαίθρου, με μεγάλη αποκέντρωση αρμοδιοτήτων. Έτσι ώστε να μειωθεί η γραφειοκρατία που ταλαιπωρεί τους αγρότες, να πληρώνονται έγκαιρα οι ενισχύσεις και να εγκρίνονται και να πληρώνονται γρήγορα τα επενδυτικά προγράμματα.

8. Η θέσπιση κινήτρων για την προώθηση νέων, σύγχρονων και ισχυρών συλλογικών δομών (Συνεταιρισμοί, Ομάδες Παραγωγών) που παρεμβαίνουν αποτελεσματικά στην προμήθεια λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων, σπόρων, ζωοτροφών και στην εμπορία των προϊόντων.

9. Η εφαρμογή ολοκληρωμένης πολιτικής διαχείρισης του νερού, ώστε ως θέμα εθνικής σημασίας να γίνει κομβικό σημείο για την ανάπτυξη και την ασφάλεια της χώρας.

10. Συμβουλευτικές δομές, αποτελεσματικές, αποκεντρωμένες, αξιόπιστες και φιλικές για τη διασφάλιση συνεχούς, έγκυρης και αποτελεσματικής ενημέρωσης, εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των αγροτών για τις νέες παραγωγικές και τεχνολογικές εξελίξεις.

11. Σύγχρονο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα και δίκτυο κοινωνικής προστασίας (Αγροτικά Ιατρεία, Κέντρα Υγείας, Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων, Προγράμματα Βοήθειας στο Σπίτι).

12. Και η τελευταία «αλλά πολύ σημαντική πρόταση» είναι η ενασχόληση πιο πολλών νέων ανθρώπων με την πρωτογενή παραγωγή, με δωρεάν γη από το κράτος, με χρηματοδοτικά κίνητρα για την εγκατάστασή τους.

 

 

ΠΟΤΑΜΙ

 

«Ζωντανή ύπαιθρος-Πλούσια χώρα», λέει το Ποτάμι και σημειώνει πως ο πρωτογενής τομέας της χώρας βρίσκεται σε πορεία κατάρρευσης.

«Οι τεράστιες δυνατότητες παραγωγής πλούτου και απασχόλησης έχουν ακυρωθεί από την προχειρότητα και την έλλειψη σχεδίου», τονίζει το Ποτάμι και καταθέτει τις εξής προτάσεις:

 

1. Το «κλειδί» της λύσης – Μεταρρυθμίσεις και σχέδιο

Η χώρα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε βαθιές μεταρρυθμίσεις και να καταστρώσει ολοκληρωμένα και μακροχρόνια στρατηγικά σχέδια ανά προϊόν και εκτροφή. Αυτό προϋποθέτει επιστημονικό σχεδιασμό και συναίνεση.

 

2. Άμεσα Διαρθρωτικά και Αναπτυξιακά Μέτρα

– Άμεση ψήφιση νόμου περί Συνεταιρισμών και Οργανώσεων Παραγωγών με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα και συγκεκριμένα με τα εξής χαρακτηριστικά:

– Εστίαση σε συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων (κλαδικοί Συνεταιρισμοί).

– Επιστημονικό management, ελεγχόμενο από δημοκρατικά εκλεγμένη διοίκηση.

– Διακίνηση του συνόλου της παραγωγής.

– Προσθήκη υπεραξίας στο προϊόν (τυποποίηση, συσκευασία, marketing) και όχι τυπική διακίνηση.

– Ελάχιστο μέγεθος που να ανταποκρίνεται στα μεγέθη των αγορών και όχι τα σημερινά (απαράδεκτα) πελατοκεντρικά κριτήρια.

– Συστηματική διασύνδεση με πανεπιστήμια και έρευνα.

– Δημιουργία πρότυπων πιλοτικών οργανώσεων παραγωγών.

– Δίκαιη κατανομή της ενιαίας ενίσχυσης βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, όπως ορίζουν οι Ευρωπαϊκοί Κανονισμοί (1307/2013).

– Εθνικό πρόγραμμα προώθησης αγροτικών προϊόντων.

– Ηλεκτρονικό μητρώο κακοπληρωτών εμπόρων.

– Άμεση έγκριση των επενδυτικών προγραμμάτων, προκαταβολή μέρους της επιδότησης και εξασφάλιση τραπεζικού δανεισμού.

– Συστηματικοί έλεγχοι για την πάταξη του παραεμπορίου, ηλεκτρονικό τιμολόγιο, έλεγχος των ολιγοπωλίων, παρατηρητήριο τιμών.

– Πιστοποίηση Δίκαιου Εμπορίου.

– Ολοκληρωμένα προγράμματα αγροτικής εκπαίδευσης.

– Ειδική πολιτική μικρών νήσων Αιγαίου για ανάπτυξη τοπικής κτηνοτροφίας και παραγωγή κηπευτικών για τοπική κατανάλωση.

– Ενίσχυση της παραγωγή γεωργικών εφοδίων (θρέψης, λίπανσης, πολλαπλασιαστικού υλικού κ.λπ.)

 

3. Φορολογία από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα

– Θέσπιση αφορολόγητου ορίου και ειδική μέριμνα για τα πολύ μικρά εισοδήματα, ώστε να κρατηθούν οι μικροί αγρότες στην ύπαιθρο και ειδικά σε ορεινές – μειονεκτικές περιοχές.

– Μηδενική φορολογία νέων αγροτών για τα πρώτα 3 έτη.

– Διαφοροποίηση της φορολογίας για εισοδήματα που τεκμαίρονται από εκκαθαρίσεις αναγνωρισμένων οργανώσεων παραγωγών, διότι γίνονται αξιόπιστες εκκαθαρίσεις και θα λειτουργήσει ως κίνητρο ενδυνάμωσης και διεύρυνσης μιας υγιούς συνεταιριστικής αντίληψης.

– Διασταύρωση εσόδων με δείκτες τεκμαρτού εισοδήματος βάση ΟΣΔΕ.

– Αναγνώριση όλων των εξόδων, αποσβέσεων και οικογενειακής εργασίας.

– Οι ζημίες να μεταφέρονται στα επόμενα φορολογικά έτη.

-Άμεση επιστροφή Φ.Π.Α.

 

4. Κοινωνική ασφάλιση γεωργών

Οι ασφαλιστικές εισφορές πρέπει σε βάθος τριετίας να διαμορφωθούν σε τρεις κατηγορίες, ώστε να ανταποκρίνονται στις δυνατότητες όλων των γεωργών. Οι εισφορές θα πρέπει να καθορίζονται με έναν μεικτό τρόπο, που θα περιλαμβάνει ένα πάγιο ασφάλιστρο και ένα συμπληρωματικό ποσοστιαίο με βάση μια τεκμαιρόμενη αξία ή απόδοση της γεωργικής εκμετάλλευσης.

 

 

 

ΚΚΕ

 

Με ένα τετρασέλιδο προεκλογικό φυλλάδιο το ΚΚΕ καλεί τον αγροτικό κόσμο να το ψηφίσει. Στο φυλλάδιο, υπογραμμίζεται ότι οι αγρότες δεν πρέπει να παγιδευτούν από την προεκλογική απάτη των ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ για φοροελαφρύνσεις στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και από υποσχέσεις για ισοδύναμα, αντισταθμιστικά και δήθεν ανακουφιστικά μέτρα.

Όπως τονίζει, «τους δοκιμάσατε όλα αυτά τα χρόνια… Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ. Μάθατε ότι ήταν συγκυριακά και τελικά ψεύτικα όσα σας έταζαν, για “μεγάλη ευρωπαϊκή αγορά” και “χρυσά κουτάλια”, απάτη τα περί φιλολαϊκών συμφωνιών μετά από “σκληρές διαπραγματεύσεις” και “μάχες”».

Επισημαίνει ακόμα ότι «κανένα κόμμα, καμιά κυβέρνηση στο έδαφος του καπιταλιστικού ευρωμονόδρομου δεν μπορεί να σταματήσει την πορεία καταστροφής πολλών μικρών και μεσαίων αγροτοπαραγωγών. Δεν έχουν κάτι νέο να προτείνουν, όλα είναι παλιά και δοκιμασμένα. Στηρίζουν τον αντίπαλό σας και σας έφεραν σε αυτήν τη θέση».

Υπογραμμίζει ότι «το ΚΚΕ παλεύει για τη μόνη λύση. Το μόνο νέο δρόμο ενάντια στη φτώχεια, την ανεργία και το ξεκλήρισμα». Και προσθέτει: «Το νέο για σας, είναι η ένταξή σας σε αυτόν τον ανώτερο τύπο οργάνωσης της οικονομίας και κοινωνίας μέσω του αγροτικού παραγωγικού συνεταιρισμού των μικροϊδιοκτητών αγροτών, που θα μειώνει το κόστος παραγωγής, αξιοποιώντας καλύτερα τις παραγωγικές δυνάμεις».

 

 

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

 

Θέση της Χρυσής Αυγής είναι πως «ο αγρότης δεν είναι ελεύθερος επαγγελματίας». Μιλώντας στην «Παραγωγή» ο βουλευτής του κόμματος, Ηλίας Παναγιώταρος, καταγράφει τις προτάσεις της παράταξης για τους Έλληνες αγρότες:

α) Έξοδο όλων των αγροτικών προϊόντων από το χρηματιστήριο και μείωση του ΦΠΑ στο 9% όλων των ζώντων ζώων, των ζωοτροφών και των γεωργικών και κτηνοτροφικών υπηρεσιών. Επαναφορά του συντελεστή φορολογίας αγροτών εισοδήματος στο 13%.

β) Επανεξέταση για διαγραφή ή μια ευνοϊκότερη ρύθμιση όλων των χρεών των γεωργών και των κτηνοτρόφων με 5ετή περίοδο χάριτος, γενναίο «κούρεμα», διαγραφή τόκων και επιμήκυνση περιόδου αποπληρωμής.

γ) Προστασία Ελλήνων αγροτών, καθώς και των προϊόντων τους από τα αντίστοιχα εισαγόμενα με την επιβολή δασμών στα εισαγόμενα.

δ) Επανίδρυση της Αγροτικής Τράπεζας υπό την κρατική αιγίδα σαν εργαλείο χρηματοδότησης αγροτών με χαμηλό επιτόκιο.

ε) Επαναφορά της τιμής του αγροτικού πετρελαίου σε ανταγωνιστικές τιμές σε συνάρτηση με ανταγωνιστικές αγροτικές χώρες (π.χ. Ιταλία).

στ) Μηχανισμός καταγραφής και ελέγχου εθνικής παραγωγής με σκοπό τη ρύθμιση των επιπέδων εισαγωγών σε συνάρτηση με την εθνική επάρκεια ανά είδος και κλάδο.

ζ) Απάλειψη της γραφειοκρατίας που παρακωλύει την αγροτική δραστηριότητα και ανάπτυξη.

η) Άμεση σύνδεση παραγωγής και κατανάλωσης με την εξάλειψη των μεσαζόντων, καθώς και πολλών άλλων προτάσεων

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<